Press "Enter" to skip to content

Асен Пешев – Капуй – големият нападател от миналото!

В днешната статия решихме,да разкажем историята на един голям български нападател от далечното минало Асен Пешев-Капуй.

В наше време се прехласваме по страхотни нападатели като Роберт Левандовски, Кристиано Роналдо, Карим Бензема и много други. Тези играчи струват стотици милиони, но днес ще прочетете историята за един български нападател, изпреварил времето си, който може би към днешна дата би струвал милиони. Това е играч, за съжаление позабравен или въобще неизвестен за повечето от младите хора в България!

Асен Пешев-Капуй е роден на 5 март 1908 година в град София (тогава Княжество България). Футболната кариера на Пешев започва в отбора на “Владислав” от квартал ,,Перловец” (сега пространството между булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, улица „Граф Игнатиев“, булевард „Патриарх Евтимий“ и улица „Фритьоф Нансен“) в София. За този отбор Асен Пешев играе в периода 1923-1924 година. През 1924 година Асен Пешев-Капуй преминава в юношеския тим на “Левски”, от където бързо намира път към мъжкия отбор на “сините”. Интересното за Пешев, е че по професия е инженер – земемер.

Асен Пешев – Капуй

Капуй става шампион на България и носител на купата през 1933 и 1937 г., трикратен столичен шампион през 1925, 1929 и 1933, четирикратен носител на Купата „Улпия Сердика“ (1926, 1930, 1931 и 1932 г.), двукратен носител на Балканската купа през 1932 и 1935.

Българският нац.отбор, спечелил Балканската купа.

Комплексните качества на Пешев му помагат през 1931 г. да бъде определен за футболист №1 на България в анкетата на най-популярното по онова време спортно издание – вестник „Спорт“. Това е първият подобен приз в България. Върхът в кариерата на нападателя е сезонът 1932/33, когато “Левски” печели първата си титла в държавното първенство. В шампионския марш Пешев участва в 13 от общо 17 мача. Четирите пропуснати срещи се дължат на фрактура, получена на турнира за Балканската купа в Букурещ. Въпреки всичко той отбелязва 27 гола в 13 срещи, което прави средно по 2.07 гола на мач.

Асен Пешев-Капуй е бил известен с “бомбения” си шут. Заради него бил наричан “Цар на волето”. Пешев е разполагал с отличен ляв крак, прекрасна техника и комбинативност, но също така е бил мощен физически с вродено чувство за пласиране. Хората от неговото време са го считали за нападател, който е изпреварил времето си.

Асен Пешев е наричан също така и “Господин гол” и статистиката му напълно олицетворява това. За 99 мача в отбора на “Левски” отбелязва шеметните 86 гола. През 1933 година отбелязва 27 гола в първенството, с което се превръща в голмайстор на България за този сезон. В онези година най-значимият мач е бил между отборите на “Левски” и “Славия”. Този двубой е бил считан за най-тежкия сблъсък и определян за дербито на сезона от двата тима. Именно в тези срещи той е най-резултатен, като в 23 мача реализира 23 гола.

Завършва образованието си за земемер в град Бърно (тогава Чехословакия). Там той също играе футбол за отборите на “Жиденице” (Бърно) като професионалист както и за аматьорския “Моравска Славия”.

Днес отборът на “Жиденице” вече се казва “Збройовка”.

Съгласно тогавашните правила Пешев периодично се връща в България и облича синята фланелка в някои от по-важните мачове на отбора. След дипломирането си отново играе за “Левски” през сезон 1939/40.

След 9 септември 1944 г. Капуй е изключен от физкултурното движение в България, защото е бил професионален футболист в Чехословакия! До края на дните си е проектант в „Агролеспроект“ към Министерството на земеделието и по-късно в „Геопланпроект“. Почива на 28 юни 1967 година в София.

Мнението на “Ритнитопъ”: Футболисти като Асен Пешев-Капуй трябва да служат за пример на всички млади български футболисти. Всички помним легендарните нападатели на България от 80-те и 90-те години на миналия век. Ето обаче, че националният ни отбор е разполагал със страхотни футболисти и през първата половина на 20-и век. Може да се твърди, че Капуй е роден в неподходящо време, което не му позволява да развие пълния си потенциал.

Източници:
(1) Асен Пешев (Капуй). https://levskisofia.info/player/asen-peshev/
(2) 113 години от рождението на Асен Пешев (Капуй). (2021, April 5). ПФК Левски София. https://levski.bg/113_godini_asen_peshev/
(3) Асен Пешев – Капуй – Уикипедия. (2006, December 1). Уикипедия. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%9F%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%B2_%E2%80%93_%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D1%83%D0%B9

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *