Press "Enter" to skip to content

Унгария през XX век: Отбор, който попилява и България!

България изиграва немалко срещи с Унгария през своята футболна история. Една от тях завършва пагубно за националния ни отбор!

Юни месец е може би „най-активният“, що се отнася за мачове на националния отбор на България. Днес ще ви разкажем за един мач, който се е изиграл на 3-ти юни 1962-ра година.

1962-ра година е знакова в историята на футбола в България, защото тогава се състои първото Световно първенство, в което ние ще участваме. Домакин на футболните финали е Чили, а шампион – Бразилия!

Радостта на бразилците!

Квалификациите са изключително драматични, като България успява да отстрани бронзовия носител от предходния Мондиал – Франция. На бараж срещу „петлите“, България печели с 1:0, а големият герой, който отбелязва попадението, е Димитър Якимов. Не с този мач обаче ще ви запознаем днес.

В дебютното си участие на световно първенство, България попада в много трудна група с отборите на Унгария, Англия и Аржентина. Страховитите за онова време Ференц Пушкаш и Шандор Кочиш вече не са част от състава на Унгария, но те продължават да бъдат отбор на високо ниво, начело с Флориан Алберт.

Алберт винаги ще бъде помнен от унгарците.

След като губим първата среща от Аржентина с минималното 0:1 в първия мач, на 3-ти юни е ред да се изправим именно срещу Унгария.

Двубоят започва по ужасен начин за нашия отбор, след като шоуто на Алберт започва едва една минута след първия съдийски сигнал. Именитият ни съперник набира скорост и само пет минути по-късно резултатът става 2:0 след нова проява на Флориан Алберт. Третото попадение в нашата врата не закъснява и в осмата минута, след гол на Лайош Тихи, резултатът става класически, а мачът изглежда предрешен.

Унгарците нямат намерения да спират и в 12-ата минута Ерньо Солимоши ни наказва за четвърти път. Офанзивата на Унгария за първото полувреме приключва и двата отбора се оттеглят на почивката при резултат 4:0.

Отборът на България през 1962-ра

Второто полувреме не започва по по-различен начин от първото и в 53-ата минута, Алберт успява да оформи своя хеттрик. Изненадващо или не, стигаме до 64-ата минута, в която резултатът става 5:1, а България вече има своето първо попадение на Световно първенство.
Историческият гол вкарва 19-годишният Георги Аспарухов, който е най-младият футболист, не само в състава на България, а и на целия Мондиал. Крайният резултат е оформен от Лайош Тихи, който отбелязва втория си гол в мача през 70-ата минута.

Мнението на “Ритнитопъ”: България записва загуба с 6:1, но гордостта от попадението на младия Гунди е по-голяма от разочарованието след мача! “Лъвовете” отбелязват своя първи гол на световни футболни финали, който в последствие ще се окаже изключително важен за самочувствието на Аспарухов, както и на националния ни отбор! Кога ще е следващият гол на световно първенство? Всички го очакваме.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *