Press "Enter" to skip to content

Гриша Ганчев отговори на въпросите на феновете. Призна за грешките си.

От ЦСКА София публикуваха пълното видео със собственика Гриша Ганчев, свързано с въпросите от привържениците на „червените“. Те можеха да го попитат всичко, което ги вълнува, в рубриката Q&A. 

“Ритнитопъ” публикува някои от върпосите и отговорите на бизнесмена:

-Кое от стореното през последните 6 години отчитате като грешка и какво бихте променили?

“Много грешки направихме. И аз и мои хора. Мисля, че е поправимо. Една от грешките ми, която е най-важната според мен е, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Като имам предвид, че са професионални лъжци, останах с пръст в устата. Има хоризонт сега. Мисля, че ще бъде поправено това нещо.”

– Защо не се работи върху подобряването на комуникацията между вас и феновете?

“Не съм специалист пиар. Отчитам го като грешка. Мисля си, че ще се вземат много големи мерки в това нещо и ще се види промяната много скоро.”

– Защо маркетингът не върви, защо се дърпате от феновете и не искате да се сближите?

“Първо, според мен клубът няма условия, за да има модерен фен магазин, както е в белите държави. Второ, имахме договор с Adidas, където постоянно имахме проблеми с доставките, макар че е световен бранд топ 3. Трето, отчитаме, че това перо беше занемарено. Мисля си, че в следващите няколко седмици ще се види коренно различно отношение специално към това перо на клуба.”

– До кога Стойчо Стоилов ще е на работа в клуба?

Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. Второто нещо, големият проблем на Стойчо Стоилов е, че е много честен човек. Безкрайно коректен. Не влиза в комбинации. Ако той се беше хванал с разни псевдоагенти и така нататък, щеше да е най-прекрасният човек на света. Той обаче не е корумпиран. Аз имам доверие в Стойчо Стоилов, защото има набито око. За 20 години ми го е доказал. Разбирам защо ги дразни, не влиза в комбинации. Каквото мисли го казва. Опорката, че Стойчо Стоилов се меша в работата на треньорите… Ето ги те са живи и здрави, да са още 100 години. Извикайте ги публично да кажат на кой треньор Стойчо Стоилов се е мешал в работата. Когато докара Стойчо Стоилов Юнус Санкаре, мисля си, че никога повече няма да има такъв играч в държавата. Знайни и незнайни герои направиха всичко възможно да го изгонят. Той даваше класа на нашия отбор и още щеше да си е в клуба. Много сложно е за обяснение и не мисля, че трябва да занимаваме широката общественост с вътрешните борби в този клуб. Едно е ясно. Кепенците  са паднали. Отчитам грешките си, че не работихме за хората, които обичат клуба истински. Не го обичат само заради това, че трябва да се възползват от парите на клуба.”

Стойчо Стоилов (вляво) и Гриша Ганчев (вдясно)

По темата със Стойчо Младенов, Гриша Ганчев каза следното:

Мои близки приятели, които са цесекари, настояха да назнача Стойчо Младенов. Преди да го назнача, той каза, че имаме уникални играчи. Декември месец пред свидетели сме говорили, когато поиска едно крило. Ние му взехме две крила. Преди това през септември поиска трима футболисти, които му взехме на секундата. Сега през март започна да говори, че нямал широчина в състава. Ама тогава вече бяхме изтървали коня в реката, както се казва. Всичко беше свършило. Отчитам, че януари беше болен от ковид, беше няколко дни в болници в Турция. Платихме всичко. Но нещо има сбъркано. Аз такива мудни и тромави хора… Коренна разлика при футболистите след втория зимен лагер. Друго нещо – контузия след контузия. Не казвам кой е виновен… На мен не ми пречи треньор, който побеждава. Аз много мразя да падам на футбол, на сантасе, на каквото се сетиш.”

Стойчо Младенов обвини сериозно Ганчев и посочи проблемите в ЦСКА София преди няколко месеца

Друг бивш наставник на “армейците” също бе коментиран. Става дума за доскорошния наставник на “Арда” Стамен Белчев.

„Това вече как да го отговоря като в последните пет години съжалявам за смяната на Стамен Белчев и Нестор. Пак да угодим на група или групи от хора, но си мисля, че повече няма да се повторят тези работи. Трябва да се знае едно, когато станеш треньор на ЦСКА или на който и да е клуб, без значение. Работата ти от сутрин до вечер е на терена с играчите и с екипа ти. Не по цял ден на телефона, срещи с привърженици, с журналисти. Все проблемът е тез, дето дават парите, са големите боклуци. Ние сме перфектните. Дай да погледнем. Всички, които минаха през ЦСКА, къде са? Моя грешка сигурно е, че не съм оцелил на треньор.

Животът е пред нас. Мисля си, че рано или късно ще уцеля. Съвременният треньор е преди всичко психолог, а после вече трябва знанията си, които има, да спечели играчите. Това е цялата история. Много ме дразнят някои треньори. Сядаме, говорим, подписваме разни договори, минават един-два месеца, бият по един-два мача, приказките са забравени и се почва той си знае, че еди-кой си, че еди-що си са му дали кураж. Какво значи? То е служител в клуба, който и да е треньорът. На него му е обяснена политика, преди да започне. Само и само да се доберем до договора – да, така ще е. Кой треньор, като махнах Стамен Белчев и Нестор, произведе играчи? Произведе? Едно е да си Реал Мадрид или Ливърпул да вземеш готови играчи. При нас обстановката е друга. Ние трябва да разполагаме с такива играчи, които имат качества и да бъдат произведени. Затова им се плащат такива големи пари на треньорите. За да произвеждат играчи.

Стамен Белчев се представяще доста добре начело на ЦСКА София

Ганчев се впусна именно в треньорската професия и кое е най-важното за него:

“Няма да се връщам назад. По една или друга причина изредихме всички големи табели на ЦСКА. От тук нататък още не сме взели решение какво ще правим. Който и да е следващият треньор, трябва да знае, че трябва да произвежда играчи. Ние нямаме възможност да купуваме играчи от Примера Дивисион, от Висшата лига, от Лига 1, от Бундеслигата. Кой ще дойде тука в тази джунгла? Отвратително е, което се случва в българския футбол. Ясно е, има монопол върху първенството. Ще дойде и този край. Какво ли не съм видял в живота си. Ще бъде разбит този монопол. Тогава ще се става шампион по спортен принцип. Проблемът ми на мен е, че не влизам в комбинации. Много ги дразни някои хора това нещо. Много са коварни ударите отвънка и отвътре. Свикнал съм да ме бият цял живот

Няма как един треньор да ти казва. „Ти ми дай парите, аз ще се оправя“. Какво значи ще се оправиш? Аз и моят сътрудник Инджов сме имали акъл да ги изкараме. Да ги вложи в клуба и някой, който е учил само събираме, да ги харчи. Няма как да се получи тази работа или поне докато съм аз. Другото нещо. Видяхме в години и тази година какво се получи. Хората ме осъдиха за е такива. Ще го купим, пък ще го гоним. Не може да се получат тези работи. Ние имаме строга финансова дисциплина. И някой, който говори от предните треньори, че нищо не е съгласувано с него, му кажете много поздрави от мен. На всеки един треньор сме му казвали – тез и тез са опциите, избери си един. Това ни е по джоба. Отделен е въпросът, че не пускаме никой да си натопи човката. И няма да стане тая работа. Това са парите на клуба.”

Ганчев говори и за легендите на клуба, към които изпитва уважение:

“Трябва да се разбере едно нещо. Клубът е над всичко. Аз обаче съм доказал, че почитам легендите. Но клубът е над тях. Легендите са дали много на ЦСКА, но и клубът им е дал. Виж Байерн. Виж колко легенди имат. Ако всички те са на хранилка и постоянно дават акъл, какво правим. Така че, моите уважения и респект към големите личности, но…”

Гриша Ганчев и Христо Стоичков наблюдават заедно мач на “Червените”.

Бе коментирана и темата около финала за Купата на България с “Левски”. Някои от феновете на “червените” смятат, че финалът е бил продаден:

“Дали сме дали финала на Левски? С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник ли? Колко пари трябва да ми даде, за да му продам мача? Били сме приятели, аз приятели нямам. Само добри познати. Аз имам само един приятел – моето куче Пухчо!“

Цялото видео можете да гледате тук!

Мнението на “Ритнитопъ”: В 40-минутно видео няма как да бъдат отговорени хилядите въпроси, които феновете на отбора зададоха на Гриша Ганчев. Все пак отчитаме, че този формат и комуникацията с феновете на “армейците” е нещо за бизнесмена и е стъпка в правилната посока. Нужна е прозрачност, що се отнася до комуникацията на клуба. Прекалено мътни изглеждат водите на стадион “Българска армия” и обикновеният привърженик няма как да разбере кое е истина и кое не. Кое ще се случи и кое не. Ситуацията със стадиона е именно такава. С отбора също. Вече тръгнаха слуховете за назначнието на сърбина Саша Илич, но смяната на един треньор с друг не е решение за кардиналните проблеми в ЦСКА София.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *