Press "Enter" to skip to content

Сложният ребус пред ЦСКА!

Рано или късно развитие по казуса ЦСКА ще има. Въпросът е кога и какво.

Българският футбол изпраща едно твърде неочаквано и противоречиво десетилетие. Ако през 2010 година някой ви беше казал каква ще е обстановката през 2022 година, вероятно нямаше как да му повярвате.

Никому непознат отбор ще вземе 11 поредни титли. Грандовете “Левски” и ЦСКА ще изживеят най-трудните си години, на ръба на фалита и закриването си. “Ботев” (Пловдив) и “Локомотив” (София) ще направят асансьорни разходки по долните дивизии и ще се завърнат обратно в елита.

“Локомотив” (София) успя да се завърне чак през миналия сезон в елита

Националният отбор ще бъде наистина жалък и ще се боричка с Малта и Гибралтар като равен с равен. И то в рамките на само 10 години. Да, българският футбол изживява катарзис, огромен отрезвителен и болезнено агоничен катарзис под пагубното ръководство на Боби Михайлов. Е, добрата новина е, че всичко е към своя край – лятото на 2022 година изглежда като последното лято на Боби и компания на кормилото на БФС.

“Левски” изстрада много, докато мобилизира великото “синьо” семейство (а то доказа, че е велико). Отборът вече е спасен от феновете и този път е управляван от точните хора (Наско Сираков и Мъри), вървeйки уверено в правилната посока.

На другия бряг изглежда, че точно това предстои на ЦСКА. Но пътят за “армейците” изглежда по-несигурен и труден, не че имат по-малко фенове от “сините” си врагове или са по-слаби от тях – просто са твърде разединени и има намесени доста повече политически фактори, което прави този ребус труден за разгадаване.

Първи ребус

Има два отбора, които носят името ЦСКА и претендират да са естествени наследници на славния отбор, което е объркващо за обикновения почитател на родния ни футбол. А всъщност нещата са прости. Отборът на Гриша Ганчев придоби емблемата и титлите на отбора и играе на стадион “Българска армия”, което е индикатор, че това е “истинското ЦСКА” и дори е припознато от “червената общност”… или поне това припознаване беше до скоро, но в последно време фенове не ходят много на стадиона.

И точно в този момент, другият отбор – ЦСКА 1948 на Цветомир Найденов събра една голяма част от армейски легенди в ръководството на отбора си  Спас Джевизов, Ради Здравков, Ангел Рангелов, Валентин Илиев, Методи Деянов и… Любослав Пенев.

Любослав Пенев започна работа като треньор в ЦСКА 1948

От извествно време в медиите започна да се тиражира, че има равенство в автентичността на тези два отбора, което е абсурдно. Как отбор, който е основан от няколко години, претендира за придобиването/сливането с един от най-великите български отбори.

Е, да обаче ЦСКА София беше придобит от Гриша Ганчев през 2015 година, а чак през 2016 година закупи емблемата и юридически се засвидетелства като “истинския ЦСКА”. Така да се каже, двете формирования в сегашния им вид са относително млади. Никой не оспорва историческите традиции и постиженията на отбора, но тук вече борбата е ниво “припознаване” от страна на феновете.

Гриша Ганчев пое клуба преди 7 години

Хронология на събитията

Нека се върнем назад във времето, в началото на недалечната 2016 година и си припомоним един факт, който мнозина са позабравили – през сезон 2015/2016 година ЦСКА играе във “В” група и мачка наред с много интересен отбор от млади момчета-цесекари, а треньор е Христо Янев.

Това е първият сезон на Гриша Ганчев в “Борисовата градина”. Този отбор завоюва купата на страната и става симпатичен на цяла България с директния си стил на игра и невероятно себераздаване на терена.

Хореографията на “червените” бе истински впечатляваща!

В този същия сезон постепенно се подготвя сливане на ЦСКА с “Литекс”, който по това време е в “А” група. Опитният бизнесмен Ганчев знае, че му трябва нещо, с което да привлече феновете на своя страна, така че когато обяви, че се подготвя сливане между двата отбора, “червената общественост” да не го линчува.

Какво прави той, за да приближи своя “Литекс” до сърцата на феновете? Назначава една от големите легенди на ЦСКА за треньор на “Литекс” – Любо Пенев. И този трик сработва. Разбира се, присъствието на пиперливия специалист начело на “Литекс” не е единствената причина за сливането, но определено е психологическата точка на пречупване на феновете на ЦСКА впоследствие. Треньор в “Ловеч” бе и най-великият футболист, играл при “червените” Христо Стоичков. Към момента именно “Камата” е съсобственик на отбора.

Бързо се връщаме в наши дни и хоп – виждаме, че Цветомир Найденов се опитва да надцака своя опитен съперник с неговите собствени прийоми и назначава Любо Пенев за треньор на своя отбор и то в момента, в който последният е отритнат от Гриша Ганчев и има много да му връща. Освен това, феновете на отбора са в обтегнати отношения с действащото ръководство на ЦСКА София. Напрежението е пред ескалация, а това разклаща авторитета на ексцентричния собственик.

Гриша Ганчев и Христо Стоичков наблюдават заедно мач на “червените”.

Втори ребус

Защо ЦСКА е толкова апетитна хапка, че тези двама мултибизнесмени са се “захапали” чак така? С техния управленски опит и капитал, който притежават, те могат да имат всеки друг отбор в България, но и двамата държат точно на “червените”. Тук има две обяснения.

Първото е, че това е най-славният български отбор с голяма фенска маса, с богата история и е наистина привилегия да ръководиш този клуб-мастодонт. Романтика и чест! Второто обяснение е, че към клуба вървят много апетитни активи – базата в Панчарево и стадион “Българска армия”.

Много хора ще кажат “и какво от това, стадионът се намира в сърцето на парк “Борисова градина” и там никой няма да ти даде да приватизираш нищо”. Да, това е безспорно. Но в момента се намираме във време, в което всички осъзнават, че стадионите ни са в окаяно състояние и дори регулаторните органи на ФИФА и УЕФА вече не могат да си затварят очите за това и дори ни натискат за строителство на нов национален стадион, което е в начален стадий на проекта си.

Иначе казано – догодина ни очаква първа копка на нов национален стадион. Вероятно. Догодина по същото време, всички неуредици откъм автентичността и собствеността в ЦСКА ще бъдат в миналото и собственикът ще стартира сложна процедура по основен ремонт (направо строеж на нов стадион) на “Българска армия”.

Един от последните проекти за стадион “Българска армия”

А новите стадиони, както знаем, имат търговска част, ресторанти, спортни зали и множество паркоместа. Това ще доведе до нови спонсори, а името на стадиона ще може да се изтъргува за десетина милиона лева и да носи гордото наименование на някой петролен холдинг или голяма банка, която има нужда от излъскване на имиджа си в България. В очите на добрия предприемач тази акция е сто процентова “златна” концесия и който получи правото да я ползва, ще извлече огромни дивиденти от нея. Но на този етап, това са само предположения, които само бъдещето ще потвърди или отхвърли.

Мнението на “Ритнитопъ”: Без значение какво ще се случи и кой ще се сдобие с основния пакет акции, резултатът трябва да се състои от две основни неща – 1.Kонсолидация и обединение на “червената” общност и 2. Финансова стабилност и независимост.

Феновете преминаха през твърде много туболенции в последните 10 години и сега е време за промяна. Промяната в българския футбол първо минава през ренесанс на софийските грандове, за да може вълната да удари по останалите клубове и впоследствие и националния отбор.

Сложният ребус за решаването на бъдещето на ЦСКА е ключовият фактор в цялата тази конфиргурация, затова предстоящата кампания на сезон 2022/2023 ще бъде фундаментална за общия прогрес на най-популярния спорт у нас.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *