Press "Enter" to skip to content

Победата над Батето. Как Боби Михайлов стана президент навремето.

Боби Михайлов победи Иван Славков Батето на Конгреса на БФС през 2005г. Да си припомним как се случи това.

На 21-ви октомври 2005-а година Боби Михайлов е избран за новия президент на БФС след победа над Батето. На тогавашния Конгрес гласуваха 329 делегата, като 194 гласа отидоха в полза на Михайлов, а 133 в полза на Батето(1).

Към онзи момент Славков бе насъбрал доста негативи, тъй като BBC публикува филм-разследване, който уличаваше Батето в съгласие за подкуп в замяна на лобиране в полза на домакинството на Лондон в Олимпиадата през 2012г. Филмът “Да купиш игрите” бе публикуван през 2004-а година (година преди Конгреса на БФС) и силно разклати стола на Славков(2). След публикуването на филма, МОК (Международен Олимпийски Комитет) отстрани Иван Славков от своите редици(3).

Иван Славков през 2005-а година.

След публикуването на филма-разследване реакциите в България бяха всестранни. Много от “феновете” на Славков не искаха да приемат, че Батето би се замесил в такъв тип “схема” и буквално отхвърлиха случилото се с лека ръка. По-просто казано, съществуваха мнения, че е бил “сготвен”, защото е бил неудобен на някого. Славков бе известен с изказванията си против Запада и това също бе добавяно в аргументацията да неговите привърженици.

И така. Борислав Михайлов, който към онзи момент е в ролята на вицепрезидент на футболния съюз ясно е усетил момента да бутне стария вълк. Това е хипотеза първа. Хипотеза втора пък твърди, че Славков и Михайлов са се разбрали да си предадат щафетата, за да могат да бъдат запазени интересните на хората, занимаващи се с футбол в България.

Борислав Михайлов преди десетилетие.

Трябва да отбележим и факта, че на Конгреса има и трети кандидат за президент на футболния ни съюз. Това е небезизвестният Валентин Михов. Защо обаче това е интересно? Един от триковете в репертоара на Михов е оттеглянето на кандидатурата за президент на БФС непосредствено преди началото на Конгреса. Целта на упражнението е, че по този начин вотът на Михов ще отиде в ръцете на Славков.

Самият Славков твърди, че е изумен от постъпката на Михов, но реалистично погледното миховския отвод не е ново явление и реакцията е била преварително предвидена(4).

Приятелството между Иван Славков и Валентин Михов продължава до последняи дъх на Батето.

През 2005-а всички се съмняват, че Иван Славков може да бъде сменен от поста президент на БФС. Причината е същата, каквато е и днес по време на управлението на Михайлов – зоналните съвети на БФС са назначени от президента и Изпълкома и те могат да “обработят” по правилния начин президентите на “малките” клубове, гарантирайки гласовете за настоящия президент!

ПР кампанията на Михайлов обаче е сериозна. На запомнящо се мероприятиие на 17-и януари 2005-а година, зад Боби застават големите имена от САЩ 94′ – Стоичков, Сираков, Трифон Иванов, Любо Пенев, Лечков и Костадинов.

Преди да се скарат, Стоичков и Михайлов са изключително близки.

В последствие Камата оттегля подкрепата си, заявявайки че няма как да се обявява срещу президента на БФС (към озни момент това е Иван Славков). Веднага след победата на Боби обаче Стоичков заявява следното:

“Боби се е доказвал хиляди пъти. Всички, които го уважаваха днес го подкрепиха”

– заяява Стоичков след Конгрес през 2005-а година.

След Конгреса Михайлов номинира редица футболни, и не само, дейци, които можем и днес да срещнем в Изпълкома на БФС: Йордан Лечков, Михаил Касабов, Камен Костадинов, Емил Костадинов. Също така се отличават имената на Наско Сираков и Христо Порточанов. Особено вторият е един от най-върлите противници на управлението на Михайлов към ден днешен. Същото важи и за Стоичков и Любослав Пенев.

Най-интересното решение, което се взима на Конгреса на футболния ни съюз през далечната 2005-а година е, че президентът на организацията не може да бъде преизбиран повече от веднъж(5). Тоест – максимум два мандата. Интересно какво се е случило, тъй като вече 17 години Михайлов властва над българския футбол…

След 10-годишно управление на Славков на поста дойде познатият на всички Борислав Михайлов. Само можем да гадем дали е имало тайна договрка помежду им, тъй като цели пет члена на славковския Изпълком остават в този на Михайлов. Това са Михаил Касабов, Иван Леков, Валентин Балевски, Стефан Орманджиев и Николай Цветин.

Михаил Касабов по време на президентството си в БФС

Името на Михаил Касабов е най-интересното от изредените, тъй като именно той пое длъжността президент на БФС, когато Михайлов реши да се оттегли в оставка, която не бе приета в период около една година. След което Боби просто се върна в креслото си.

Много хора в днешни дни сравняват тогавшната и сегашната ситуация. Кои са сходствата? И кои са разликите?

Главният претендент на Борислав Михайлов е Димитър Бербатов, който е подкрепен от Стилиян и Мартин Петрови. Приликата е, че доказал се футболист с подкрепата на своите колеги тръгва на война с действащия президент, който изглежда недосегаем, тъй като властва над зоналните съвети. Разликата в случая е, че Бербатов има намерение да управлява с абсолютно различен Конгрес, с изключение на Петър Величков. По всяка вероятност има намерение да смени и управниците в зоналните съвети. Също така не е бил вицепрезидент на конкурента си.

Малко преди смяната на ролите на върха в БФС излизат безкомпромисни компромати, уличаващи в корупция действащия президент на съюза. В случая на Славков информацията идва отвъд българските предели и не е свързана с работата му като президент на БФС, а с тази в МОК. Става въпрос за гореспоменатия филм на BBC “Да купиш игрите”. При Михайлов компроматите са повече. През октомври 2021г. BIRD.BG публикуваха първата партида доказателства против Боби. Повече прочетете тук:

Главните обвинения тогава не бяха толкова за корпционни схеми, колкото за липсващи пари и неизрядности по време на строежа на базата в Бояна. Вчера обаче BIRD.BG отново публикуваха разкрития. Този път съпроводени с документи, които ясно уличават Михайлов в уреждане на мачове. Повече тук:

Мнението на “Ритнитопъ”: Дали Михайлов е победил Славков или е имало конспирация зад избора на Борислав Михайлов е въпрос, на който много трудно можем да отговорим. Батето вече не е тук. В противен случай бихме го попитали. Дали Славков е участвал в корупционни схеми е въпрос, чийто отговор вероятно няма да бъде приет от голяма част от читателите. Все пак обаче, за да бъдеш отстранен от МОК, може би трябва да си свършил нещо нередно. Днес обаче проблемът не е в Батето. Всъщност проблемът не е и в Михайлов. В историята е. Защото не обичаме да я четем и да си я припомняме.

17 години по-късно българските футболни привърженици стават свидетели на скандални разкрития, които (надяваме се) най-накрая ще сложат край на “миахайловщината” в българския футбол. Сигурно доста читатели се притесняват, особено и след този материал, че Димитър Бербатов и неговият екип ще поемат юздите и те няма да бъдат нищо по-различно от ранните години на Боби начело на БФС. Разбира се, такъв сценарий не е изключен. Но честно казано не го вярваме. Дали от наивност или от доверие към Бербатов, заявките са по-различни.

Но дали вярваме или не вярваме на Бербатов в случая не е от значение. От значение е защо търпим отново? Защо позволяваме някой да си играе с нас? Нека се случи същото. Важното е да реагираме мигновено и да сме нащрек. Не просто да си кажем: “Ех, промяната дойде”.

Няма значение как ще се казва следващият президент на БФС. Той трябва да бъде притиснат до стената и да работи за благото на българския футбол. Каквото и да му коства.

Нека им бием шута!

Източници:
(1)(3)(4)(5)Епохата на Славков в БФС свърши, Боби Михайлов е новият шеф. (21). Mediapool.bg. https://www.mediapool.bg/epohata-na-slavkov-v-bfs-svarshi-bobi-mihailov-e-noviyat-shef-news110210.html
(2) Славков лъсна в “Да купиш игрите” на BBC, репортажът разби версията на уличените. (2004, August 1). Dnevnik. https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2004/08/01/1612676_slavkov_lusna_v_da_kupish_igrite_na_bbc_reportajut/

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *