Press "Enter" to skip to content

Превръща ли се “Арда” в поредния общински клуб? Или ги чака по-лоша участ?

Отборът на “Арда” (Кърджали) е с ново ръководство. Основният акционер и Изпълнителен директор е  Ахмед Моллахасан. 

Преди няколко дни официално “Арда” има вече нови собственици и ново ръководство. Основният акционер и Изпълнителен директор е Ахмед Моллахасан.

Ахмед Моллахасан в ролята си на председател на младежкото ДПС в Кърджали

Ахмед Моллахасан става председател на Младежко ДПС в Кърджали през 2016 година с огромно мнозинство. От 18-годишна възраст той е член на ДПС. Бил е председател на Академичното дружество към Младежко ДПС в Кърджали. Член е на областния и националния съвет на Младежко ДПС. През 2017 година в предсрочните парламентарни избори бе кандидат за депутат от листата на ДПС в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район. В момента е общински съветник от ДПС в ОбС-Кърджали.

И от скоро – собственик на “Арда” (Кърджали). Какво обаче означава това за отборът от Южна България? Преди да стигнем до заключенията, предлагаме на вашето внимание и интервюто с новия собственик, което бе публикувано на официалния сайт на “Арда”:

Здравейте г-н Ахмед Моллахасан, благодарим Ви за отделеното време да отговорите на доста въпроси около моментното състояние на АРДА. Да започнем от това, какво се случва в момента в АРДА и кой управлява?

– Здравейте, радвам се, че имам тази възможност чрез клубния сайт да внесем яснота по тези въпроси, както и да успокоим феновете на нашия клуб. Започвам от края на миналата година и по-точно 17 декември, когато след мача АРДА и ЦСКА старото ръководство сподели, че повече няма да участва в управлението на клуба. От тогава стартира процедура по прехвърлянето на акциите и това реално се случи окончателно преди няколко дни. След като това стана факт ние направихме и нов Управителен съвет, в който влизам аз заедно с Кирил Георгиев и Яшар Дормушев. Това сме тримата, които ще се занимаваме с финансирането на клуба. Искам обаче да отбележа, че почти целият бизнес в гр. Кърджали разбра, че старото ръководство се оттегли и решиха да помагат кой с каквото може. Това не означава, че нямаме нужда от други спонсори и в тази връзка сме готови на разговори с всякакви фирми. Искам обаче да отбележа и голямата подкрепа и помощ от страна на кмета на гр. Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който каза, че когато има нужда ще помага. Знаем, че ще бъде трудно, но целта ни е да задържим отбора на АРДА в елита на българския футбол. Не на последно място искам да благодаря на старите собственици в лицето на г-н Румен Гайтански, Стефан и Петър Пешеви за всичко, което направиха и за базата, и за стадиона,  и за отбора, който успяха да го наредят сред най-добрите в България и написаха новата история на АРДА.

Най-важното нещо, което интересува феновете е дали отборът е финансово стабилен?

– Финансовото състояние на клуба е стабилно. Към днешна дата нямаме задължение към нито един футболист, треньор или човек от персонала. Всички си получават заплатите на определената дата и нямаме никакви проблеми.

Какво се случва с клубния автобус, който от известно време не е забелязван на АРЕНА АРДА?

– Благодаря за този въпрос. Значи автобусът е собственост на предишните собственици. Ние имаме уговорка с тях до лятото срещу определен наем да го използваме. Да обаче възникна един проблем и той в момента е на ремонт. Нямам представа кога ще е готов. Но това не ни притеснява, защото местни превозвачи веднага откликнаха и нямаме проблем с превоза. Лятото ще мислим варианти за нов автобус.

Очаквате ли в момента подкрепа от феновете, които получиха отговори на доста въпроси, които си задават из града.

– Естествено всичко това ние го правим за феновете. Надявам се те отново да идват на АРЕНА АРДА и да подкрепят отбора, както са го правили през годините. Смятам, че сме достатъчно открити с тях и нямаме абсолютно никакви тайни. Когато има някаква новина, веднага я съобщаваме чрез клубния сайт.

Какво бихте им казали на привържениците на АРДА?

– Бих им казал на първо място безусловно да подкрепят отбора защото те винаги са 12-ия играч. Мога да им обещая както аз, така и цялото ръководство, че ще направим всичко възможно да запазим отбора в елита на България. Искам да отбележа нещо много важно, отборът на е мой или на другите акционери – АРДА е на всички кърджалийци.

Ивайло Петков остава ли на поста спортен директор?

– Да, той е такъв още от миналата година. Ние(новото ръководство) работим заедно с него още от декември. Заедно преговаряхме с играчите, те са запознати с всичко, така, че той си продължава да изпълнява длъжността Спортен директор.

Има ли интерес от местния бизнес, който да спонсорира отбора, за да може той да е стабилен както преди?

– Да Ви кажа приятно съм изненадан от местния бизнес. Всеки помага с каквото може. Доста се говореше за Теклас, дали няма вариант да станат спонсори на АРДА. Сега ще Ви кажа малко интересна информация. Декември месец проведохме един разговор с тях. На него присъства Петър Пешев, Ивайло Петков, аз и кмета на гр. Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Управителят на Теклас за България каза, че той не може да вземе такова решение за финансиране на отбора и каза, че ще е хубаво да напишем едно писмо до ръководството на Теклас. Лично кмета на града го подписа и го изпратихме, но към този момент все още нямаме отговор.

Извършвате ли някакви ремонтни дейности на АРЕНА АРДА в момента?

– Да, в момента оправяме тревата на официалния стадион, както и поддържаме базата в Момчилград. Такава е договорката, тъй като там тренира отборът. Искам да кажа на всички фенове, че нямаме абсолютно никакъв проблем с поливната система на АРЕНА АРДА, тъй като се появиха и такива слухове за нея.

Кой подкрепя отборът на ПФК АРДА в битката за Президент на БФС?

– Ние в такава полемика не искаме да влизаме. Имали сме срещи и с двамата кандидати, даже Димитър Бербатов на нашия стадион се срещна с клубовете от Кърджали и региона. Но това не означава, че сме заели някаква страна, той просто използва нашата база, която е в перфектно състояние. Относно датата 18 март, ние не сме имали покана за участие на Конгрес на БФС. Ние тогава имахме мач и се бяхме концентрирали около него.

Преди известно време АРДА привлече двама играчи Ласана Н‘Дайе и Ел Мами Тетах. Кога ще могат да играят за АРДА?

– Положението с тях е следното. Всички документи вече са подадени за изкарване на работни визи. За съжаление се оказа, че тази процедура е доста тежка и сложна. Документите се подават в различни институции, ДАНС и къде ли още за проверки. За Н‘Дайе пък проблема беше, че той трябваше да отиде до Москва, но там сега ситуацията е сложна и трябваше да търсим други варианти. В крайна сметка мисля, че сме на финалната права и евентуално могат да бъдат картотекирани за мача със Славия тази седмица

– коментира новият собственик

Мнението на “Ритнитопъ”: Няма как да скрием притеснението си, когато футболен клуб от първото ниво на българския футбол е свързан толкова пряко с една от доста компроментираните политически партии в България. Всъщност няма никакво значение с коя партия е свързан един футболен клуб, но в случая притеснението е още по-голямо. Силно се надяваме феновете на “Арда” да не претърпят злата участ на други футболни запалянковци, които са били в такава ситуация.

Източници:
(1) ФК АРДА отново е с ново ръководство https://bnr.bg/kardzhali/post/101623399/fk-arda-otnovo-e-s-novo-rakovodstvo
(2) Новият силен човек в АРДА: Искаме АРДА да продължава да е фактор https://fcarda.bg/2022/03/29/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba-%d0%b2-%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b0-%d0%b4/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *