Press "Enter" to skip to content

Бургаски футбол? Вашето търсене е неуспешно.

Докато Варна ще се радва на дерби в българския елит през следващия сезон, то в бургаският футбол скоро няма да види подобно нещо!

Бургаските отбори не просто се носят по черноморското течение, те се давят. Отборите “Нефтохимик” и “Черноморец”, които бяхаме свиканли да наблюдаваме в елита на българския футбол в края на 90-те и през началото на новия век в момента са в критично положение, от което не могат да изплуват.

Отборът на “Нефтохимик” (преди “Нафтекс”) започна сезона във Втора лига, но това начинание се оказа твърде непосилно за бургазлии. В края на 2021-ва година клубът преустанови участието си във втория ешелон на българския футбол поради финансови причини и най-просто казано, фалира(1).

Отборът на “Нефтохимик”

Школата на отбора някак оцеля и в момента е управлявана от СНЦ Нефтохимик 1962(2). Именно на база юношите на отбора ще бъде изграден наново мъжки футболен отбор, който ще започне “на чисто” от “Б” Областна група. Това е ситуацията с “Нефтохимик” към ден днешен.

При “Черноморец” (Бургас) нещата не са чак толкова по-различни. Няма и помен от ръководения от Диммитър Димитров – Херо отбор. В момента “акулите” се състезават в Югоизточната трета лига и се намират на четвъртото място без шансове за класиране във Втора лига(3).

Отборът на “Черноморец”

И двата бургаски отбора се занимаваха с регистрацията на десетки дружества през изминалите 20 години, само и само да закърпят положението. Дори ремонитраният стадион “Лазур”, който исторически би трябвало да бъде дом на “Нефтохимик” не успя да попадне за дълго време в ръцете на “Черноморец”. На него европейските си мачове играха отборите на “Ботев” (Пловдив), “Локомотив” (Пловдив), “Литекс” (Ловеч), че даже и варненският “Черно море”(4).

В момента съоражението носи името “Ефбет Арена” поради спонсорски договор. Капацитетът му е от 18 037 места(5). “Лазур” всъщност носи приза за най-добър стадион в България за 2010-а година. В момента обаче такава награда би била смешна. А няма и бургаски отбор, който да използва такъв стадион към ден днешен.

И докато сме на тема стадиони, тук е моментът да отбележим, че двата бургаски отбора влизат в спор не за “Лазур”, а за едно “стадионче” в кв. “Долно Езерово”. Интерес първо проявиха от “Черноморец”, а след това и “Нефтохимик” реши, че трябва да се подвизава на този терен.

Ръководството на ФК „Черноморец 1919“ изрази желание да наеме стадиона в крайния квартал, който допреди няколко години бе дом на градския им съперник – „Нефтохимик“. От управата на „акулите“ стигнаха до този необичаен ход, защото наемът на стадиона в кв.“Акациите“ е непосилен за тях – над 6 хил.лева на месец, а партньорът – синдикът на ПСФК „Черноморец Бургас“ – непредвидим.

Досегашният стадион на “Черноморец”.

Реално ръководството нито може да предприеме по-сериозно вложение за реконструкция, нито има сигурност, че още утре няма да бъдат изгонени от стадиона, тъй като договорът им е изтекъл и няма никакви индикации, че ще бъде продължен.

Заради това и те внесоха искане в деловодството на Общинския съвет, с което изявиха инвестиционно намерение за наемане на базата в кв.“Долно Езерово“ по реда на Наредбата за ползване на спортни обекти в Бургас.

След вестта за интереса на „Черноморец 1919“, внезапен интерес към този стадион декларира и СНЦ „Нефтохимик Бургас“, който догодина смята да се състезава в „Б“ областна група, узна Флагман.бг(6)

Стадионът в “Долно Езерово” определено не цъфти.

По същата наредба те искат да наемат за дългосрочно ползване и футболното игрище в ж.к.“Изгрев“, където тренират децата от школата на „шейховете“.

Междувременно в спортен сайт се появи информация, че „Черноморец 1919“ е наел за 1 година стадиона в кв.“Долно Езерово“, но това се оказа фалшива новина, показа проверка на Флагман.бг. Базата към този момент се стопанисва от ОП “Спортни имоти” и не се ползва от никого. 

Наредбата за ползването на спортни обекти в Бургас регламентира по-дългосрочното отдаване на базите, обикновено за 10 години, което е обвързано и с инвестиция от страна на ползвателя. 50 % от сумата, която е заложена в инвестиционната програма трябва да бъде реализирана до 36 месеца от подписването на договора.

В момента се прави оценка на активите на стадиона, за да се заложат минимални прагове за инвестицията. След това ще се обяви търг и всички желаещи ще могат да участват. Процедурата ще отнеме около 2 месеца.

Вероятно зелентите седалки ще изчезнат, ако “Черноморец” успее да вземе стадиона.

По тази наредба ще се отдадат още няколко спортни бази в Бургас. Една от тях е „Каменица Арена“, която се ползва от школата на Милен Георгиев, но договорът му изтича през юни т.г. Друга е стадионът в ж.к.“Меден рудник“, до ИТ гимназията към който интерес има „Локомотив“ Бургас.

Базата в момента се стопанисва от ОП “Спортни имоти”, в комплексът има един официален терен, един помощен, чиято настилка трябва да се подмени, както и възможност за изграждане на маломерно игрище.

Мнението на “Ритнитопъ”: Всичко това е изключително тъжно. Двата най-големи бургаски футболни отбори влизат в битка за “селски” стадион, при положение, че градът разполага с един от най-хубавите стадиони в България, който към момента е частна собственост. Положението е истински трагично и не виждаме как нещо хубаво може да се очаква от феновете на двата отбора. Може би именно там се крие решението на създалата се ситуация. Футболните фенове са тези, които биха могли да спасят своите футболни отбори. Видяхме опита на “Спартак” (Варна) преди години, който за жалост бе неуспешен. Той зададе тон и днес “Дунав” (Русе) успява да изгради модел, чрез който футболът в Русе да се надява отново да има своя представител в елита на българския футбол. Пътят е много трънлив, но е възможен. Защото всичко е прозрачно.

Силно се надяваме в близките 10 години отново да видим бургаски представител в българския футболен елит. Към момента това звучи невъзможност. И заради миналото, и заради настоящото. Предстои да видим бъдещето!

Източници:
(1)(2) Нефтохимик се завръща в мъжкия футбол. (2022, May 17). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2022051709125910042
(3) Югоизточна Трета лига 2021/22. bulgarian-football.com. https://bulgarian-football.com/yugoiztochna-treta-liga.html
(4) Лазур (стадион) – Уикипедия. (2007, December 2). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D1%83%D1%80_(%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD)
(5) Стадионите на България: Стадион “Лазур” в Бургас! (2022, April 18). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2022/04/18/stadion-lazur/
(6) В Бургас избухва футболна война заради клетото стадионче в кв.“Долно Езерово“. (n.d.). Флагман.Бг – новини за политика, обществен и икономически живот, новини бг. https://www.flagman.bg/article/267042?fbclid=IwAR1UrsEfHHa9HG0czE7efSavx3iNDHMQPe9gQoYaYWt7C_jIdVMpP6V0hzE

4 Comments

  1. ComponentManager ComponentManager юни 21, 2022

    Никога не съм си представял, че журналистиката ще пропадне толкова, че да се пишат такива текстове. Вероятно си мислите, че това е “статия ” по някаква тема, но не е. това е просто събиране на претоплени факти от отдавна ясни и минали неща. Повечето от твърденията са само и единствено масови заблуди, обществено приети неверни твърдения, непроверени.
    Чудя се от къде да захвана опровергаването, но то наистина ще стане едно голямо писане, а нито има смисъл, нито има аудитория, нито ще получа дивиденти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *