Press "Enter" to skip to content

Имаме ли право да се сърдим на младите футболисти?

Имаме ли наистина право да се сърдим на младите ни футболисти за неуспеха им след определена възраст?

Къде и защо изостават младите футболисти от връстниците си в Западна Европа? Имат ли наистина вина, че не успяват да се наложат дори в родното първенство? Ще погледнем през погледа на младия български футболист. Или поне ще се опитаме. Какво наистина не му достига, за да се развие и да достигне до високо европейско ниво?

Да започнем с това как се изгражда един млад футболист. Смятаме, че за да се развива един млад футболист е необходимо да му бъдат предоставени условия. За нас условия не означава просто да имаш тренировъчно игрище, топка и екип…За нас условия са това, детето да попадне на качествен специалист, който да знае как да развива слабите и силните страни в него.

Необходимо е треньорите да получават качествено образование, да работят в спокойна среда без очаквания за задължителни успехи и да имат пълната подкрепа на своите шефове. Ако погледнем големите първенства в Европа, ще открием нещо много важно. Големите отбори и по-точно юношеските им формации до 14-15-16 години почти винаги ползват играчи, които са с година или две по-млади от набора, за когото играят.

Този начин на работа в младежките формации често пъти не води до отличия в тези “гарнитури”, но почти винаги води до добри резултати в мъжкия отбор в последствие. Това се получава благодарение на привикването да тренираш с по-възрастни, да играеш срещу по-големи и здрави момчет. Иначе казано да трупаш опит и самочувствие. Също така напрежение от постигането на задължителни резултати не е налице!

Школата на Манчестър Сити е една от най-развитите в световен мащаб!

Разбира се, това е само една подробност, но доста интересна и за това я споменаваме. Огромната разлика идва от едно друго място – тренировъчните бази. Под тренировъчни бази се има предвид цялостната инфраструктура. Освен самите терени, тя включва и столова за хранене, стая за почивка, масажи, стая за тактическа подготовка и други.

Нека вземем за пример столовата. Готвачите приготвят разнообразна храна и се грижат за младите футболисти. Това е ключово, тъй като в последните повече от десет години кухнята се оказа основно средство за развитие на мускулатурата на футболистите. Дори и на вече развитите професионални играчи. Освен това, когато имате 40-50 минути всеки ден, за да се храните заедно със съотборници и треньори, близостта е неизбежна. Изгражда се връзката или иначе казано – химията в отбора. В голяма част от отборите в Западна Европа работят нутриционисти, които са основни фигури за изготвяне плана на хранене в мъжките и младежките формации на дадения клуб.

Качествената столова е истински важна част от футболната инфраструктура

Необходимо е да се отделя повече време на децата и да се наблегне върху детайли, които са изключително важни. Трябва да бъдат изчистени най-базовите умения, като пас, шут, центриране, правилно заставане…Това е малка, но ключова част от футбола. Не може да очакваме и да имаме изисквания към хора, които не са наясно с “А и Б”-то на играта.

Много хора казват, че проблемът на нашите таланти бил в дисциплината, че дискотеките и нощният живот повече ги влече. За нас лично това е проблем, но далеч не е основният, защото за да се стигне дотам някъде по пътя нещо е счупено.

В Западна Европа също е пълно с примери на големи футболисти, които не се славят с добра дисциплина извън терена, но стане ли въпрос за действия на него винаги се представят на ниво. Но това се дължи на дългогодишни правилни тренировки, които изграждат истинския професионализъм у тези момчета. Футболните основи са налице. Има страхотни млади момчета в българските школи, които разполагат с огромен хъс и желание. Трябва обаче да бъде работено с тях, за да не ги изпускаме! Така както изпуснахме миналите поколения.

Мнението на “Ритнитопъ”: Крайно време е да се създадат условия на европейско ниво и за нашите млади таланти. Както клубовете, така и държавата трябва да дава повече за футбола и да направи така, че отново България да има своето “златно” поколение. Нека се премине най-после към дела…Ще отнеме време, но започнем ли да градим, отново ще имаме повод за гордост. Може да сме една малка страна за света, но сме страна пълна с кадърни хора и това не са само празни приказки. Имаме достатъчно примери за прекрасни спортисти, развили се не благодарение на, а въпреки условията!

Източници:
(1) (2022, May 6). Manchester City Soccer Academy USA. https://www.mcsa-usa.com/
(2) How do football players eat to have sufficient nutrients for training? (Part 2). (2020, September 2). maximumbootcamp.com | My blog. https://maximumbootcamp.com/how-do-football-players-eat-to-have-sufficient-nutrients-for-training-part-2/

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *