Press "Enter" to skip to content

Северна Македония е на една португалска крачка от световното в Катар!

Вчера вечерта с гол в последната минута Северна Македония успя да отстрани еврошампиона Италия по пътя към световното в Катар!

Невероятно, но факт. Въпреки огромното превъзходство на европейския шампион Италия, Северна Македония успя да опази вратата си и да забие последния пирон в ковчега на отбора на Манчини в последната минута на мача.

Статистика от вчерашната среща.

По този начин отборът, воден от Благоя Милевски, успя да се добере до финален мач за място на световното в Катар. Противникът е ясен – тимът на Португалия. Срещата между двата отбора ще се проведе идния вторник (29.03). Селекционерът на Португалия Фернандо Сантош заяви, че очаква изключително тежка среща. Ние сме убедени, че именно такъв ще бъде и двубоят. Тежък.

Схемата по пътя към Катар.

И докато северномакедонците са само на крачка от участие на световни футболни финали, в България се разиграва поредния футболен цирк. Докато нашите съседи, които са с население в размер на 2 милиона души, участваха на европейско първенство и се представиха доста прилично, ние в България имаме два футболни съюза. Думата “съюз” обаче може би не трябва да се използва в българския език, тъй като “съюз” означава обединение, а такова няма. Затова можем да се обърнем към думата “асоциация”. Доста по-подходяща е.

Не смешно, а трагично.

Както и от “Червен картон” са написали: “Когато Македония изхърли Италия (от световното), но ти (БФС на Боби) си изхвърлил над 100 клуба само за ден”, точно това е положението в България. Преди седмица Димитър Бербатов бе избран за президент на футболната централа със 76 гласа. Веднага след това голмайстор номер 1 на България призова за компромисни решения и нов, всеобщ, Конгрес. Проследете събитията от миналия петък тук:

Нов Конгрес обаче може би няма да бъде организиран, или поне той няма да бъде Изборен, тъй като както и горепосочената “смешка” цели да покаже, над 100 аматьорски български клуба бяха изхвърлени от футбола ни. Ето и целия списък на клубовете:

Борислав Михайлов заяви най-нагло след това си решение, че той всъщност бил “обединител”, правил изключително много компромиси в името на българския футбол и нямало да допусне война. Дори няма да отделяме повече време в анализ на думите му. Само ще отбележим, че войната е в разгара си, а жертвата е една – любимата ни игра. И както вече свикнахме, ще продължаваме да стискаме палци на македонци, сърби, хървати, босненци и всякакви други наши, мили, съседи, защото “България на световно” звучи абсурдно и дори вече не може да се нарече блян.

Кадри от вчерашните празненства в Скопие

Скопие вчера беше най-красивият град в света. Толкова красив, колкото е била и София след невероятния гол на Емил Костадинов в Париж. Кога обаче ще видим тази красота на София отново? От европейската и световната футболна централа (UEFA и FIFA) правят всичко възможно т.нар. “малки” футболни държави да имат по-голям шанс за класиране. Турнирите биват разширявани, за да може играта да достигне до все повече хора. И ефект от тези промени има. Той, разбира се, е извоюван от “малките”.

И какво излезе накрая? Евентуално ще гледаме Северна Македония отново на голям футболен форум. И не забравяйте там компания ще им правят техните добри съседи от Хърватия и Сърбия. И нека налеем още масло в огъня. Сърбия ще има директно класирал се представител в групите на Шамионската лига. Факт. Нашият материал по темата ще ви даде повече информация за начина, по който това се случи.

Материалът е публикуван преди това да бъде факт, но вече е.

Защо обаче на нас не ни се получава? Нека за момент забравим за футболния ни съюз. И в Сърбия ги има подобни проблеми, и в Хърватия също. Там обаче може би самата публика не позволява всеки да си върши каквото иска. И това се опитваме да пропагандираме като ценност у футболния фен у нас. Футболната ни култура е под всякаква критика. Всъщност ние вече нямаме такава. Това е по-тъжното. Че такава е същестувала. И все още се среща тук-там, но вирусният ефект липсва. Не можем да трепнем. Да се запалим. Така, както са запалени в Скопие. В Белград. В Загреб…

Мнението на “Ритнитопъ”: Но от Бояна да не си взимат дори и глътка въздух. Ако трябва да се върнем към фактите, футболната асоциация на Северна Македония има същия бюджет като нашата. Че даже и по-малък. Евентуално заради невероятните си успехи през последните 2 години, бюджетът им ще набъбне. И с право. Къде е разликата? Не в парите, а в работата. В съседната федерация някой работи и резултатите си личат. Биват постигани най-големите цели за една нация – представителства на големите футболни форуми. Има стратегия, има план, има програма. Развива се детско-юношеският футбол. Скаутската система функционира.

Сетете се какъв почерк остави дори за половин сезон нападателят на “Ботев” (Враца) Дориан Бабунски. Откатко северномакедонецът не е в отбора от Северна България “Ботев” не може да си стъпи на краката. И то какво излезе? Държавата, с която се подиграваме, се оказа евентуален наш спасител. Ние обаче спим. И може и да не се събудим никога.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *