Press "Enter" to skip to content

България – европейски шампион за юноши за 1959г. (Ритнтиопъ в цвят)

На 6 април 1959 г. юношеските национали на България побеждават Италия във финала пред 50 000 зрители на “Васил Левски!

Вчера се навършиха 63 години от спечелването на първата от общо трите европейски титли, които юношеският национален отбор на България има във витрината си. На 6 април 1959 г. „лъвчетата“ до 18 години побеждават с 1:0 Италия в турнир, на който страната ни е домакин.

Първото издание на национален юношески турнир се провежда през далечната 1948 г. и е под егидата на ФИФА. По това време УЕФА все още не съществува. Европейската футболна централа е основана през 1954 г., но само 12 месеца след формирането си вече е поела администрацията на форумите за подрастващи. Дебютът на България в тази надпревара е през 1955 г., когато първенството се провежда в Италия, но на практика няма шампион.

По това време форматът предвижда изиграването само на мачовете в пет групи без директни елиминации впоследствие. Българският тим е един от победителите в груповата фаза заедно с домакините от Италия, както и Румъния, Унгария и Чехословакия.

Следващият турнир в Унгария има същия по-скоро приятелски характер, но от 1957 г. шампионатът отново придобива пълния си вид с полуфинали и сблъсък за трофея.

Снимка от мача с Италия, изиграл се на стадион “Васил Левски”

За домакин на турнира през 1959 г. е избрана България. В състезанието вземат участие 17 отбора (в едната от четирите групи има пет тима). Нашите печелят безапелационно в потока си с победи срещу Холандия (3:1), ФРГ (2:0) и Югославия (4:0). На полуфинала идва ред и на ГДР, надиграна с 3:0.

Финалът с Италия се играе пред 50 хиляди зрители на „Васил Левски“. Единственото попадение в мача вкарва нападателят на ЦСКА Антон Кръстев, който се разписва в 22-рата минута след центриране на легендарния Никола Котков. Част от онази талантлива генерация са и други митични фигури като Георги Соколов, Добромир Жечев и Димитър Якимов. Соколето е избран за най-добър играч на турнира.

Шампионският ни отбор от 1959г.

След финала в чест на шампионите е организирано празненство в хотел „Балкан“ (днешния „Шератон“), но се оказва, че българските футболисти нямат костюми за него. Налага се от БСФС да им дадат дрехите, които олимпийската ни делегация е носила на летните игри в Мелбърн през 1956 г.

българия европейски шампион за юноши
Оцветената от Анатолий Йорданов снимка!

Оригиналът на снимката е оцветен от доайена в сферата – Анатолий Йорданов! Повече за него тук: https://www.facebook.com/Anatoliy-Yordanov-Photography-2181662275258016

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *