Press "Enter" to skip to content

Великият Карло Анчелоти и България. Къде са пресечните точки?

Да. Карло Анчелоти или по-познат като Татко Карло е бил в България, но с причина! Ще разберте каква е тя от днешния ни материал!

Вчерашната вечер със сигурност ще остане завинаги в съзанието на един от най-големите треньори в модерния футбол – Карло Анчелоти. Татко Карло успя да отстрани Пеп Гуардиола и неговия Манчестър Сити. Отбор, който практикува доминиращ футбол и реализира много попадения. Всички, които уважават футболната игра трябва да признаят, че в момента Сити е истинско страшилище и е почти непосилна задача този отбор да бъде надигран. Не и за Карло.

Карло Анчелоти, празнувайки титлата в Ла Лига със своите футболисти.

Финалът в Шампионската лига срещу Ливърпул ще бъде повече от невероятен. Още една “ушата” титла във витрината на Анчелоти ще гравира името му за втори път тази година със златни букви във футболната история. Освен, че Анчелоти се превърна в единственият мениджър в историята, печелил титлите във Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия А и Лига 1, Карло ще има шанса да се превърне в единственият, печелил четири пъти Шампионската лига!

Две от титлите на Анчелоти в ШЛ са с отбора на Милан.

Ще е интересно да наблюдаваме треньорския сблъсък между Клоп и Анчелоти, но дотогава има време. Сега нека отговорим на горезададения въпрос. Какво общо има Карло Анчелоти с нашата родина България?

Докато Анчелоти е на поста старши треньор на италианския Милан през 2007г. той отново е на първите страници на спортните всекидневници. Включително и в България. С радост разбрахме, че Татко Карло може да се похвали и с една българска титла. Именно през същатата тази 2007г. Анчелоти посещава европейската столица на културата за 2019г. – Пловдив.

Всъщност Анчелоти пристига в Пловдив по покана на тогавашния заместник-министър на спорта Веселин Маргаритов. Двамата дори имат планове за издаването на съвместна книга, които за жалост не се осъществяват. Все пак Маргаритов има прекрасна връзка с италианския специалист и двудневното посещение на Анчелоти в България му носи и докторската титла!

Карло Анчелоти, ставайки “Доктор Хонорис Кауза” на ПУ

Главното събитие, на което Анчелоти присъства в България е удостояването му с титлата “Доктор Хонорис Кауза” от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Тогавашният ректор на университета проф. Иван Куцаров лично връчва титлата на Карло Анчелоти. На церемонията по връчването на почетната титла присъстват още председателят на БОК Стефка Костадинова и тогавашният президент на “Ботев” (Пловдив) Димитър Христолов, и други.

На входа на университета Анчелоти бива посрещнат от редица български тифози, за които е сбъдната мечта да видят великия треньор на бългрска земя.

Българските росонери посрещат Карло по превъзходен наичн.

След церемонията се провежда и пресконференция със специалиста, на която си проличава уважението, което той изпитва към България и футбола в държавата ни:

“Ще разкажа с особено вълнение, след като се върна в Италия, за моето гостуване в Пловдив. Винаги ще пазя спомена си за специалното чувство, с което ме посрещнахте тук!

Ще бъда много щастлив някой ден да стана треньор на българския национален отбор по футбол. Трябва да обърнете внимание на детско-юношеския футбол, защото основният ви проблем е липсата на млади и перспективни играчи. В момента имате много добри футболисти, които играят в западни отбори и ако някой български футболист е нужен на Милан той ще бъде привлечен в нашия тим.”

– заявява Анчелоти.

Мнението на “Ритнитопъ”: Анчелоти така и не привлече българин в Милан, вероятно няма да привлече такъв и в Реал Мадриид. И това е напълно разбираемо. От изказването му си проличава, че още през 2007-а година проблемите в детско-юношеския футбол са били налице. Единствената разлика е била силните ни футболисти в чужбина. Такива тогава имаше, някои от тях като Стилиян Петров и Димитър Бербатов играеха на най-високо ниво. За сравнение сега се радваме на гола на Петко Христов срещу Лацио. И то при загуба на неговия отбор…

Анчелоти казва, че би се радвал да стане наставник на националния ни отбор. Но какво по-точно ще селекционира? Самият той подчертава ясно през 2007-а година, че основният ни проблем е липсата на млади и перспективни играчи. Крайно време ли е за промана? Или отдавна сме изпуснали контрола върху българския футбол? Силно се надяваме процесът по възстановяване на футбола ни да е възможен. Ние ще правим каквото можем. Но първо трябва да им бием шута! Знаете на кои.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *