Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион “Септември” в Смолян!

Стадион “Септември” се намира в родопското градче Смолян, кв. Райково. От стадиона се виждат живописни гледки и красотата на Родопите. “Септември” разполага с капацитет от 6000 места. Той е дом на местния “Родопа”, който се подвизават в Югоизточната трета лига.

Ето как изглежда стадиона днес.

Местният “Родопа” има история и успехи срещу най-добрите. Въпреки че сега отборът се подвизава в ниските нива на българския футбол, отборът е играл в “А” и “Б” група няколко години.

През сезон 2002/03, родопчаните завършват на първо място в “Б” група и успяват да се изкачат в висшия ешелон на българския футбол. Там клубът се задържа от сезон 2003/04 до сезон 2006/07. Най-добрият сезон е този през 2003/04, когато “Родопа” достига до десетото място. През същата 2004-а достига четвъртфинал в турнира за националната купа. “Родопа” се изправя срещу големите и познати отбори у нас. Успява да победи грандове като “Левски”, ЦСКА, “Ботев” (Пловдив) и “Локомотив” (Пловдив). 

През сезон 2003/04 “Родопа” побеждава “Левски”, чийто отбор е пълен със звезди. Мачът се играе на 14-и март 2004г. пред над 6000 души. Завършва 2:1 за домакините. Още през 13-ата минута Иван Стойчев извежда домакините с гол преднина. След само три минути Милан Коприваров вкарва още един гол и прави разликата 2:0. В продължението Любомир Любенов връща един гол и така се оформя крайното 2:1.

Кадър от срещата между “Родопа” и ЦСКА

“Родопа” играе много мачове срещу ЦСКА. Един мач, изиграл се на 17 декември се отличава от останалите. Той е четвъртфинал за купата на България. Победата на “родопчани” с 1:0 все още се помни. Играе се на минусови температури. Единственият гол пада в продължението и е реализиран от Николай Филипов. “Смолянчани” имат още победи срещу ЦСКА, които ще помнят. 

Флорентин Петре с топка в крака срещу защитник на “Родопа” през 2005-а година

Пред около 2500 души, “Родопа” постига интересна победа срещу “Локомотив” (Пловдив). Мачът се играе през сезон 2004/05  и завършва с 4:2. Головете са реализирани от Иван Редовски (20′, 55′, 66), Димитър Дамянов (31′), а за пловдивчани отбелязват Велко Христев (38′) и Камбуров (87′).

Веднъж в Смолян губи и другият пловдивски гранд “Ботев” (Пловдив) с 2:1. Сезонът е 2003/04 и мачът се играе пред над 2000 души. Головете са отбелязани от Мариян Тодоров (10′), Иван Стойчев (62′), а за “канарчетата” бележи Андонов (85′).

Централната трибуна на стадиона

В сравнение с другите стадиони у нас, този в Смолян е в добро състояние. Разполага само с една трибуна, която е с 6000 места,но има няколко счупени седалки. От другите страни на игрището няма трибуни или места за публиката. Стадионът разполага с лекоатлетическа писта. По стадионът няма големи ремонти поради липса на средства в клуба. 

Мнението на “Ритнитопъ”: Въпреки че стадионът е в сравнително добро състояние спрямо българските стадиони, ние се надяваме, че след време ще се обърне внимание на футболът в по-крайните и малки населени места като Смолян и базите на отборите ще бъдат ремонтирани. Всички искаме да видим едни бази по европейски стандарти, защото това ще подобри подготовката и нивото на българския футбол. Надяваме скоро да видим големи и значителни ремонти в Смолян. 

Можете да разгледате и другите ни материали по темата “стадионите на България”:

Ако искате да чуете още за стадион “Септември”, можете да го направите в канала на нашите приятели от FootballStorycast:

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *