Press "Enter" to skip to content

Докога клубовете ще плащат за индивидуални прегрешения?

Време ли е да се въведе в България индивидуалното наказание при фенски изцепки на стадионите?

Хулиганските прояви по българските футболни стадиони са рецидив. Особено през новия век, изцепките са все по-често явление по стадионите. Стигне ли се до т.нар. „рисков“ мач, както са наричани от органите на реда дербитата по родните терени, почти сигурно е, че стадионът ще бъде арена на една или повече простотии.

Глобите растат заедно с напрежението по стадионите

Но проблемът става все по-голям и належащ. Ако преди години изцепката се състоеше в ръкопашен бой или възпламенена бомбичка, то в днешно време на мода са сигналните ракети, които без капка притеснение се изстрелват в посока противниковата агитка. Само през 2022 г. ракети бяха изстреляни от фенове на „Левски“, ЦСКА София и „Ботев“ (Пловдив). Отнасяха го клубовете.

Агитката на “канарчетата” започна с пироатаките още преди началото на срещата с “Левски”

Така беше и в предишни сезони, когато за изобразяване на забранени символи по стадионите, за нахлуване по писти и терени, за побоища, за наранени длъжностни лица или просто обикновени посетители на стадионите, клубовете бяха наказвани със суми от 300 до 37,500 лв.

Стигна се до днес, когато Дисциплинарната Комисия (ДК) към БФС има правото да накаже клуб с глоба от 1000 лв., когато феновете му са използвали обидни реплики и делегатът ги е описал в доклада си. Дори няма да влизаме в темата за свобода на словото, защото смятаме че тя е дъвкана достатъчно, но това също е жив пример за сбърканата демокрация у нас.

“Черно море” отнесе сериозна глоба заради плакат на феновете против настоящата управа на БФС.

Ефектът от наказанията за клубовете

Ако кажем, че ефектът от разнородните глоби, бъркащи в джобовете на клубовете е нулев, то това би било положителна оценка за свършеното. Ефектът е негативен. Напрежението расте. Само за пример ще изложим наказанията, които бяха обявени след мача между „Левски“ и „Ботев“ (Пловдив) през миналата седмица.

„Жълто-черните“ бяха наказани по-сурово от домакините, а в мача на сезона те бяха лишени от възможността заедно с феновете си да се опитат да постигнат гръмка победа над шампиона „Лудогорец“ и да направят важна стъпка към евротурнирите.

Треньорът на “Ботев” също изказа своето мнение

Вместо да бъде потърсен диалог с футболната централа, полицията или някой от истински отговорните фактори по веригата, напрежението между феновете расте. Едните съзират конспирация, позовавайки се на разликата в наказанията. Другите са недоволни, че клубът им е наказан. Обществото се разделя все повече и повече, а клубните наказания са пореден повод това да се случва. Може би е време да порастнем?

Решението на „Ритнитопъ“: Живеем във времена на непрестанен технологичен възход. Индивидуалното наказание по стадионите в Западна Европа не само е въведено, то се използва от много години и работи. Не е нужно клубовете да плащат за хулигански прояви. Това поражда безотговорност в обществото и действа само за насаждане на напрежение и омраза между българите. Време е да започнем активна дискусия за въвеждането на индивидуално наказание по стадионите. Това е решаваща крачка към връщането на публиката по стадионите, без която самата игра не може да расте!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *