Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион Плевен

Стадион Плевен се намира в едноименния град Плевен. По-известен е със старото си име “Слави Алексиев”.

Съоражението е построено през 1952 година. Капацитетът е общо 35 000 места, като 25 000 са седящи, а 10 000 правостоящи. Интересно е, че само 3040 места в сектор “А” са лицензирани. Стадион “Плевен” е общински.

Стадионът е дом на местния “Спартак”. Отборът има богата история. Скоро той ще заиграе във втория ешелон на българския футбол през сезон 2022/23, защото завърши на първо място в Трета Северозападна лига. Най-големите успехи на отбора са трето място в сегашната efbet Лига през далечната 1958г., Финалист за “Националната купа” през 1957г. и финалист за “Купа на Съветската армия” през сезон 1986/1987.

Клубът участва и в европейския турнир “Интертото”. През 1961г. записва 3 равенства като домакин и 3 загуби като гост срещу Карл Маркс Щадт, “Татран” (Прешов) и “Одра” (Ополе). През 1981г. играе отново в турнира и записва две победи и четири загуби срещу отборите на “Вердер” (Бремен), Малмьо и Цюрих. Плевен е било трудно място за гостуване за българските грандове. Тук обаче публиката винаги в миналото е препълвала стадиона. Идвали са по над 35 000 фенове и това не се е случвало веднъж или дваж. Има случаи, в които фенове са гледали мачове от дърветата. 

Стадионът в Плевен през 1971-ва година

Интересен факт е, че през 1924г. тук се изиграва първият мач на осветление, в който “Скобелев” побеждава “Победа” с 3:1.  Първият жълт картон в българското първенство е показан на футболиста на “Спартак” Ченков в мач срещу ЦСКА. Тук се е провела първата спортна сватба, а и една от най-големите военни клетви, в която са участвали около 3000 новобранци.

Трибуните на стадиона днес

В миналото, когато е бил построен, е имало само една централна трибуна. През 1973г. са построени и останалите трибуни. Стадионът в момента е в окаяно състояние. От големия стадион са лицензирани едва 10% от местата. Пътят към гостуващия сектор е в треви и храсти. Лекоатлетическата писта също е в плачевно състояние. Таблото е заспало отдавна и няма изглед да се събуди. 

стадион Плевен
Ето как изглежда стаедион Плевен днес

През 2016г. се съобщи за проект за реконструкция на стадиона и крайният резултат беше истинско бижу, но както повечето подобни новини, си остана само още един неосъществен проект из нашите футболни ширини.

Мнението на “Ритнитопъ”: Да честитим завръщането на “Спартак” в професионалния футбол! В Плевен има футболна история, но явно това не стига, за да се задейства ремонт или цялостна реконструкция на стадиона. Стадионът е олицетворение на българската спортна реалност. Тъжно е, че това е нашата реалност. Надяваме се скоро да видим лъч светлина в тъмнината около инфраструктурата във футбола ни.

Можете да разгледате и другите ни материали по темата “стадионите на България”:

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *