Press "Enter" to skip to content

Финансовият Конгрес. Този път БФС може и да успее да се измъкне между капките.

Делегатите на клубовете вече се събраха за насрочения от БФС Конгрес, на който ще бъдат разглеждани въпроси около чисто финансовата структура и състояние на футболната централа.

Началният час на Конгреса бе в 9:30 българско време. Пръв бе забелязан изпълнителният директор на “Лудогорец” Ангел Петричев вече бе забеялязан. Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов също присъства. Собственикът на “Локомотив” (София) Иван Василев също бе един от първите, които пристигна в хотела.

Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов

Дневният ред включва три точки:

1. Отчет на ИК на БФС за периода 2018-2022;

2. Програма на БФС за развитието на футбола за мандата 2022-2026;

3. Проект на бюджет на БФС за периода 2022-2026

Искането за свикване на общо събрание беше отправено още на 24 март, но последва отказ от Търговския регистър за вписването на поканата. БФС обжалва и на 12 април съдът отмени отказа. Същият ден спортният министър Радостин Василев даде срок на централата да приеме своя бюджет до 25 май и заплаши, че в противен случай ще й отнеме лиценза.

С провеждането на Конгреса ще бъде избегната евентуална санкция от министерството.

В последните седмици затихнаха престрелките от битката за БФС. Изборният конгрес на централата бе отменян два пъти заради пандемията, но Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка, с която предизвикаха извънредно общо събрание на 12 октомври миналата година. Тогава Борислав Михайлов спечели по определен начин, но очевидно Бербатов и компания имаха претенции към редовността на гласуването и пуснаха жалби до съда.

Тези жалби пък станаха повод БФС да отмени насроченият за 18 март редовен конгрес, но въпреки това на същата дата Бербатов свика алтернативен конгрес, на който спечели 100% от гласовете на присъствалите 76 клуба и сам се провъзгласи за президент на футбола ни.

Всичко случило се на 18 март бе определено като фарс от настоящото ръководство на БФС, но Бербатов и компания пък го определиха за напълно законно. Сагата все още не е приключила, но в момента битките се водят в съдилищата и се очакват решения.

Освен всичко това, Борислав Михайлов и компания изключиха от аматьорския футбол всички клубове, които взеха участие в организирания от Бербатов алтернативен Конгрес. През вчерашния ден Бербатов настоя този случай да бъде отново разгледан, за да могат отборите да се подготвят за следващия сезон. Всичко, което каза Димитър Бербатов, можете да прочетете тук:

Мнението на “Ритнитопъ”: Вероятно ви е писнало от казуса БФС. Това по всяка вероятност и е желанието на тези в Бояна. Борбата ще бъде наистина дълга, защото футболните ни управници са вече 17 години непокътнати на постовете си и знаят много добре как да реагират в различните ситуации. През последната година станахме свидетели на нови лица в БФС, чиято цел видимо е да излъскат имиджа на футболната централа. Това обаче не е достатъчно, за да забравим безхаберието, с което футболът ни бе управляван през последните две десетилетия. Няма да забравим нашия слоган! Нека им бием шута!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *