Press "Enter" to skip to content

100-дневен зимен сън. Новият формат на efbet Лига!

Новият сезон ще започне на 9-и юли, зимната пауза ще е близо 100 дни! Нека разгледаме новия формат на efbet Лига!

Днес стана ясно, че сезон 2022/23 на родното първенство ще започнe по-рано от очакваното. БФС вече е изготвил календар-пример за следващия сезон, който официално трябва да бъде приет на предстоящо заседание на футболната централа.

Ууикендът 8-11 юли ще даде старт на новия формат на efbet Лига. Това на практика значи, че лятната пауза ще бъде по-кратка, но пък за сметка на това зимната ще бъде около стотина дни. Възможни са промени, които да настъпят след дискусия с клубовете. Промяната на календара е съобразена със Световното първенство по футбол, което тази година ще се играе в Катар в края на ноември и началото на декември.

Суперкупата на България.

Сезонът ще започне с двубоя за Суперкупата както обикновено, който е предвиден за 2-ри юли (събота), което ще бъде генерална репетиция за отборите, които ще участват в Европа, тъй като първите мачове са в седмицата след това.

Общо 20 кръга от efbet Лига ще се изиграят в календарната 2022 година, а последният ще е в уикенда на 11-13 ноември. В периода до Нова година е предвидено да се изиграе само един кръг от турнира за Купата на България, в който участват професионалните отбори. Всички останали елиминационни срещи от осминафиналите до финала ще бъдат през 2023-а година.

За сметка на късата лятна почивка, то зимната се очертава да бъде дооооооста дълга. Подновяването на сезона е насрочено за 17-21 февруари 2023-а година, което прави паузата в шампионата между 97 и 100 дни. Във всеки случаи ще бъдем лишени от български футбол за повече от три месеца.

Последното “зимно дерби” беше всичко, но не и футбол.

По график първенството трябва да завърши в уикенда между 2-ри и 5- и юни 2023-а година, а баражите за Европа и попълване на групата ще са на 8-11 юни. Определена е и датата за финала на Купа България, който ще се проведе на 24-и май.

През следващия сезон в efbet Лига ще се състезават 16 отбора. След края на редовния сезон шампионатът се разделя за плейофи. В първата шестица ще се играе по системата от една среща. Отборите от 7-мо до 10-то място ще играят по системата в две срещи, както и този сезон. Промяната идва за борещите се са оцеляване отбори. Те ще бъдат 6, като ще играят 1 мач по подобие на първата шестица.

Мнението на “Ритнитопъ”: Звучи ни абсурдно да се повтаря системата на тазгодишната “първа шестица” с по един мач, защото се появяват един куп нередности – домакинското предимство не се балансира, и се губи смисълът от това най-силните да премерят сили помежду си. Също така в пет кръга се изиграват едва 15 точки, а това убива интригата.

“Долна шестица”, в която участват 6 отбора също не е най-гениалната идея за развитието на българския футбол. В това решение обаче има огромна логика. По този начин ще се отвори балон за по-добрите отбори на дъното, които да играят “черно тото”. Или по-просто казано – ако си се спасил и няма за какво да се бориш, защо да не “кешираш” някой лев?

Бройка от 16 отбора е нелогична. В последните пет години нямаме сезон, в който всички участници в Първа и Втора лига да са със здраво финансово състояние. Предполагаме, че 16 отбора няма как да завършат новогодишната футболна кампания. Тоест – някой ще фалира.

Дори и към момента във Втора лига се води борба НЕ кой да влезе в елита, а кой да остане във втория ешелон на българския футбол. Просто защото ПАРИ НЯМА.

Хубава новина е, че ще има по-къса лятна пауза и по-дълга зимна. Тоест първенството ни ще бъде накъсано само веднъж. Все пак обаче летните жеги ще са проблем. Това обаче е необратимо към момента, защото съораженията ни не позволяват игра през зимата. Няма да има и особено много време за почивка. Предстои да разберем как ще реагират клубовете.

Ето и важните дати в предварителната програма:

2 юли 2022 – Суперкупа
5/7 юли – Първи кръг Шампионска лига и Лига на конференциите
8/11 юли 2022 – 1 кръг efbet Лига
15/18 юли 2022 – 1 кръг Втора лига
8/10 ноември 2022 – 1/16 финали Sesame Купа на България
11/13 ноември 2022 – 20 кръг efbet Лига, 19 кръг Втора лига (последни за годината)
12 февруари 2023 – Дати за отложени срещи
17/21 февруари 2023 – 21 кръг efbet Лига, 20 кръг Втора лига (първи за годината)
28 февруари 2023 – 1/8 финали Sesame Купа на България
4/6 април 2023 – ¼ финали Sesame Купа на България
28 април – 30 кръг efbet Лига (последен кръг от редовния сезон)
2/4 май – ½ финали Sesame Купа на България
24 май – Финал Sesame Купа на България
2/5 юни – последен кръг efbet Лига и Втора лига
8/10 юни – Бараж Лига на конференциите, Плейофи за попълване на групата

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *