Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион “Севтополис” в Казанлък!

Стадион “Севтополис” се намира в град Казанлък. Тук се подвизава отборът на “Розова долина”.

Съоръжението е открито на 7 юли 1963 година. Разполага с 16 000 места. Предишното му име е “Цвятко Радойнов”.

Интересна история е, че през 1894-а година тук идва учителят Жак Фардел. Донесена е първата футболна топка, а швейцарецът участва в създаването на първите правила в българския футбол. През 1934-а година, топката е забранена в училищата в Казанлък. 

Швейцарецът Жак Фардел

Отборът на “Розова долина” е участвал в първия ешелон на българския ни футбол през далечния сезон 1982/1983. В първия мач “Розова долина” домакинства на “Сливен” пред 17 000 фена и побеждава с 2:0. Головете са дело на Личев (25′) и Желев (81′).Следващото домакинство е срещу “Левски”. Във вестниците пише, че са присъствали  над 20 000 души. Мачът завършва 1:1. За “розите” отбелязва Петков (25′), но “Левски” отвръща с гол от дузпа през 83-ата минута. На същия стадион срещу “Пирин” идват 11 000, за да видят победата на “Розова долина” с 1:0.

Отборът на “Розова долина” през сезон 82/83

Първата домакинска загуба е от “Славия”. Присъстват над 12 000, а единственият гол пада в 83-ата минута. Средната посещаемост на домакините е около 13 000 зрители. Пред 18 000 фенове тук гостува тогавашния временен шампион ЦСКА. Тимът от Казанлък печели мача с 2:0 с голове на Петков (26′) и Гоцков (72′).

В този сезон отборът на “Розова долина” завършва на 15-о място и губи мястото си в елита на българския футбол. През 2021-ва година “розите” печелят Купата на Аматьорската футболна лига. Интересно е, че през отбора и юношеските му формации са минали големи футболисти като Христо Янев, Иван Колев, Христо Попов, Тодор Атанасов – Барона, Спиро Дебърски и други. 

В миналото целият стадион е бил с пейки. Грандиозен ремонт е претърпял при влизането на “Розова долина” в елита като се увеличава капацитета с 8 000 и става 16 000. Тогава се сменя и името на стадиона. 

Ето как изглежда стадионът днес.

Главният сектор е обновен с нови седалки. За разлика от него, останалата част е ужасяваща. Растителността е обхванала голяма част от салона, а някои сектори са пропаднали. Състоянието се влошава въпреки работата на грижещите се за стадиона. 

Можете да разгледате и другите ни материали по темата “стадионите на България”:

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *