Press "Enter" to skip to content

Да напълниш стадиона. Нещо велико днес, което вчера бе просто нормално.

Кога последно видяхте български стадион да се пука по шевовете? За жалост тези сцени са все по-редки.

Българският национален отбор по футбол е играл стотици пъти пред пълни трибуни, било на на националния стадион “Васил Левски” или на други спортни съоражения. Най-великият мач от гледна точка на посещаемостта е контрола между Бразилия и България, която се изиграва на величествения “Маракана” през далечната 1958-а година, когато “лъвовете” играят пред 140 000 души(1).

Гореспоменатата бройка към ден днешен е абсолютно невъзможна за постигане. Това са толкова много хора, че дори чисто организационно не може да бъде гарантирана тяхната сигурност. Никой обаче не говори за стотици хиляди. Става дума за десетки хиляди. Националният стадион “Васил Левски” бе пълен за последно срещу Ейре през 2009-а година. Представяте ли си отново 40 000 души на мач на националния отбор?

Звучи невъзможно.

Докато А-отборът на България не може да напълни трибуните на “Васил Левски”, клубните тимове също губят своите привърженици ден след ден. В последните години се нагледахме на празни стадиони, било то в столицата или в провинцията. Значение няма.

Когато дойде време за “Вечното дерби” всички очакват да видят най-после пълен стадион. Реалността обаче е друга. Мачът, който буди най-голям зрителски интерес събира около 20 хиляди души в най-добрите си дни. Общо взето има 3-4 мача в родния футбол на сезон, които успяват да съберат над 10 000 души. А за да се случи това трябва да има повод.

Кадър от стадион “Васил Левски” по време на “Вечното дерби”.

Напоследък обаче се забелязва невероятен “син” дух, който няма как да бъде игнориран. Феновете на “Левски” по всяка вероятност ще успеят да спасят своя отбор. Да го върнат там, където му е мястото. Да, капитан на кораба е Станимир Стоилов, но зад него са хиляди “сини” привърженици, които милеят за своя клуб.

В петък предстои втората 1/2-финална среща между “Левски” и “Лудогорец”. Залогът е огромен, а първият мач завърши 3:2 в полза на “сините” след спорни съдийски отсъждания. И сега е време да кажем, че така наречената “синя приказка” отново започва. Така както се разказвшае преди повече от десетилетие. Защото стадион “Героги Аспарухов” ще бъде пълен в петък.

Продадените билети до момента.

Към момента тече луда надпревара за билети и към 11:30ч. остават по-малко от 300 свободни места. Вече е сигурно. Стадионът ще бъде пълен. Това е нещо велико, което вчера беше просто нормално…

Мнението на “Ритнитопъ”: Последните години бяха едни от най-трудните за “Левски” и феновете на отбора. Може обаче да се окаже, че точно това е трябвало да се случи, за да се върнат хората по стадионите. Ние сме уверени, че ако двата софийски гранда успеят да достигнат финал за Купата на България, отново ще видим пълен стадион “Васил Левски”. Защото е заразно. И то в най-позитивния смисъл на тази думи. Може би ще имаме възможността отново да видим 40 000 души на националния стадион. Ние го вярваме, а вие?

Източници:
(1) Най-посещаваните мачове на българския национален отбор. (2022, April 8). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2022/04/08/most-attendees-bulgaria/

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *