Press "Enter" to skip to content

Проблемите в ДЮШ: Хазарт и футбол!

Какво е общото между хазарта и футбола? И трябва ли да има общо? Ще се опитаме да отговорим именно на този въпрос в днешната ни статия!

Почти всеки български футболен клуб разполага с детско-юношеска школа, а дори в определени случаи виждаме клуб, който разполага с ДЮШ, но не и с мъжки отбор. Примерите са много и от двата вида.

Едни от най-доказалите се школи в България са тези на софийските грандове “Левски” и ЦСКА София, както и благоевградския “Пирин”. През годините много футболисти са преминали през редица школи в българските отбори, като тези на “Славия”, “Берое”, “Литекс”, “Черно море”, “Спартак” (Варна), “Етър”, “Локомотив” (Пловдив), “Ботев” (Пловдив) и други.

Otборът на “Левски” до 19 години през 2022г.

Много футболисти, излезли от нашите школи, могат да се похвалят с кариера в чужбина, както и успехи в различни надпревари у нас и извън страната. На дневен ред идва въпросът свързан с дисциплината в школите и поведението на родните таланти. В днешно време виждаме колко млади футболисти захвърлят спортната кариера, заради вредни навици, като един от най-големите проблеми се оказват игрите на късмета. Или така нареченият хазарт.

Отборът на ЦСКА София до 19 години през 2022г.

Редица български играчи провалят бъдещето си заради хазарт, като малко от тях успяват да се измъкнат след това. Примерите са много, а най-скорошните са на футболистите на “Левски” Здравко Димитров и Димитър Костадинов. Двамата бяха отстранени от първия отбор на Станимир Стоилов. А причнината за изключването на талантите бе именно залагането.

Стоилов, заяви че не иска да разчита повече на двамата младежи, дори и да спрат с хобито си. След края на сезона от ръководството на клуба ще обявят раздялата с провинилите се. Според различни източници проблемите на Здравко Димитров датират отдавна, още от годините му в “Септември” (София), докато тези на Димитър Костадинов били от скоро, но не и по-малко сериозни.

Здравко Димитров (вляво) и Димитър Костадинов (вдясно) с екипа на “Левски”.

Случаите на провалени таланти не спират до тук. Много от обещаващите футболисти профукват цялата си заплата от първите професионални договори в хазарт. В момента, когато навършат 18 години, младоците решават само да пробват, но впоследствие нещата стават сериозни.

Част от играчите започват да нарушават вътрешния правилник на отбора, като закъснения за тренировка, защото са се успали, следствие на седене до зори по игралните зали. Фрапантни са случаите, когато играчи започват да залагат на футболни срещи, в които самите те понякога опитват да провалят отбора си, за да може залогът им да излезе и те да се наградят с печалба.

Мнението на “Ритнитопъ”: Редица играчи са били гонени от школи, заради проблемите си и не са били приемани в други такива. Покрай хазартната зависимост играчите могат да отключат и алкохолна такава, защото както добре знаем хазарта и алкохола „вървят ръка за ръка“. Големият въпрос изниква тук „Къде е причината толкова млади играчи да се провалят, заради хазарт и къде е ключът към излекуването им?“ Може ли родителите и треньорите им с общи усилия да избавят децата от порокът хазарт?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *