Press "Enter" to skip to content

Йоргос Кацикас. Гръцкият бог в отбранителната линия на столичните “железничари”!

“Локомотив” (София) и Йоргос Кацикас успяха да влезнат и останат в елита на българския футбол. От интервюто на Теодор Антонио Георгиев със защитника ще разберем и подробностите около гръка!

След завръщането си в efbet Лига, Иван Колев и неговият “Локомотив” могат да се похвалят със стабилно представяне през кампанията. Най-важната цел бе изпълнена. Отборът остава в елита на българския футбол. Голяма заслуга за това има гръцкият защитник на отбора Йоргос Кацикас. “Ритнитопъ” реши да интервюира родения в Солун футболист и да ви запознае отблизо с него!

Кацикас срещу “Пирин”!

Теодор Антонио Георгиев (Т.А.Г.): Здравей Йоргос! Много се радвам, че имам възможността да те интервюирам. Първо искам да те попитам как се чувстваш в България? Ти си роден в Солун, град много близък до сърцата на българите. В този ред на мисли чувстваш ли София като свой дом?

Йоргос Кацикас (Й.К.): Чувствам се великолепно в България. Разликите с Гърция не са особено големи. Може би това е и причината да се чувствам у дома тук. Още повече, че Солун е ужасно близо. Също така има много българи в Гърция.

Т.А.Г.: През сезона доста често попадаше в нашите статистики. Не е рядкост да попаднеш в идеалния отбор на кръга в efbet Лига. Играта ти с глава и успеваемостта при дефанзивните единоборства са впечатляващи. Това ли са твоите най-добри качества?

Й.К.: Хубаво е да се чуе това. Опитвам се да давам най-доброто от себе си във всеки мач. Не гледам статистиката, защото тя е само цифри и не представя напълно образа на играта. Може да се каже, че играта ми с глава е едно от най-силните ми качества, но обичам да играя и с топка в крака, въпреки че съм защитник!

Най-добрите централни защитници за изминалия кръг в efbet Лига!

Т.А.Г.: Как се чувстваш в “Локомотив”? С кои съотборници сте най-добри приятели? Както се казва – с кого усещаш химията?

Й.К.: В “Локомотив” е страхотно. Момчетата от отбора са много приятелски настроени към мен, а някои от тях говорят и гръцки. Аз съм лесен човек и съм в добри отношения с всички играчи. Ако трябва да избера един, с когото съм в по-добри отношения, това ще бъде Селсо Рапосо. Аз съм спокоен човек, а той е малко луд, така че намираме баланса по средата! Освен това сме съседи (смее се).

Т.А.Г.: Можеш ли да назовеш най-сериозния съперник?

Й.К.: Най-трудният съперник тази година беше “Лудогорец“. Това е отбор от висока класа и много добри играчи. Но ако трябва да избера играч, който е бил най-труден за мен, това ще бъде Жорди Кайседо. Той е силен и бърз, с добро позициониране в наказателното поле.

Кайседо и Кацикас в двубой между ЦСКА София и “Локомотив” (София)

Т.А.Г.: Виждаш ли своето бъдеще в “Локомотив” (София)?

Й.К.: Предполагам, че ще разберем съвсем скоро!

Т.А.Г.: Играл си в ПАОК, където записа 40 мача и вкара 4 гола! Това ли е най-хубавият момент в кариерата ти?

Й.К.: Да! Това беше най-хубавият момент за мен. Много голям клуб със страхотни привърженици и идеални условия за работа!

Т.А.Г.: Успяхте ли да се срещнете с голмайстора за всички времена на България Димитър Бербатов? Какви са впечатленията ти от него?

Й.К.: За нещастие нямах възможност да се срещна с него. Отсъствах дълго време, преди той да дойде в ПАОК. Помня го като играч. Не мога да намеря думи, с които да го опиша. Ще кажа само, че беше страхотен! Сега се опитва да развива българския футбол, пожелавам му всичко най-добро!

Посрещането на Бербатов в ПАОК беше истински впечатляващо.

Т.А.Г.: Имаш и престой и в “Динамо” (Букурещ). Ако трябва да сравниш българското, румънското и гръцкото първенство, кое според теб е най-доброто и защо?

Й.К.: Бях в “Динамо” (Букурещ) почти две години. Това е огромен клуб с дълга история и много трофеи. Бих казал, че гръцкият футбол е малко по-добър от българския и румънския, защото поне през последните години повече отбори участват в европейските турнири!

Кацикас по време на лагер с националния отбор на Гърция за младежи до 21 години.

Т.А.Г.: Играл си за младежките формации на гръцкия национален отбор. Ти си от поколението играчи, които помнят добре 2004 г. и триумфа на Гърция на европейското? Какви спомени имаш?

Й.К.: Играл съм за националния отбор на Гърция до 19, 20 и 21 години. Най-голямата чест е да носиш цветовете на националния си отбор! Спомням си финала на Европейското първенство и победата на Гърция срещу Португалия през 2004 г.! Никой не вярваше, че това ще се случи. Всички хора бяха излезли по улиците и празнуваха през целия ден. Това беше огромно постижение в историята на гръцкия футбол! И винаги ще остане такова.

Определено никой не очакваше Гърция да бъде европейски шампион!

Т.А.Г.: Каква е настоящата ситуация в гръцкия футбол? Кои са най-добрите отбори? Вече не ги виждаме толкова често в Шампионската лига.

Й.К.: Не може да се каже, че сегашното положение в гръцкия футбол е лошо, но е вярно, че не са много отборите, които участват в Шампионската лига. Това се дължи на факта, че Гърция се срина в класацията на УЕФА. През последните 2-3 години обаче се наблюдава напредък. Най-добрите клубове в Гърция са ПАОК, Олимпиакос, АЕК, Панатинайкос и Арис с много фенове и велика история.

Т.А.Г.: Запознат ли си със състоянието и проблемите на гръцкия футбол? Тук, в България, Българският футболен съюз не се справя добре. Каква е ситуацията в Гърция? Как би оценил работата на местните управници?

Й.К.: Във всички страни има проблеми, но на Балканите може би са повече. Има няколко проблема в гръцкия футболен съюз, но сега той се контролира от ФИФА и се надявам, че нещата скоро ще се променят.

Т.А.Г.: Благодаря ти много за този разговор! Желая ти успех, здраве и нов договор в най-скоро време!

Й.К.: И аз благодаря! Успех на теб и “Ритнитопъ”!

Мнението на “Ритнитопъ”: Йоргос Кацикас успя да запише 26 двубоя от началото на сезона за “Локомотив” (София) в първия сезон на “железничарите” в елитния футбол от доста време насам. Гръцкият футболист има солиден опит зад гърба си, който придобива по време на престоите си в ПАОК и “Динамо” (Букурещ). Други интересни отбори във визитката на защитника са “Динамо” (Брест), Есберг и Твенте.

Нашето мнение е, че Кацикас е изключително солиден защитник за българските стандарти и “Локомотив” може да е спокоен с Кацикас и Крачунов в сърцето на отбраната. Предстои да разберем дали гръцкият футболист ще остане в отбора на “Локомотив”. Ние му го пожелаваме!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *