Press "Enter" to skip to content

Българските вратари зад граница: Велизар-Илия Илиев

Новата рубрика на автора ни Денислав Цветков “Българските вратари зад граница” цели да ви даде поглед върху родните таланти в чужбина. Ред е на Влизар-Илия Илиев!

За разлика от всички вратари, които ви представихме до момента, Велизар-Илия Илиев израства в България. Това обаче не му пречи да започне по невероятен начин своята кариера. Нека разберем кой всъщност е Велизар!

Снимка на Велизар с екипа на “Каляри”

Велизар-Илия Илиев е роден на 20 юли 2005г. в Сливница, Софийска област. Впечатлява с ръст от 194см. за годините си. Силният му крак е десният.

Започва да тренира от малък в Академията на „Левски“, като минава през ДЮШ гарнитурите на „сините“. Става шампион със „сините“ в елитната група до 15 години, като взима участие в 9 мача под рамката на вратата и успява да запази 5 сухи мрежи.

Следващата година е в отбора им до 16 години, като там успява да запише 3 мача за Купата на БФС. За първи път му се гласува по-голямо доверие в отбора до 17 години, като там участва в 19 мача и записва 10 сухи мрежи, което довежда до интерес от страна на италианския „Каляри“.   Илиев дълго е бил следен от скаутите на Каляри, които са останали впечатлени от качествата му.

Илиев с титлата от елитната група до 15 години.

През лятото на 2021г. заминава за Каляри, където прекарва проби в местния тим. На 1 август 2021г. подписва договор с „Каляри“. Изиграва няколко мача с отборите до 17 и 18 години, където оставя отлични впечатления. В момента е част от отбора до 17 години на „Каляри“, като през сезон 2021/22 е записал 18 мача.

Дебютира за националния отбор на България до 17 години на 27 октомври 2021г. при победата над отбора на Лихтенщайн до 17 с 5:0. Изиграва 45 минути, а вторият му мач за националния отбор до 17 години е срещу Гърция, при загуба с 3:1, като там записва 90 минути.

Ако искате да гледате и четете за вратарите като цяло – GKSaves.BG в Instagram и Facebook. Други статии от поредицата “Българските вратари зад граница”, можете да прочетете тук:

Мнението на “Ритнитопъ”: Велизар-Илия Илиев е един от обещаващите ни таланти под рамката на вратата. Ние вярваме, че той има потенциала и шанса да се развие и да играе в „Сериа А“, като зависи изцяло от него да грабне този шанс. Въпросът е – готов ли е да преприеме  лишенията, които да му осигурят този път към големия футбол.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *