Press "Enter" to skip to content

Александър Дюлгеров пред “Ритнитопъ”: ЦСКА София ми е в сърцето, но искрено се радвам на играта на “Левски”!

Защитникът на “Пирин” Александър Дюлгеров беше специален гост в предаването “Лятна треска” на “Ритнитопъ”. В него опитният бранител разказа за началото на кариерата си и тежките избори, за силата на “пиринския” дух и очерта целите пред “орлетата” за новия сезон.

– Сашо, срещаме се по време на подготовителния период на “Пирин”. Как се чувстваш?

Подготовката е тежка, но аз съм свикнал. Вече 15 години съм във футбола и я приемам добре. За нас е по-добре, че тази година паузата е по-кратка, защото няма толкова тежки физически натоварвания. Залагаме повече на тренировки с топка, а на нас футболистите това ни доставя по-голямо удоволствие.

– Да поговорим малко за изминалия сезон. Направихте впечатляваща серия след треньорската смяна в края на 2021 г.. Нямахте загуба в продължение на 4 месеца. Победихте “Лудогорец”, направихте равен с ЦСКА София. Толкова ли бе нужна промяна на треньора?

Радослав Митревски е местен. Мисля си, че прословутият “пирински” дух се завърна под негово ръководство. Не бих казал, че Уорън Фийни беше единствената причина за слабата ни игра в началото на сезона. След промяната си върнахме желанието и хъса за победа. Никой не очакваше да направим тази серия.

А срещу “Лудогорец” постигнахме историческа победа! Водихме ги с 4:0 до 75-ата минута, но те върнаха три гола и аз лично се притесних, че ще ни изравнят. Имахме и късмет, но в този ден всичко се получаваше в атакуващ план.

Александър Дюлгеров при подписването му с “Пирин”

– Всъщност атакуващите ви показатели са едни от водещите в елита. Вкарали сте повече голове от “Левски”, а и от “Ботев”.

Така е. Вкарваме много, но и допускаме. Първия полусезон нямахме суха мрежа. Според мен в днешния футбол е много важно да не допускаш гол. Ако сме компактни в защита и противниците изпитват трудности да създадат положения пред вратата ни, рано или късно положение ще имаме, а и ще отбележим. Трябва да работим в дефанзивната част.

– Вие сте и един от най-грубите отбори на теория – 88 жълти картона и 5 червени. Ти чувстваш ли, че играете грубо?

Мога да потвърдя, че играем по-твърдо, но не мисля, че играем грубо. Доста от картоните бяха пресилени, но пък и не можем да се сърдим на съдията. Трябва да се подобрим, но не и да изгубим от футболното си самочувствие.

– Доста се говори за средната възраст на отбора на “Пирин”. Смяташ ли, че е от значение и ще повлияе ли през новия сезон?

Доста опитен отбор сме. Дори става забавно на тренировки, когато най-младите трябва например да бъдат в ролята на пресиращи, докато играем квадрат. Имало е случаи, в които това съм аз, а бях на 31 години.

За новия сезон ще бъде по-различно. Някои от опитните играчи напускат, а на тяхно място идват юноши. Надявам се те да се развиват и някой ден да ни заместят успешно. Това е и важна част от идеята на футболния клуб. Тук се дава шанс на местните юноши и така е било винаги. Сигурен съм, че това ще продължи. Не може и само с млади играчи. Трябва да намерим баланс.

Дава се шанс и за развитие в изпълнителни и административни длъжности в клуба. Пример за това са Светослав Дяков и Станислав Манолев, които се ориентираха в тази посока. Мисля, че Бодуров и Занев също ще стигнат дотам.

Целият разговор с Александър Дюлгеров гледайте тук!

– Много от зрителите на “Ритнитопъ” се интересуват продължаваш ли емоционално да си обвързан с ЦСКА? Би ли се завърнал?

Никога не съм го крил. “Пирин” ми е на сърцето, както и “червените”. Винаги съм казвал, че за мен е било чест да играя за отбора на ЦСКА. В момента съм в “Пирин” и единствено мога да им пожелая успех. Време е да станат шампиони!

– В този ред на мисли, според теб “Лудогорец” ли ще бъде шампион и какво очакваш от новия сезон?

Не мога да си кривя душата. Те показват как се работи и как се постигат успехи. Неслучайно са толкова поредни години шампиони. “Левски” пък прекрати нашата серия. Това беше най-добрият отбор през втория полусезон! Истинската промяна донесе треньорът. Станимир Стоилов сплоти всички. На моменти се радвах на футбола, който играят.

– В европейски мащаб кой е любимият ти отбор? А футболист?

Харесвам “Манчестър Юнайтед”. Неманя Видич и Рио Фърдинанд са ми любимци, тъй като обожавам, когато един футболист покаже характер на терена. По обясними причини нямам любим футболист от сегашния отбор. Надявам се новият треньор Ерик Тен Хаг да ги вдигне и да се борят за титлата.

Мнението на “Ритнитопъ”: Няма как да скрием радостта си от факта, че Александър Дюлгеров играе из българските терени! Десният бек на “Пирин” е един от футболистите, с които можеш да си говориш с часове за всевъзможни теми. Фактът, че Дюлгеров е стожер на българските традиции трябва да бъде всезнаен. Изобщо познавате ли друг футболист, който е трябвало да направи избор между футбола и народните танци?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *