Press "Enter" to skip to content

Билети на търг. Колко бихте платили за този финал?

Във Facebook групите се разиграва истински търг за билети за финала на Купата на България. До какви цени може да се стигне?

Цяла седмица се коментира една единствена тема – достъпът до билети за финала на Купата на България между ЦСКА София и “Левски” (София), който ще се изиграе на 15-и май. Какво обаче се случи, че да се занимаваме цяла седмица с продажбата на билети? Всъщност може би тепърва започват разправиите…

Преди два дни, на трети май, билетите за финала бяха пуснати официлно в продажба. Както на касите пред двата стадиона, така и онлайн чрез платформата на eventim. За по-малко от 10-20 минути “сините” фенове успяха да изкупят всички билети и започнаха да изкупуват местата в сектор А, които са предназначени за “червените” фенове.

А ти намери ли си билет?

Нормално е да има такъв интерес за финала, и още по-нормално е всеки да иска да присъства на живо. Ненормалното е, че организаторите на мача не са предвидили всичко това. В последните дни хем едната агитка атакува другата, че изобщо е тръгнала да купува билети за сектор А, хем другата агитка обвинява и се подиграва на първата, че не може да си изкупи билетите. Това за жалост не трябва да е главната тема. Защо изобщо някой е допуснал свободна продажба на билети, ако такава не е предвидена?

За пореден път станахме свидетели на отвратителна некомпетентност от футболните хора в България. Също така не мислим, че те могат да са хората, които да организарат този мач. Ако трябва да погледнем ситуацията в детайл, организаторите дори не реагираха след създаденото напрежение. Реакцията дойде от стадион “Българска армия” с подкрепата на eventim.

След като билетите за сектор А бяха спряни от продажба, се взе решение всички билети, които не са закупени от касите на стадион “Българска армия” да бъдат презаверявани. Това ще може да се случи в съботата преди мача (14.05) от 10 до 19ч., както и в деня на мача от 10 до 14ч. Интересен подход, но доколко ще е успешен времето ще покаже, тъй като слабата организация на срещата не гарантира, че тази практика от страна на “червеното” ръководство ще бъде успешна.

Гарантира ли едно такова презаверяване, че “сини” фенове няма да се появят в сектор А? Също така – сигурни ли сме, че на стадиона ще успеят да влязат хора само с презаверени билети? В тази суматоха, която ще се създаде в деня на мача, полицията и охраната може и да не успее да реагира. Силно притеснени сме за възникването на евентуални конфликти, които могат да се окажат фатални. Дано не сме прави.

В същото време Facebook групите се превърнаха в бит пазар. Интересът към срещата продължава да бъде огромен, както и неяснотата около билетите и възможността за закупуването им. Ако всичко остане така, то билетите за “сините” фенове вече са изкупени. Или по-просто казано, който успял, успял. Какво обаче се случва, когато търсенето е огромно, а предлагането е минимално? Много просто. Цената на дадената услуга или продукт се повишава. И никой не знае колко точно. Това се определя от пазара.

След краткия урок по икономика е време да видим и нагледно как пазарът реагира на случващото се. Гореспоменатият Facebook битак в една от най-големите левскарски групи придоби нови измерения.

От съображения за сигурност не показваме лицето и името на “синия” фен.

Редица фенове на “Левски” осъзнаха, че лишавайки се от подкрепа на живо, могат и да изкарат доста добра печалба. Това е и причината да започне търгът за билети. Както и въпросния/ата фен/фенка пише до друг фен, “който предложи най-много, на него го давам”. Колко обаче може да е това най-много? 50, 100, 200 лева? Колко бихте платили за този финал?

Много от “сините” привърженици се изказват “ласкаво” за дамата и смятат, че е абсолютно неприемливо да се прави подобен бизнес на гърба на “Левски”. Това обаче е елементарен принцип на пазарната икономика и процесът е необратим. Няма как всички да са лоялни идеалисти. Тук може да се добави и едно “за жалост”. А може и да не се добавя. Ще го оставим по усмотрение на читателя.

Мнението на “Ритнитопъ”: Както един от феновете коментира под дадения пост, “важна е любовта, ама трябва и някой лев да се изкара”. Феновете на “Левски” са повече от активни в последно време и начина, по който се грижат за клуба си е невероятен. Не трябва обаче да забравяме, че това са само първите крачки към култивирането на футболните фенове. Такива случаи винаги ще има. Въпросът е да бъдат възможно най-малко. Но това зависи от сами индивидуалности. От самите хора.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *