Press "Enter" to skip to content

Какво се случва на днешния Конгрес на БФС! Следете на живо!

Започна Конгресът на БФС, на който ще бъдат разглеждани въпроси около чисто финансовата структура и състояние на футболната централа.

Този път в залата, където са разположени журналистите освен картина има и звук от случващото се на събранието. Преди началото на дневния ред представителите на ФИФА и УЕФА произнесоха кратки речи.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов представи на Конгреса на БФС новата четиригодишна стратегия за развитие на българския футбол. Той обяви, че тази програма е била изготвена с помощта на експерти от УЕФА. 

В нея са включени изграждането на инфраструктурна карта на българския футбол и регистър на клубовете. Михайлов обяви и план за развитие на масовия футбол, както и на женския, за да стане той колективен спорт номер 1 при жените. Друга цел е подпомагане за изграждане на спортни обекти (стадиони) и инвестиции в поддържането на съществуващите такива. 

Президентът на БФС говори и детския футбол и “път на таланта”, като обеща фокусиране върху треньорското образование.

След като Борислав Михайлов представи новата стратегия за развието на българския футбол бе гласуван и бюджетът на БФС. В залата на медиите обаче екраните с предложените бюджети не бяха показани. Този за 2022-а година бе приет с 391 гласа “за”, 1 “против” и 3 “въздържал се”. За останалите години бюджетът бе приет със следните гласове:

2023г. – 396 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“
2024г. – 398 „за“, 1 „против“, 5 „въздържал се“ 
2025г. – 392 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“ 
2026г. – 394 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“

Бяха гласувани жалбите на футболни клубове, които бяха изключени от БФС. От раз бяха върнати Мрамор София, Спартак 1919 Плевен, Спортист 2006 Драговищица, Стамболово, Харманли 2004, Мътивир Ихтиман, Любимец Търнава, Церово и Ямбол 2015.

БФС може да получи до 17 милиона евро по програмата “Хеттрик” в периода 2024-2028 година. Грузинецът Нодар Алкахаци, директор на стратегическото развитие на ФИФА, и Лука Никола от УЕФА, ръководител на Направление Национални федерации, представяха световните централи на заседанието на родния футболен съюз.

“Всяка национална асоциация може да очаква до 17 милиона евро в рамките на четирите години от 2024-а до 2028-а.

Надявам се, че ще има процес на помирение в българския футбол. Защото тук има толкова потенциал и много момчета и момичета, които чакат шанса си да го реализират”.

– заяви Лука Никола.

71 жалби са постъпили към конгреса на БФС, обяви водещият Камен Костадинов. В залата присъстват делегати на 445 клуба

Делегатът на “Левски” от град Левски Дочко Дочев, който бе част от комисията по проверка редовността на делегатите, обяви, че има 445 делегати, като тези делегати представляват 78% от членовете. Конгресът е законен, ако присъстват повече от половината клубове, за да има кворум

Изпълнителният директор на “Лудогорец” Ангел Петричев и президентът на “Славия” Венцеслав Стефанов са сред делегатите в столичния хотел, където се провежда мероприятието. Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов също присъства. Собственикът на “Локомотив” (София) Иван Василев бе един от първите, които пристигна в хотела. Представителят на ЦСКА 1948 е Добрин Гьонов. В залата присъства и националният селекционер Ясен Петров. 

Борислав Михайлов отбеляза основните моменти в последния период от своето управление. Той акцентира на въведената дигитализация в централата, която облекчава работата на всички при регистрирането на играчите и картотекирането. Крайният резултат от сериозната работа в детско-юношеския футбол е  класирането на юношите до 17 години на Европейското първенство в Израел, което се провежда в момента.

“Промените в нашия футбол се случват след пълното проучване на проблемите и взимане под внимание на мнението на всички заинтересовани страни. Подготвяната стратегия за следващия четиригодишен период е изготвена именно върху тази база и е реализирана от младите и мотивирани хора в екипа на БФС.

Ще чуете всичко това в моя отчет за последния период, както и ще ви предложим за гласуване рамков бюджет за следващия четиригодишен период. БФС влиза в следващите четири години финансово стабилен и е обединен пред предизвикателствата”.

– каза още Михайлов при приветствието си от трибуната.

Дневният ред включва три точки:

1. Отчет на ИК на БФС за периода 2018-2022;

2. Програма на БФС за развитието на футбола за мандата 2022-2026;

3. Проект на бюджет на БФС за периода 2022-2026

Интересно е дали вчрашния призив на Димитър Бербатов с цел връщането на изключените футболните отбори в аматьорските лиги ще бъде уважен. Повече по тази тема тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *