Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: “Чавдар Цветков”в Своге!

Стадион “Градски” се намира в град Своге, а другото име, с което е известен, е “Чавдар Цветков” – кръстен на най-известния футболист в града.

Построен е през 1965 г. Има капацитет от 4 500 места. Съоръжението е дом на намиращия се във Втора лига “Спортист” (Своге).

Стадион "Чавдар Цветков"
Стадион “Чавдар Цветков”

Домакинстващият отбор е играл в “А” група. Дотам стигат чрез много интересен бараж с “Нефтохимик”. В редовното му време резултатът е 2:2. След множество атаки от двата отбора не се стига до победен гол и се изиграват дузпи. Там “Спортист” вкарва 4, а Нефтохимик – 2. С тази победа те влизат в първия ешелон на българския футбол.

Като новаци, те завършват сезона на 15-о място. Постигат 5 победи и 4 равенства. На стадион “Чавдар Цветков” постигат 2 победи срещу “Черно море” и Локомотив (Пловдив). Правят и две равенства срещу “Пирин” и “Славия”, които завършват по един и същи начин – 1:1. Клубът може да се похвали с Осминафинал за купата на страната през 1950 г. През него са минали играчи като Христо Йовов, Чавдар Цветков, Виктор Рангелов, Павел Асенов, Лъчезар Младенов и др.

"Спортист" срещу "Черно море"
“Спортист” срещу “Черно море”

През годините, стадионът е бил ремонтиран много пъти. През сезон 2009/2010, “Спортист” заиграва в “А” група. Затова е нужен мащабен ремонт на съоръжението. Ето какви ремонтни дейности е претърпял стадион “Градски”:

Основно се реконструират секторът за гостуващите агитки като значително се улеснява до него достъпът на феновете. Пътят, по който ще минават е разширен и асфалтиран. Предвидено е гостуващите привърженици на противниковите отбори няма да имат никакъв достъп до местните фенове. Изграждат се официална ложа на ВИП гостите и журналистически кабини, конферентна зала и стая за допинг проби. За медиите се предвижда и безжичен интернет. Ще заработи и съвременно светлинно табло. Ще бъде увеличен и капацитетът на сектор “В”.

Стадионът
Стадионът

Мнението на “Ритнитопъ”: Стадионът в Своге е един от многото стадиони, които не са в най-доброто си състояние. Може би, за да имаме добър футбол ни трябват добри стадиони. Време е управляващите да се задействат по казусите с българските стадиони за едно по-добро бъдеще на любимата ни игра!

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *