Press "Enter" to skip to content

Черно тото: Борислав Михайлов празнувал с Дан Тан и Коце Маца преди уредения мач България – Естония (Разследване на BIRD.BG)

Разледването на BIRD.BG уличава президента на БФС Борислав Михайлов в пряко уреждане на срещата България – Естония, завършила 2:2 през 2011г.

Шефът на БФС Борислав Михайлов е празнувал в Сингапур настъпването на 2011 г. в компанията на Коце Маца и босът на черното тото Дан Тан. Две седмици по-късно Михайлов е подписал договор с фирма, контролирана от Дан Тан, за мача България – Естония /2:2/. Мачът беше разследван и анулиран. Тогава ФИФА стигна до извода, че в скандала няма замесени официални лица от федерациите на България и Естония, а те са били подведени от престъпна група. Но документираната близост на Михайлов с Дан Тан връща лентата към различна интерпретация на събитията.

Мачът в Анталия между България и Естония се проведе на 9 февруари 2011 г. в Анталия и завърши 2:2 след четири дузпи. За нагласения резултат са били заложени най-малко 6.9 милиона долара при азиатски букмейкъри.

След мача избухна скандал и започна разследване на ФИФА, което обаче затихна три месеца по-късно с извода, че няма замесени официални лица. ФИФА все пак анулира резултата от мача и призна, че той е бил организиран с цел печалба от залагания, а не по спортни причини. Като виновни бяха посочени арбитрите и прокситата на агенцията „Фути Интернешънъл Медия“, организирала събитието. Нямаше никакви санкции за двете футболни централи.

Този мач обаче отключи мащабно разследване на Европол за нагласени мачове в няколко държави. Разследването, известно като „Операция Вето„, установи над 380 нагласени мача в различни европейски шампионати и дори квалификации за Мондиала. Включиха се разследващи екипи в Италия, Гърция, Финландия и Унгария. Основен информатор за „Операция Вето“ стана сингапурецът Уилсън Радж Перумал, който беше арестуван във Финландия, а след това излежа присъда в Унгария.

България в синдикат за уреждане на международни мачове

От затвора Перумал направи разкрития за сингапурската футболна мафия и посочи като главен организатор на нагласените мачове и залозите Дан Тан /Tan Seet Eng/. Според Перумал той е организирал и мача България – Естония през фирмата „Фути Интернешънъл Медия“, регистрирана на името на подставени лица.

Пред финландската полиция Перумал рисува схема на „Синдикат за уреждане на международни мачове“, в която присъстват България, Унгария, Словакия, Словения и Сингапур. Посочено е, че българските съдружници ще получат процент от печалбите дори и да не са директно въвлечени. Посочена е и директна връзка между българските и сингапурските съдружници, каквато няма при унгарските, словенските и словашките.

Не е известно тази схема да е разследвана и в България, където всичко приключва с индулгенцията, получена от ФИФА. Не е оповестявано официално и кои са българските съдружници, които са със специален статут в синдиката за уреждане на международни мачове. Известно е, обаче, че разследващите от „Операция Вето“ са проявили жив интерес към скандалния български бизнесмен Костадин Хаджииванов, с прякор Коце Маца, и са го обявили за издирване, с цел да бъде разпитан.

Дан Тан и Коце Маца

През 2015 г. сингапурският журналист Зайхан Мохамед Юсуф публикува снимки във Facebook профила на третата жена на Дан Тан, на които Коце Маца позира заедно със сингапурския бос пред статуя на Франкенщайн.

По този повод специалистът по черно тото на ФИФА Тери Стийнс коментира, че Коце Маца и Дан Тан са били идентифицирани през 2012 г. в разследването на италианската полиция и на Европол. „Връзката между Дан и Костадин е документирана в доказателствата на полицията в Италия, Финландия и Гърция. Европол също е разследвал Костадин. Снимката, показваща Костадин и Дан заедно, циментира връзката между тях.“

БРРД се свърза с колегата Зайхан Юсуф, който разказа, че по негови данни Дан Тан е излежал присъда в Сингапур, като вече е на свобода, но отказвал да общува с медиите. Уилсън Радж Перумал също е излежал присъдата си в Унгария и от март месец тази година е свободен – посочи Юсуф.

Борислав Михайлов, Дан Тан и Коце Маца на парти в Сингапур

БРРД разполага със снимка, на която се виждат Дан Тан и Коце Маца, в компанията на Борислав Михайлов. На снимката са и техните съпруги, както и други лица. Снимката е направена на 31.12.2010 г. на парти в Marina Bay Sands в Сингапур.

Факт е, че две седмици след като празнува с Дан Тан и Коце Маца, Борислав Михайлов подписва договора за мача България – Естония с фирмата „Фути Интернешънъл Медия“. БРРД разполага с копие от договора.

Снимката в Marina Bay Sands циментира връзката между боса на черното тото Дан Тан и действащия шеф на европейска футболна федерация Борислав Михайлов.

Срещнахме се с Борислав Михайлов на изхода на ВИП-терминала на Летище София, където той пристигна на 29 май вечерта с частен полет от Париж. Михайлов видя снимката и видимо помръкна, след което отказа да отговори на въпроса откога познава Дан Тан и избута нашия репортер. След това Михайлов беше потърсен и на номера, на който във Viber излиза неговото име. Той прочете съобщенията с молба за интервю, но не отговори на тях.

Медията ни положи усилия да открие и Коце Маца, за когото има съобщения в медиите, че е виждан през последните години в България и в Гърция. За съжаление не успяхме да се свържем с него за коментар.

Кой е Коце Маца?

Присъствието на Коце Маца на снимки с Дан Тан насочва към обосновано предположение, че той е сред т.нар. „български съдружници“ в сингапурския синдикат за черно тото, за който е дал сведения на полицията Перумал.

Президентът на футболен клуб „Беласица“ Константин Хаджииванов е сред емблемите на корупцията и престъпността в българския футбол. През месец декември на вече далечната 2008 г. той беше осъден в германския град Аугсбург на две години условно и глоба от 120 000 евро за нелегален трафик на цигари.

Хаджииванов е осъден за по-малко от 3 месеца, след като е екстрадиран в Германия от Гърция. Властите в южната ни съседка го задържат във връзка с европейска заповед за арест на граничния пункт Промахон. Запознати разказват, че тогава Хаджииванов е в компанията на депутат от ДПС, който опитал да се легитимира с дипломатически паспорт или депутатска карта, но от гръцката полиция му казали, че не проявяват интерес към него и „му посочили пътя“.

Коце Маца е сочен за основен фактор в организирането на „черно“ тото и „уреждането“ на мачове. Днес явно никой не го търси, въпреки интереса към него преди 10 години от страна на Европол и Интерпол. Източници на BIRD.BG твърдят, че Хаджииванов където редовно е виждан в компанията на Венци Стефанов, свързаният с Младен Михалев – Маджо бос на Славия. Последният също притежавал имоти в района на Халкидики и често си гостували.

Разследването ни установи, че и до момента Костадин Хаджииванов поддържа активен бизнес в Сингапур. Там негови съдружници са знакови за българския футбол лица, за които ще стане дума в продължението.

Целият материал можете да прочетете тук!

4 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *