Press "Enter" to skip to content

Българските вратари, които можем да изгубим, ако не бъдат повикани в юношеските гарнитури.

България разполага с много таланти и зад граница, които са емигрирали през годините, но по една или друга причина не са били потърсени или викнати да играят в юношеските гарнитури!

Днес ще ви запознаем с двама такива вратари, които са емигрирали заедно с техните родители в чужбина и кариерата им е започнала да се развива там. 

Първият вратар, с когото ще ви запознаем е Емил Газдов. Роден е на 11 септември 2003 година във Ванкувър, Канада, а българските му корени идват от неговите родители. Газдов впечеталява със свойте размери, като за своята 18-годишна възраст впечатлява с ръст от 194 сантиметра.

Подписва договор за 4 години, когато е на 16 и е пратен във ФК “Пасифик” от същия град, където отиват юноши, за да се обиграват в общия случай. Няколко месеца по-късно от клуба получават оферта от немския Нюрнберг за преотсъпване на вратаря, като те приемат и 2 години той играе в немския отбор,  където показа добър напредък с формацията им до 19 години. От “Пацифик” потвърдиха по-рано през годината, че 18-годишният Газдов ще е част от отбора им през 2022 година.  

Роб Френд (канадски бивш професионален футболист, играл като нападател и понастоящем главен изпълнителен директор на Пасифик ФК), нарече Газдов един от най-добрите млади вратарски таланти в страната и клубът повтори подобно настроение с днешното съобщение, придавайки въздух на вълнение за младеж, който натрупа много опит в чужбина за своята  възраст.

След два сезона в Германия ще бъде интересно да видим как 18-годишният младеж ще се представи като пряка конкуренция на Калъм Ървинг. Газдов все още не е дебютирал в юношеските си години, макар че човек предполага, че ще получи такъв шанс тази година.

Още миналия август, включихме Газдов в една от нашите статии по повод талантите, за които никой не говори. Прочетете я тук:

Вторият вратар, с когото ще ви запознаем е Марио Младенов. Роден е на 1 август 2006 година в София. Висок е 180 сантиметра.

В България е бил част от академията на “Левски”, но през 2015 се мести заедно със своите родители в Австрия. Там играе за отбори като:  Фьорст Виена ФК 1894 (2015/16 год. – 2016/2017 год.), Адмира Вакер (2017/2018 год. – 2018/2019 год.), като е играл за  всички юношески гарнитури на отбора, а от сезон 2020/2021 година е част от отбора на Рапид Виена, като за „зелено-белите“ е минал през отборите до 15 и 16 години, а тази година е част от отбора им до 18 години.

Марио Младенов с екипа на Рапид

Мнението на “Ритнитопъ”: Емил Газдов и Марио Младенов са част от българите, които са емигрирали през годините заедно с техните семейства, а въпросът е кога от БФС ще им обърнат внимание. Възможността да ги видим под егидата на други флагове след няколко години изобщо не е малка и тогава ще си кажем: “А можеше тези момчета да играят за България”.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *