Press "Enter" to skip to content

Министърът на спорта и петима депутати обявиха, че напускат “Има такъв народ”

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев и петима депутати от “Има такъв народ” напускат партията, съобщиха самите те на брифинг, започнал на националния стадион “Васил Левски”. На него присъстват депутатите Николай Радулов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов.

Василев каза, че преди два месеца е получил предложение от “Продължаваме промяната” да остане министър на спорта, защото още тогава “Има такъв народ” е заплашвала, че ще напусне коалицията. Също така е разговарял и с друга част от парламентарната група на “Има такъв народ”. Смята, че сега тези депутати ликуват, защото са били потискани и очаква да придобият смелост. Той и Иво Атанасов коментираха, че не си тръгват, за да отидат някъде. Не са поемали обещания за подкрепа на когото и каквото й да било.

Днешната презконференция бе изненада за всички

“Не мога повече да подкрепям действията на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов и свалям доверието си от него. Мафията проби в “Има такъв народ”, заяви Василев. Добави, че група задкулисни лица ръководят решенията на Трифонов и е адски разочарован от това, което се случва. Не може да оправдае решението на Трифонов да изтегли министрите на формацията от правителството.

Василев заяви, че е готов да отиде на детектор на лъжата, като призова и Тошко Йорданов да се подложи на полиграф за това дали получава финансови облаги във връзка със структури, които са обладали Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

“Всъщност заради това министерство пада държавата. Имаше майтап сред нашите депутати, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е министър”.

– коментира Василев.

Добави, че в почти всички областни структури на “Има такъв народ” пък имало бунт, тъй като Караджов не помръднал от областните пътни управления и ВиК дружествата корумпираните представители на ГЕРБ.

“Има такъв народ” е бизнес проект от самото начало. Несъгласието коалиционните партньори да предоставят пари на конкретни фирми е същинската причина за изтеглянето от власт. Няма Македония, Македония е абсолютно измислена причина, повод”.

– заяви Василев.

Предисторията

На 8 юни (сряда) лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че напуска коалицията и изтегля министрите си, а малко по-късно същият ден на брифинг ръководството на “Продължаваме промяната” коментира, че се надява да намери 12 депутати от “Има такъв народ”, които да продължат да подкрепят управлението.

Слави Трифонов обяви, че коалицията няма бъдеще

В следващите дни се потвърди, че Кирил Петков и Асен Василев водят разговори с отделни представители. Тошко Йорданов, зам.-председател в партията на Слави Трифонов, каза, че на депутатите са предлагани подкупи, а един от тях отрече това да е вярно.

По-рано днес депутатът от “Продължаваме промяната” Атанас Михнев коментира, че са намерени депутати, които да подкрепят управлението при гласуването на законопроекти в Народното събрание. Той не уточни дали става дума за 12 души, колкото най-малко трябват, за да има мнозинство в парламента, макар и много крехко.

В 15.25, час след като пресслужбата на “Има такъв народ” обяви, че в партията нямат представа дали информацията за напускащи парламентарната група депутати е вярна, лидерът Слави Трифонов я потвърди:

“Току-що получих информация, че депутати от “Има такъв народ” ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане”, написа Трифонов.

След решението на Трифонов да свали доверието си от правителството, парламентарните групи на “Продължаваме промяната” (67), “БСП за България (26) и “Демократична България” (16) наброяват общо 109 депутати и имат нужда от още 12 за мнозинство.

Maтериалът дело на колегите от ДНЕВНИК.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *