Press "Enter" to skip to content

Ще светне ли стадион “Георги Бенковски” и трябва ли да очакваме италианците от Царско село в “Хебър”?

Излезе информация, че италианско-швейцарския консорциум, който държеше властта в “Царско село” ще застане начело на новака в елита “Хебър” (Пазарджик)!

Новият силен човек в “Хебър” се казва Софрони Софрониев, представителят на италиано-швейцарския фонд “Сичили”. В него той е съдружник с още трима италианци. Консорциумът беше поел управляващите функции в “Царско село”, но след изпадането на отбора се насочи към новака в efbet Лига.

До преди седмица изглеждаше, че “Хебър” няма да успее да домакинства на своя стадион.

Вчера Софрониев и неговите партньори постигнаха договорка с кмета на Пазарджик – Тодор Попов. Пред колегите от gong.bg, той се съгласи да разкрие кой ще бъде треньор на тима, какви са целите, селекцията и бюджета на отбора, както и къде ще играе “Хебър” домакинските си мачове. Ето какво каза:

Г-н Софрониев, защо избрахте Хебър и бързо ли се договорихте с кмета на Пазарджик? 

“Бяхме много разочаровани от изпадането на Царско село и искахме да продължим да развиваме идеите си в друг български клуб, но от елита. Така се стигна до разговори с кмета на Пазарджик и вчера си стиснахме ръцете. Очакваме всичко да бъде подписано и обявено официално в близките дни. Цял ден обикаляхме с него клубната база, видяхме и волейболната зала, която много ми хареса.”

– Какви са целите пред отбора?

“Гарантирам, че отборът няма да бъде сред последните в класирането и да се бори за изпадане. Целта е да влезем в топ 6, като минимумът е място в “златната среда” в класирането. Проектът ни е дългосрочен и не е възможно да не успеем.”

– Какъв ще е бюджетът на Хебър и къде ще играете домакинските срещи?

“На този етап не бих се наел с конкретна цифра, но бих казал, че се доближава до този на Ботев Пловдив. Заради липсата на осветление на стадиона, първите 2-3 месеца ще играем най-вероятно на стадиона в Бистрица. Имаме и резервен вариант – Стара Загора. Важното е, че вече сме осигурили осветление, което само трябва да бъде монтирано. Купихме го от собственика на Царско село – Стойне Манолов.”

– Стефано Макопи ли ще бъде треньор на отбора?

“Не, но пак ще бъде италианец. Преговаряме с доста по-известен специалист, който има голям опит в Серия А и Серия Б. До края на седмицата ще обявим неговото име. Макопи е добър треньор, но сега целта е доста по-висока и затова се спряхме на голямо име в италианския футбол.”

В “Ботев” (Враца) също чакат италианец…

– Не се ли притеснявате, че новото първенство започва след малко повече от месец?

“В никакъв случай. Имаме начертан план за работа и го следваме. Нашата фирма е мениджърска, така че селекцията няма да е проблем. И подготовката е уточнена – отборът ще бъде на лагер близо до границата между Италия и Швейцария. Вече договаряме и контроли, като една от тях задължително ще бъде с Интер или Милан.”

– Колко от футболистите на Царско село през миналия сезон ще поканите в Хебър?

“Няма да са много. От българите със сигурност Пламен Крумов, който освен че е доста опитен, има и много позитивен характер. Може би и Мартин Кавдански, но все пак последната дума ще е на треньора. От италианските футболисти, които вече са познати в България, само двама-трима ще дойдат в Хебър. Съжалявам за Лукас Мартинс, който игра в Царско село и подписа договор с Берое преди да се знае, че аз и моите съдружници поемаме Хебър. Останалите, които ще вземем, са много по-добри от тези, които бяха в Царско село. Ще привлечем и българи от други отбори, може и някои момчета от сегашния отбор да останат. Искаме да има баланс в отбора между българи и чужденци, така че хората могат да бъдат спокойни.” 

– Хебър винаги е имал добра детско-юношеска школа. Ще насочите ли усилия и за развитието на подрастващите?

“Ние ще се занимаваме само с мъжките отбори, въпреки че вторият е изпаднал от Трета лига. Сигурен съм обаче, че бързо ще се върне. Школата остава приоритет на кмета на Пазарджик, който ще избере хората, които да я ръководят.”

За разлика от “Царско село”, “Хебър”има нужда от своите фенове, защото има такива!

След интервюто, фен клубът на “Хебър” излезе с бурна реакция, видимо недоволен от новината. Публикуваме съобщението на привържениците без редакторска намеса:

„С най-добронамерени чувства съветваме италианските тото катунари, както и тези, които лобират за тях, да се фокусират към някое друго място. В противен случай можем лесно да спомогнем за това някой да изгуби трайно фокус. 

Достатъчно сме си патили отизмислени герои през годините и заявяваме, че всякакви опити за превръщане на Хебър в циркова трупа или роман на Агата Кристи с политически некоректно заглавие, ще предизвикат крайно негативни реакции!

Нагледали сме се на безумни решения на ниво община в миналото и призоваваме Тодор Попов да не допуска грешките на някои свои предшественици. Един от тях “изстреля” Хебър от “А” група в “А” окръжна заради два паркинга, а друг постла червен килим за гробокопача на отбора.

Разбираме, че има преплетени различни интереси и се заформят лагери. В сенките шептят лоши съветници, които смятат, че могат да се месят и да минат метър без да понесат последствия. Разбира се на първо място от подобно самоубийствено решение ще пострада най-много имиджа на този, който го вземе. Призоваваме всички обаче да не участват в партизански битки и да превъзмогнат различията в името на Хебър! 
Не е случайно, че през 2016-та година още на първия мач след възкресението на клуба зададохме от трибуните следния въпрос: НИЕ СМЕ ТУК ЗАРАДИ ХЕБЪР, А ВИЕ?

Въпросът за жалост явно все още е валиден и се надяваме, че интересите на футболните фенове в града няма да бъдат предадени. Не е случайно, че въпросните съмнителни предприемачи вече са получили отказ от Спартак (Варна), Берое (Стара Загора) и други отбори! 

Призоваваме Тодор Попов и общината да излезнат в най-кратък срок със становище по темата, което да даде яснота относно случващото се! Също така призоваваме всякакви важни решения за бъдещето на отбора да бъдат взимани след широка публична дискусия, а не на конспиративни срещи със съмнителни гастрольори!”

– написаха от фен клуба във Фейсбук

Мнението на “Ритнитопъ”: Няма как да се зарадваме за “Хебър”. Не и на този етап. Съществуването на “Царско село” не допринесе по никакв начин за благото на българския футбол. Казаното от Софрониев звучи прекрасно, но към момента това са просто обещания. Силно се надяваме кметът на Пазарджик да не е продал за “жълти стотинки” сърцето и душата на феновете на футбола в града. Разбираме напълно рекацията на привържениците на “Хебър”! Те трябва да бъдат подкрепени в тяхната битка, защото едно интервю не е достатъчно, за да убедиш хората, че историята няма да се повтори. И то толкова скоро!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *