Press "Enter" to skip to content

“Дунав” (Русе) с крачка в правилната посока!

Отборът на “Дунав” (Русе) се намира на първото място в Североизточната Трета лига! Няколко кръга делят отбора от Русе от изкачване във втория ешелон на българския футбол!

Към ден днешен отборът на “Дунав” (Русе) крачи стремглаво към Втора лига. Четири кръга преди края на Североизточната Трета лига отборът се намира на първата позиция с актив от 62 точки. На втората позиция с 49 точки е третият отбор на “Лудогорец”. Представянето на “Дунав” е иситнски впечатляващо, тъй като отборът е взел почти максимума от изиграните 22 срещи. Допуснати са само две равенства. Защо обаче “Дунав” се състезава в Трета лига?

Историята на “Дунав” е изключително интересна, за жалост белязана от големи финансови проблеми през годините. Клубът от Русе е един от най-традиционните български отбори. Няма как да бъде забравен успехът над Рома насред Русе с 1:0 през сезон 1975/76 в турнира за Купата на УЕФА.

В началото на 80-те години на миналия век отборът хем се подвизава в елита на българския футбол, хем изпада в долната дивизия, за да се стигне до четвърт век в долните дивизии, след отпадането на “Дунав” от елита през 1991-ва година.

През 2003-а година, когато за русенци вече е трудно да се състезават постоянно във Втора лига, се стига до фалит. Създадено е ново дружество, което започва пътя си от областните групи. Стига се до успех в аматьорската лига и завръщане във Втора лига (тогава “Б” група), но през 2011-а година клубът фалира отново.

Новото начало се ръководи от д-р Симеон Симеонов. Забелязва се възход в редиците на “Дунав”! През сезон 2014/15 русенци спечелват Североизточната Трета лига (тогава “В” група) и се изкачват във второто ниво на българския футбол. Година по-късно приказката продължава и нов връх е изкачен. Спечелена е “Б” група и 25-годишното чакане приключва. “Дунав” отново е в елита!

Последвалата кампания в елита на българския футбол може да бъде описана като истинско чудо. “Дунав” успява да повтори най-доброто си класиране за всички времена, завършвайки на четвъртото място. По този начин се случва още нещо великолепно. Отборът се завръща в евротурнирите след 42-годишна пауза!

През лятото на 2017-а година казахстанският “Иртиш” отстранява русенци след две победи с едно и две на нула. След неуспеха в Европа “Дунав” остава в елита на България още три сезона.

И така стигаме до сезон 2019/20, когато след бараж срещу Монтана, отборът на “Дунав” отпада от българския елит. Клубът се отказва от участие във Втора лига и практически фалира за трети пореден път в рамките на 20-ина години.

Този път обаче “моделът Бащица” бива изкоренен. Феновете на отбора придобиват акциите и заедно с треньори от школата създават дружество, което към момента се представя изключително успешно. Всеки един фен, може да членува в отбора, като получава членска карта и заплаща своя членски внос. В зависимост от размера на членския внос, даденият фен има право да участва в решенията на УС на “Дунав” (Русе)!

Феновете на отбора се оказват истински непримирими!

Освен решенията, които могат да бъдат взимани по този начин от феновете, съществуват и допълнителни привилегии за привържениците на клуба, които се изразяват в по-евтини билети, фен артикули, намаления при организаран транспорт и други.

Доброто управление си личи и на терена. Освен че отборът няма допусната загуба, си личи по какъв начин е изграден съставът на русенци. Средната възраст на отбора е 20 години! Масата футболисти в отбора са местни момчета от Русе, като има и играчи от Ямбол! Тази седмица предстои решителен сблъсък на отбора срещу “Черноморец” (Попово) и при победа мястото във Втора лига е гарантирано!

Подкрепата към отбора се забелязва от далечно разстояние!

Мнението на “Ритнитопъ”: Феновете на “Дунав” имат претенции да се смятат за първите фенове в България, които успяват да застанат изцяло зад своя клуб и да изкоренят държавния модел или т.нар. модел “Бащица”, при който финансирането идва от нечий тлъст джоб с всестранни интереси!

Историята на клуба показва, че финансовите проблеми, особено през настоящия век, са неизменна част от визитката на отбора. Това обаче не означава, че те няма да се превърнат в най-хубавото нещо, което се е случвало на клуба от Русе! Ако настоящото управление продължава с добрите практики е вън от съмнение, че успехите ще подминат “Дунав”!

Най-важни са феновете на отбора. А в случая феновете са отбора! “Дунав” (Русе) е страхотен пример за другите отбори! Щом те могат да приложат тази система, значи тя е възможна. Екипът на “Ритнитопъ” единствено може да поздрави отбора от Северна България и да му пожелае успехи в бъдещите сезони!

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *