Press "Enter" to skip to content

“Вакер” (Инсбрук) спира с професионалния футбол. Защо това е важно?

Отборът на Алекс Гицов “Флордисдорфер” със страхотен шанс за промоция в австрийската Бундеслига.

Във второто ниво на австрийския футбол се случва нещо, което е по-скоро приемливо за българската Втора лига. Става дума за финансова неспособност даден клуб да продължи с участието си в професионалния футбол. В главната роля е отборът на “Вакер” (Инсбрук).

Тази седмица от клуба решиха да не оспорват отказания лиценз пред Арбитражния съд на Бундеслигата. По този начин вече е сигурно. Клубът няма да играе професионален футбол(1). Политиците в Тирол на няколко пъти обсъждаха възможността клубът да бъде спасен, това обаче не се случи и така се стигна до фалит(2).

Тиролският клуб е един от традиционните клубове в Австрия

В началото на седмицата феновете на отбора настояха президентът на клуба Кевин Ради да подаде своята оставка и да се оттегли(3). Ради пое юздите в Инсбрук само преди няколко месеца с цел да преструктурира отбора и да го заздрави. Това, което феновете на отбора получиха бе точно обратното. Още повече хаос. И то финансов.

Ситуацията в клуба е истински неприятна, като за последните 18 месеца, “Вакер” се препредава между трима “предполагаеми” инвеститори(4). За да направим паралел към българската футболна действителност, просто можете да си представите три пъти “Джо Диксън” за година и половина…

Президентът на клуба Кевин Ради

Пътят на “Вакер” вече е ясен. И може би за добро. Клубът ще започне “на чисто” в аматьорския футбол и ще се опита да изгради структура, която да бъде устойчива във времето. Очаква се феновете да имат думата при взимането на решения. Впрочем именно в тази посока тръгна преди две години един традиционен български клуб – този на “Дунав” (Русе). След като фалира три пъти за 20 години.

Какво обаче означава фалитът на “Вакер” за българския треньор Александър Гицов и неговия отбор. В момента “Флоридсдорфер”, воден от дуото Алекс Гицов и Митя Мьорец, се намира на две точки зад първия в класирането “Аустрия” (Лустенау), като двата отбора имат изиграни 27 мача. До края на сезона остават три двубоя и всяка грешка на един от двата клуба ще изпрати противника в австрийската Бундеслига!

Интервю с бългасркия треньор Александър Гицов

Програмата и на двата отбора е сравнително тежка, но грешки рядко се допускат. С финансовите проблеми на “Вакер” обаче се открива възможност пред Гицов, която и самият той може би до вчера не е предвиждал.

Ако отборът на “Вакер” приключи участието си във Втора Бундеслига преждевременно и не завърши сезона, това ще означава анаулиране на всички техни срещи(5)! Именно това се твърди такива са правилата на Бундеслигата.  Точките, които са вече спечелени от опонентите на “Вакер”, също ще бъдат засегнати. И тук идва най-сладката част.

В двата си мача срещу “Вакер”, първият в класирането Лустенау успя да спечели три точки. В същото време отборът на Гицов само една. Досещате ли се какво ви казваме? Точно така. Правилно сте сметнали. Двата отбора ще се изравнят по точки и по този начин “Флоридсдорфер” и Гицов ще излязат на първата позиция, заради по-доброто представяне в директните двубои!

Мнението на “Ритнитопъ”: Българинът Александър Гицов се представя страхотно през настоящата кампания. Борбата за промоция в австрийската Бундеслига никога досега не е била цел пред отбора на “Флоридсдорфер”. Има обаче още работа пред специалиста! Оставащите три мача трябва да бъдат спечелени на всяка цена. Хубавата новина е, че късметът може да дойде от две места. Първото е грешка на Лустенау, а второто преждевременното прекратяване на футболния сезон за “Вакер”. Да видим кое ще се случи.

В същото време този материал носи със себе си и негативна новина. Виждаме, че не само в България се случва даден тим да не може да доиграе сезона поради финансови причини. Предполагаме, че ще бъде направено всичко възможно “Вакер” да доиграе сезона, за да не се създава опасен прецедент. Предстои да разберем.

Източници:
(1)(2)(5) Fußball: Wacker Innsbruck stellt Profibetrieb ein. (2022, May 5). sport.ORF.at. https://sport.orf.at/stories/3095101
(3)(4) Christoph.Geiler. (2022, May 1). Eskalation beim FC wacker: Fans fordern Rücktritt des Präsidenten. kurier.at. https://kurier.at/sport/fussball/eskalation-beim-fc-wacker-fans-fordern-ruecktritt-des-praesidenten/401993019

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *