Press "Enter" to skip to content

Батков, Коце Маца и сътрудник на Дан Тан с обща фирма

Нови разкрития на BIRD.BG за съмнителни дейности на български футболни деятели в Сингапур.

През 2011 година, докато Тодор Батков все още е бил собственик на „Левски“, той е бил част от сингапурска фирма заедно със съпругата на Коце Маца, Явор Кюртев и Халед ал-Махамид. За последните двама има данни, че са свързани с контрабанда на цигари.  През 2012 година директор на фирмата за няколко месеца е сингапурецът Динг Си Янг – сътрудник на боса на черното тото Дан Тан. Си Янг впоследствие е осъден на пет години затвор за черно тото.

От BIRD.BG заявяват, че по думите на Батков той не знае кои са другите съдружници във фирмата, а участието му в нея е било с цел да подпомогне Костадин Хаджииванов, който искал да стартира бизнес с „игри на щастието“. Те обаче не потръгнали, а Батков си поискал парите обратно.

Компанията се казва VAS INTERACTIVE PTE. LTD. и е регистрирана на 29.11.2011 година, като тогава Кюртев записва дялове за 10 000 сингапурски долара, Радостина Хаджииванова е мажоритарен собственик с 55 000 долара, Батков с 15 000 долара и Ал-Махамид с 20 000 долара.

Според данните в сингапурския търговски регистър тази фирма има две основни дейности – търговия с различни стоки без преимуществени продукти и разработка на софтуер и приложения (с изключение на киберсигурност и игри).

От търговския регистър на Сингапур също е видно, че за директори през 2011 година са назначени Костадин Хаджииванов – Коце Маца, Явор Кюртев и местно лице, което не е свързано с черното тото. От 28.03.2012 до 31.07.2012 година директор е Динг Си Янг, който замества Хаджииванов.

Макар и да е собственик на „Левски“ до средата на 2015 година, Тодор Батков напуска фирмата 1 година по-късно, а до ден днешен компанията все още съществува със собственици Явор Кюртев, Радостина Хаджииванова и Халед ал-Махамид.

Кои са „игрите на щастието“?

Бизнесът, за който Тодор Батков помогнал на Коце Маца, е с „добавена стойност“, както потвърдил самият бивш собственик на „Левски“ в разговор с разследващите журналисти от BIRD.BG. Този бизнес бил свързан с държавен телеком оператор в Сингапур и след като не потръгнал, Батков си поискал обратно от Коце Маца заема, който бил „под един милион долара“. Дългогодишната силна фигура в „Левски“ казал още, че не познава „китаеца“ Динг Си Янг, както и другите двама съдружници, и дори не помнел, че във фирмата съдружник е била съпругата на Хаджииванов, въпреки че по документи е продал дяловете си именно на нея.

„Никой не издирва Хаджииванов, той ми звъни от Европейския съюз“ – така Батков коментирал информацията, че Костадин Хаджииванов е търсен за актуално разследване за черно тото на Европол. Адвокатът определил информацията за съпричастността на Коце Маца към черното тото като „претоплена история“.

Главните участници във фирмата

Адвокат Тодор Батков е бивш собственик на ФК „Левски“, като в американски дипломатически доклади той е характеризиран с прякора „Борат“ и е описан като прокси на руско-израелския бизнесмен Майкъл Чорни в различни бизнеси, сред които и „Левски“. В друга дипломатическа грама, озаглавена „Българският футбол получава червен картон за корупция“, се припомнят същите твърдения за Батков, както и пословичната Казанска афера. В доклада от 2010 година се споменава за многобройни подозрения за черно тото в българския шампионат, но конкретика липсва.

Динг Си Янг – управителят на фирмата, е описан в сингапурските медии като човек на краля на черното тото Дан Тан. През април 2013 той е арестуван и обвинен за корупция и организиране на черно тото, а през 2014 година е осъден на 3 години затвор, към които месеци по-късно се добавят още 2 за възпрепятстване на правосъдието, тъй като Янг отказва да даде на разследващите паролата за компютъра си. Преди да бъде арестуван, Си Янг, известен и като Ерик, е водил разточителен начин на живот, като в сингапурската преса са описани множество скъпи коли и имоти. Самият Дан Тан също е арестуван, осъден и е излежал присъда за черно тото.

Явор Кюртев има бизнес в България с фирмите „Лезман България“, „Хи Хи Ку“ и „Флинт“, но по-интересно е, че в миналото е бил съдружник във фирмата „Смог райдърс ООД“ с Христо Костов – Чауша. Чауша е свързан със скандал с контрабандно производство на цигари в петричкото село Ръждак. В публикация на „Капитал“ се твърди, че Кюртев е бил управител на фирмата „Интко трейд“,  наследник на регистрираната през 1988 г. в Мюнхен „Интко Хаделс“. Собственици на „Интко“ са сирийците с кюрдски произход Йомер Мерсан и Заки Маджит, които контролират кипърски офшорки и според родните ни антимафиоти са замесени в трафик на акцизни стоки. Друга любопитна информация за Кюртев се появява лаконично в мемоарите на Слави Трифонов, записани от Любен Дилов-Син, като Трифонов го нарича „наш велик приятел“.

Костадин Хаджииванов – Коце Маца е сред емблемите на корупцията и престъпността в българския футбол. През месец декември на вече далечната 2008 година той беше осъден в германския град Аугсбург на 2 години условно и глоба от 120 000 евро за нелегален трафик на цигари. Президентът на футболен клуб „Беласица“ (Петрич) се появява и на снимки с боса на черното тото Дан Тан, както и шефа на БФС Борислав Михайлов, направени в курорт в Сингапур десет дни преди уредения мач България – Естония, за който има събрани данни от Европол, че е организиран от Дан Тан.

Специалистът по черно тото на ФИФА Тери Стийнс коментира през 2015 година, че Коце Маца и Дан Тан са били идентифицирани през 2012 година в разследването на италианската полиция и на Европол за черно тото.

„Връзката между Дан и Костадин е документирана в доказателствата на полицията в Италия, Финландия и Гърция.“

Тери Стийнс

Счита се, че Коце Маца е един от българските съдружници в „Синдикат за уреждане на международни мачове“, в която присъстват България, Унгария, Словакия, Словения и Сингапур. В показанията на бившия сътрудник на Дан Тан – Уилсън Радж Перумал, има нарисувана от него схема с посочена директна връзка между българските и сингапурските съдружници каквато няма при унгарските, словенските и словашките.

Халед ал-Махамид се подписва като доктор и е свързан с британската фирма J.S.S. TOBACCO LTD. За нея в материал на BBC се твърди, че произвежда най-популярната на черния пазар в Австралия марка цигари – Manchester. Ал-Махамид е състоятелен човек, собственик на десетки имоти в Дубай, според данните в международното разследване „Разкритията Дубай“.

Мнението на “Ритнитопъ”: Това е втората част от мащабното разследване на BIRD.BG за топлите връзки между България и Сингапур, като ни прави впечатление, че създаването на тази фирма е станало след новогодишното парти през 2011 година, на което присъстват Борислав Михайлов, Коце Маца и Дан Тан. Тук вече е включено и името на Тодор Батков, а може би той няма да бъде единственият собственик на елитен български клуб, замесен със съмнителни корумпирани личности. Все по-очевидно става, че дългата ръка на сингапурското черно тото е достигнала и до българския футбол.

Целият и оригинален материал на BIRD.BG може да прочетете тук.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *