Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион “Лазур” в Бургас!

Стадион “Лазур” се намира в град Бургас. Построен е през далечната 1967 година. До 2002 г. е носил името “Нефтохимик“, след това – “Нафтекс“, а през 2006г. е преименуван на “Лазур“.

В момента съоражението носи името “Ефбет Арена” поради спонсорски договор. Капацитетът му е от 18 037 места. 10 000 от тях са разположени в Северната и Южната трибуна. Стадионът е използван от “Черноморец” и “Нафтекс” / “Нефтохимик”.

Тук са домакинствали и други отбори в мачовете от евротурнирите, а и националният ни отбор е провеждал срещи на стадион “Лазур“. През 2015 година приема  двубои от Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години. Стадион ” Лазур” печели призата за “Най – добрият стадион в България” за 2010 година. 

“Лазур” по време на европейското за юноши до 17г.

Стадион “Лазур” е място, на което са се изиграли много мачове от различни нива на футбола. След неговото реконструиране през 1997 стадионът е открит с мач между “Нефтохимик” и “Левски”, който завършва 4:1 за домакините.

Най-посещаваният мач е между “Черноморец” и “Левски”, който се е изиграл на 15 август 2010г., а присъстващите запалянковци са били над 15 000. Тук са се изиграли 11 мача от Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години, включително финалът между Франция и Германия, който бива спечелен от французите с 4:1.

“Лазур” по време на европейското за юноши до 17г.

Националният ни отбор в миналото е провеждал официални срещи тук, защото “Националният стадион” е бил в ремонт. Към днешни дни го използва само за приятелски мачове. 

Стадион “Лазур” е бил домакин на мачове за Суперкупата на България. Тук са се изиграли мачовете между “Локомотив” (Пловдив) и “Литекс” (завършил 1:0 за пловдивчани), ЦСКА и “Литекс” (завършил 3:1 за столичани), “Лудогорец” и “Локомотив” (Пловдив) (завършил 3:1 за разградчани), “Лудогорец” и “Ботев” (Пловдив) (завършил 3:1 за орлите), “Черно море” и “Лудогорец” (завършил 1:0 за моряците), а последният мач е между “Ботев” (Пловдив) и “Лудогорец” (завършил 1:1 и се стига до дузпи, които определят канарчетата за победители след 5:4). 

Бургаското бижу е приело и едно пловдивско дерби. Това е 103-ия мач между двата пловдивски гранда и завършва 1:1 със спорен гол. 

Кадър от срещата между “Ботев” и “Локомотив”

Интересен мач е финалът за Купата на България през 2014 между “Лудогорец” и “Ботев” (Пловдив). Мачът завършва 1:0 за разградчани, но не това е интересното. Феновете на пловдивския гранд имаха бурни реакции – хвърлиха бомбички и хартиени ленти, които се запалиха по терена. Мачът бе прекъсван няколко пъти. Наложи се да влезне пожарната, за да изгаси огъня. 

Кадър от финала между “Лудогорец” и “Ботев”

Стадионът е използван за много срещи от европейските ни бойци. Тук “Литекс” посреща съперници като включително “Халмстадс”, “Спартак Москва” и “ГАК”. “Ботев” (Пловдив) посреща много съперници тук. Един от тях е “Бейтар” (Йерусалим). Стадионът е използван още и от “Локомотив” (Пловдив) и “Черно море”. 

“Лазур” е бил реконструиран, което е завършило през 1997 година. Стадионът разполага с 11 самостоятелни кабини оборудвани с пултове за директни предавания, телевизионни монитори, които проследяват ситуациите на терена, телефони с възможности за осъществяване на сателитна връзка. Извършвани са няколко по-мащабни ремонти в базата на стадион.

В момента стадион “Лазур” изглежда по този начин.

Около 2018 година той се водеше за продан за 25 млн. лв. и не се поддържаше. Теренът се поддържа и тук още се провеждат мачове. Базата е задоволяваща. Интересен е въпросът “Чий е стадионът ?”. Той не е на Общината. В НАП преди време се забеляза, че се продават Ротондата (фен магазинът), детско-юношеската школа и трибуната със съблекалните. Общата цена бе 956 937 лева. Съоръжението е собственост на Митко Събев. Фенове на “Нефтохимик” и другите отбори искат стадионът да се върне на Община Бургас. В футболното пространство се появиха няколко оферти за продаването му. 

Стадионът разполага и с осветление.

Мнението на “Ритнитопъ”: Стадион “Лазур” е едно бижу за нашите ширини. Според нас, той трябва да бъде върнат на Община Бургас и да се надгражда неговата инфраструктура. Надяваме се бургаският футбол да се върне и да има представител в първия ешелон на българския футбол, за да има още велики и незабравими мачове на стадион “Лазур”. 

Можете да разгледате и другите ни материали по темата “стадионите на България”:

5 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *