Press "Enter" to skip to content

We need a hero: Нуждаем се от герой начело на националния отбор по футбол.

Коментар на Стефан Дачев относно състоянието на българския национален отбор.

Няма по-тъжна гледка от това да гледаш националния ни отбор в последните години. И проблемът не е дори чак толкова в резултатите, дори по-развити страни от нас като Унгария са били посмешище в дълги периоди. Проблемът най-вече е в апатията на редовия фен, на който не му пука.

Даже се обзалагам, че много са стискали тайно палци Грузия в неделя вечер да ни вкара още някой гол, ей така, като ще е резил, да е пълен. От това боли най-много. На всички ни е ясно, че нищо в българския футбол не е наред. Че не се работи правилно с младите, че банкетите в Бояна са ежедневие и дори националите не могат да се подготвят нормално от гуляите там. Че в комисиите на БФС е пълно с хрантутници, които нямат желание да преместят нещата и на йота в правилната посока, а просто си бутат и си коткат добре платените места.

Снимка от мача между България и Грузия.

Ясно е, че и в школите не се работи правилно, че липсват треньорски кадри. Само че и да си повтаряме проблемите до Коледа, нищо няма да се промени. Дори най-после да тръгнем във вярната посока, първите резултати от правилната работа могат да дойдат най-рано след 5 години. Това показва опитът на развитите държави.

И дотогава какво ще го правим пустия национален отбор – ще му се смеем и ще искаме да губи, за да се дискредитира още повече и без това закотвеното на дъното ръководство на БФС или ще искаме отново да изпитаме тръпката да отидем на мач на националния отбор, да сме повече от 100 човека и да го направим с надежда?

Аз лично избирам второто. Явно ще е трудно и ще отнеме време да се махне върхушката в БФС, няма как и да изкопаем веднага други играчи, но можем да намерим поне верния треньор.

Ясен Петров бе поредният употребен треньор начело на националния ни отбор

We Need A Hero, както се пееше в един шлагер на Бони Тайлър от преди доста години. Нуждаем се от човек, който да е наистина добър специалист, който да има набито око за футболисти и да е прекрасен тактик, защото за 4-5 тренировки преди мач няма как да изграждаш кой знае какъв стил.

Нуждаем се от крив, казано на жаргон, човек, който да не се огъва под различни съвети кого да вика и да пуска. Нуждаем се от човек с характер, който няма да допусне да изгонят помощника му, а той да си остане, както се случи при предходния селекционер.

Ако всичко това се случи, националният отбор ще бъде по-добре, вярвайте ми. Ако още не го правите, вижте “Левски” на Мъри Стоилов. Как за дни, буквално, този тим растеше и без особени финанси вече се бори за ролята на основен претендент за стола на “Лудогорец”.

Ако има останал неексплоатиран треньор, който може да свърши това, неговото име е Димитър Димитров-Херо. Станимир Стоилов го предложи на пресконференцията си, значи има смисъл да се доверим. Херо е доказал, че може да работи с всякакви като качество играчи, да гради отбор и колектив, да прави така, че тимът му да изглежда винаги много труден за побеждаване, дори когато е с по-малко класа.

Мнението на “Ритнитопъ”: В момента това е единственото решение за сносен национален отбор. Футболът скоро няма да се оправи, но не можем да оставим лицето му да е толкова лошо. Няма как да се примиряваме институцията национален треньор, която трябва да е най-великото нещо в спорта в държавата, да е като горещ картоф, който всеки прехвърля и сламка за треньори, чиято кариера е в застой. Искаме си героят, който да върне усмивките на редовия фен, който просто иска да не се срамува на стадиона, а не му пука толкова кой е седнал в удобния президентски стол в Бояна.

3 Comments

 1. Bogomil Dimov Bogomil Dimov юни 8, 2022

  Имам въпрос към автора. Кога за последно Херо спечели нещо във футбола? Кога за последно видяхме да постига извънредно добър резултат? 20 години станаха ли? Не броя тъпата титла с Лудогорец (че и те играеха е*ати антифутбола), дето и жадното щеше да я вземе. И не броя тотатжийския Черноморец. А и той беше преди 12-13 години.
  За мен правилният избор е Николай Киров. Човек, който на пресконференция говори САМО ЗА ФУТБОЛ и разбира тази игра повече от почти всеки друг в България. Не е нито левскар, нито ЦСКАр, нито лудогорче. Постига страхотни резултати а отборите му играят динамичен, модерен футбол.
  46 годишен, перспективен треньор с вече впечатляваща визитка или 62 годишен треньор, който сменя клуб всяка година и не знае от кога не е печелил трофей?

 2. Стефан Дачев Стефан Дачев юни 8, 2022

  Не съм съгласен за Херо. В Лудогорец той започна трудният процес на подмладяване на отбора и постигна добри резултати. В Черноморец взе свободни агенти и ги продаде за милиони. Отборите му имат почерк и стил. Но иначе подкрепям идеята за Ники Киров, безспорно добър треньор

 3. Bogomil Dimov Bogomil Dimov юни 9, 2022

  Не казвам, че е слаб треньор. Просто не е този т.н. game changer който търсим в момента. Трябва ни някой, който да направи това, което Саньол е сторил с Грузия – от банда анонимници да направи отбор със стил и идея. Херо според мен не е способен на това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *