Press "Enter" to skip to content

Колко са чужденците във футбола по света и у нас?

Българското първенство с нов рекореден брой чужденци. Нека видим колко са чужденците във футбола по света и у нас.

Тази седмица родното футболно първенство постигна нов рекорд! Броят чужденци, които записаха участие през настоящия сезон в efbet Лига вече са 164. Досегашният рекорд бе поставен през сезон 2018/19, когато участие взеха 163 футболисти, родени извън България.

Рекордът също така не е само номинален. Бе премината границата от 40% чуждестранни футболисти от общия брой спортисти в родното първенство(1).

Общо 164 чуждестранни футболисти, които вече са над 40% от общия брой футболисти

Най-много са чужденците в “Лудогорец”. Общо 23 от 28 използвани футболисти, което прави над 80% от целия отбор чуждестранен. На второ място се нарежда втория в класирането, отборът на ЦСКА София с 66.6% чужденци или точно 2/3 от целия състав. На трето място се нарежда отборът на “Ботев” (Пловдив) с 57%. Четъвртото място отива при последния в класирането “Царско село”, който достига 54.55%.

В българското първенство все пак има известно ограничение, което на скоро бе променено. В момента българските клубве ще имат право да картотекират до 20 чужденци с паспорти извън Европейския съюз, но само 5 от тях ще могат да са едновременно на терена(2). Повече по тази тема можете да прочетете тук:

Преди да влезнем в размисли и страсти за това, дали трябва да съществува ограничение на броя чужденци в българския футбол, нека разгледаме какво е положението в останалите първенства(3).

Първото място отива при най-голямото първенство в Европа и света – английската Premier League. Броят на чужденците в Англия е почти 70%.

Отборите във Висшата лига разполагат с най-много чужденци в съставите си.

Второто място отива при на пръв поглед необичайно първенство – това на Кипър. Това обаче не е толкова странно, тъй като голям брой от чужденците идват от съседна Гърция. Броят на чужденците на острова е 57.1%.

Логото на втория в класирането – Кипърската първа дивизия

Следващите три първенства се различават със съвсем малко. Белгия е бронзов медалист с 55.8%, следвана от Португалия с 55.6% и Серия А (Италия) с 55.5%. Същата тенденция се забелязва и при следващите три първенства. Шестата позиция отива отново в Англия. Този път във втория ешелон – Championship (50.8%). Съседна Шотландия е седма с 50.5%. С 0.1% по-малко се нарежда Люксембург.

Въпреки че изостава от Висшата лига, Чемпиъншип може да се похвали с над 50% чужденци.

Германската Бундеслига и швейцарската Супер лига запълват топ 10 с 49.2% и съответно 48.6% чужденци в съставите на отборите, участващи в тези първенства.

Главната разлика в процентите се дължи най-вече на правилата за участие на чужденци във въпросните първенства. В Англия, и по-точно във Висшата лига, един клуб има право да има 17 чуждестранни футболисти в състава си(4). Останалите 8 (Общо 25 футболисти) трябва да изпълняват т.нар. “homegrown” правило, тоест да са играли поне три сезона в Англия преди да навършат 21-годишна възраст. Въпреки че е малко вероятно, на практика е възможно всички 25 играчи да са от чуждестранен произход.

Сеск Фабрегас с екипа на “Челси”

Пример за “homegrown” играч е Секс Фабрегас по време на престоя си в “Челси”, тъй като той стана играч на “Арсенал” на 16-годишна възраст и прекара при “артилеристите” 8 сезона.

Още една статия по сходна тема

Мнението на “Ритнитопъ”: Въпреки че родната efbet Лига със своите 40% не се намира в челната десетка, броят на чужденците в българския футбол видимо нараства. Ако трябва да се задълбочим в анализа на ситуацията, ще видим, че именно първите три отбора във временното класиране са тези с най-голям процент чужденци. Това би трябвало да са и отборите, които достигат до мачове на европейската сцента и техните футболисти могат да бъдат забелязани от европейски клубове.

Забелязаните футболисти, за жалост, най-вероятно ще бъдат чужденци. През последните два сезона “Лудогорец” и ЦСКА София участваха в европейските клубни турнири, а в техните състави, както стана ясно, преобладават легионерите.

Въпросът дали чужденците в българския футбол повишават качеството на самото първенство е доста спорен. Може би наистина това са по-качествени футболисти, които правят целият продукт по-добър. Според нас обаче въпросът дали чужденците в българския футбол понижават качеството на националния ни отбор не е изобщо спорен. Отговорът е да.

България не разполага със селекцията на Хърватия зад граница, за да си позволи да има равен процент чужденци в клубния футбол. Докато носителят на Златната топка Лука Модрич все още показва магията си в Реал Мадрид, футболист на годината в България Кирил Десподов е един от последните оцелели българи в състава на шампиона “Лудогорец”.

Източници:
(1) Efbet Лига подобри рекорда си за най-много чужденци. (2022, April 5). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2022040506143058764?fbclid=IwAR1KI032Gb_lI1A3ezTH21LgrlHKwP7IT7Z55Plbq0jWNJr6Tn3S7knNqj8
(2) Грешка или поправка от страна на БФС? Оказа се, че бежанците ще бъдат ограничени. (2022, February 18). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ.
(3) Premier League has highest percentage of foreign players – UEFA report. (2017, January 12). Sky Sports. https://www.skysports.com/football/news/11661/10725849/premier-league-has-highest-percentage-of-foreign-players-uefa-report
(4) Do Premier League clubs have to have English players? [SQUAD RULES]. (2022, April 3). SQaF. https://sqaf.club/premier-league-squad-rules-homegrown-english-players/

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *