Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Добрите примери от малките към големите!

Стадионите “Кипровец” в Чипровци, “Крепост” в Хисаря и стадионът в Годлево – добрите примери сред българските стадиони!

Инфраструктурата в българския футбол е на много лошо ниво и това не е изненадващо твърдение. Ние изоставаме от цялата футболна европейска карта по този показател.Виждаме стадионите на българските грандове в окаяно състояние, а някои дори са изоставени.

А щом те са така, дали нивото на стадионите в по-долните дивизии е по-добро или в първия ешелон са с най-добрите стадиони? Днес сме ви подготвили три изненадващо добри съоражения за българските ширини – стадион “Кипровец” в Чипровци, “Крепост” в Хисаря и стадиона в Годлево.

СтадионКирповец” в Чипровци

Стадион “Кипровец” в Чипровци е едно от впечатляващите бижута сред стадионите. Първоначално стадионът е създаден през 70-те години на миналия век, но преди 7 години бе реновиран по европейски програми.

Стадионът разполага с 1400 седящи места, козирка и модерно табло. Сградата разполага със всички съвременни условия, като има кабинети за допинг, лекарски, за пресконференция, 4 съблекални и офис стаи. Към комплекса има басейн и мултифункционално игрище за тенис на корт, баскетбол, волейбол и футбол. Официалният терен и помощният разполагат с осветление.

Трибуната на стадион "Кипровци" в Чипровци
Трибуната на стадион “Кипровци” в Чипровци

Стадион “Кипровец” е дом на ФК “Миньор” (Кипровец). Отборът стига до втория ешелон на българския футбол през сезон 1969/1970, а до 1995г. е редовен участник в третото ниво на футбола. В момента се състезава в “А” ОГ Монтана. Може да следите изявите и новините около отбора във Фейсбук страницата им.

Отборът на "Миньор Кипровец"
Отборът на “Миньор” Кипровец през последната кампания

Стадион “Крепост” в Хисаря

Стадион “Крепост” е един от малките модерни стадиони в България. Неговият ремонт започва 2014 и е завършен през 2016. Може да проследите етапите на ремонт в страницата на ФК “Крепост” (Хисаря).

Стадион “Крепост” е с хубав терен, дренажна система, нови пластмасови седалки, паркинг за коли и автобуси. Изградена е също така и лекоатлетическа писта около самия терен. Любопитно е, че съдийската стая и съблекалните се намират пред него.

Използва се за подготовки на отборите. Тук са идвали не само български отбори, но и грандове като “Динамо” (Москва), ЦСКА Москва, “Славия” (Прага) и други. Градът не разполага с футболен тим, който да провежда домакински мачове тук. Надяваме се скоро да имат, защото това бижу трябва да бъде използвано.

Стадион Крепост в Хисаря
Стадион “Крепост” в Хисаря

Стадионът в Годлево

Стадионът в “Годлево” се намира в с. Годлево, близо до Разлог. Той е с капацитет от 1000 места. Оборудван е с нови съблекални, трибуна за зрители, футболно поле с изкуствена тревна настилка, паркинг, резервоар за поливна система и санитарно-битови помещения. Ремонтът е извършен 2015 година.

Стадионът в Годлево
Централната трибуна на стадиона в Годлево

Според нас, той е едно много интересно съоръжение, защото в такова селце в България има по-европейски стадион отколкото тези на големите български грандове по големите градове.

Стадионът в Годлево
Стадионът в Годлево

Мнението на “Ритнитопъ”: Радваме се, че виждаме стадиони, и то в България, които изглеждат по такъв начин. Все пак обаче изниква конкретен проблем. Как и защо големите отбори не вдигат нивото на стадионите си, докато има такива съоръжения в ниско населените места? Не е ли крайно време тази грешка да бъде поправена? Не трябва да се неглижира и фактът, че има такива съоражения на места, където футбол няма…Защо въпросните европейски програми са усвоени на тези места, а не на места, където нуждата е огромна? Само можем да гадем.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *