Press "Enter" to skip to content

Проблемите в ДЮШ: Чужденците!

Какъв е проблемът с чужденците в ДЮШ? Именно на този въпрос ще се опитаме да отговорим днес!

Поредицата проблемите във футболните школи у нас продължава с пълна сила. Темата на разговор този път е един от най-наболелите проблеми, особено в България, а той е налагането на чужденци и пренебрегването на млади български таланти, които рано или късно заиграват в чужбина и под друг национален флаг.

Мач между тимовете на Левски и ЦСКА до 19 години!

Едни от най-добрите школи, за които сме говорили, продължават да изкарват добри футболисти, но почти никой от треньорите в родния професионален футбол не успява да ги забележи или може би под натиска на определени фактори не може да ги види. Една от най-продуктивните школи, тази на “Левски”, последните години успя да изкара няколко момчета, наложили се с екипа на „сините“ и то под ръководството на Станимир Стоилов, човек с огромен поглед върху младите футболисти.

Мач между отборите на Левски и Пирин до 17 години!

Обратно действат обаче във „вечния“ съперник, както можем да видим. Таланти в червено скоро не са дебютирали с мъжете или тренирали с тях. Много редки са случаите, в които “червена” юноша достига до първия отбор. Виждаме, че и при мъжете българските футболисти за рядкост.

Една от най-големите школи в Южна България, тази на “Пирин” (Благоевград) продължава да работи, но като че ли и все по-малко момчета дебютират за мъжкия тим. Всеки отбор предпочита да даде пари, от порядъка на няколко милиона и да си осигури услугите на някой бразилец от второто ниво на футбола там, или от някоя африканска държава, за която тепърва научаваме, че съществува.

Среща между отборите на Лудогорец и ЦСКА до 19 години!

Поглеждаме към Разград и шампиона “Лудогорец”. Отбор, който разполага с повече от прекрасна база и децата от школата тренират на терени, на които някои само мечтаят да стъпят, но и това явно не е достатъчно на ръководството на „орлите“, за да издърпат момчета от школата към мъжкия тим.

В “Лудогорец” продължаваме да гледаме огромно текучество на футболисти от Южна Америка, докато българските таланти взимат участие за втория и третия отбор, или „търкат“ пейката на отбор във Втора Лига.

В края на епизода за “Лудогорец” от Лятната треска, коментираме именно проблема с юношите.

В двата столични гранда ЦСКА София и “Левски”, чужденците наброяват доста, а младите надежди седят и чакат своя шанс в някоя контрола или в добавеното време на вече решен мач. Както акцентирахме по-горе “Левски” в последните две години, следствие на тежката финансова криза се обърна към школата и тя се отблагодари с таланти като Марин Петков, Асен Митков, Антоан Стоянов, Пламен Андреев и други.

Пламен Андреев с капитанската лента на “Левски”

Андреев носи капитанската лента на “сините” във финала за Купата и помогна на тима да грабне отличието, докато Митков и Стоянов по-рядко получават шанс при мъжете, но пък в тяхната възраст правят фурор.

На “Армията” талантите често ги намираме в отбори под наем, поради факта, че чужденците играят за мъжкия тим и за децата място няма. Ако погледнем отбори като “Славия”, където чужденците са малко, а повечето са футболисти от школата на тима. Отбор за пример.

Друг проблем, който вече сме разгледали в поредицата ни “Проблемите в ДЮШ”, можете да прочетете тук:

Мнението на “Ритнитопъ”: Големият въпрос идва тук, докога нашите момчета ще бъдат пренебрегвани заради скъпо платения чужденец, който сигурно не знае всички отбори в първенството? Откъде трябва да дойде промяната? От БФС чрез налагането на лимит на чужденците? От треньорите на мъжките тимове или треньорите в школите? Въпрос, който ще остане дълго време без отговор, с оглед на трансферите, които виждаме и това лято, а те са основно на чужденци в родните отбори!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *