Press "Enter" to skip to content

Софийски градски съд отмени всички решения от октомврийския Конгрес на БФС!

Съдът откри 90 нередовни делегата на Конгреса! По всяка вероятност предстои обжалване от страна на БФС.

Погазване на устава на БФС е причината Софийски градски съд да отмени всички решения на конгреса от октомври миналата година. Това реално се казва в решението на съда, което бе публикувано в четвъртък.

Основният аргумент за отмяна на всички решения на Конгреса е свързан с установяването на 90 нередовни делегата на клубове, които реално са нямали право на глас по време на общото събрание на футболната централа.

Според член 38 точка 2 от устава на БФС всеки един от излъчените делегати трябва да е член или да участва в управителен органи на клуба, който представляват. Именно с този аргумент от страна на футболната централа, не бе допуснат Георги Градев като представител на Балкан Варвара.

Това доведе и до последвалото съдебно дело, което блокира решенията на Конгреса.

Оказва се обаче, че БФС не си е свършил работата и неспазвайки собствения си устав е допуснал в залата 17% от клубовете, участници в общото събрание, да бъдат представлявани от реално нередовни делегати, според съда.

Интересното е, че сред 90-те клуба, които не са били представлявани от редовни делегати, са два от водещите тима в елита. Това са “Лудогорец” и “Локомотив” (Пловдив). Още два са професионалните клубове, които също не са имали легитимен делегат по време на конгреса – “Септември” (Симитли) и “Литекс” (Ловеч). Останалите клубове са аматьорски.

Делегат на “Лудогорец” е бил Георги Караманджуков, който обаче не присъства в Търговския регистър като част от органа за управление. Караманджуков е спортен директор в “Лудогорец”.

По-интересен е случая с “Локомотив” (Пловдив), който бе представляван от собственика си Христо Крушарски. По това време обаче той документално не е бил част от управлението на клуба. В Управителния съвет е присъствал племенника му, който носи същото име и фамилия като него.

Другите два професионални, към тогавашния момент, клубове “Септември” (Симитли) и “Литекс” (Ловеч) са представлявани на конгреса съответно от кмета на Симитли Апостол Апостолов, който е представен пред Конгреса като член на ФК и Величко Дихонов, който е обявен също като член на ФК и изпълнителен директор. Съдът обаче е установил, че това не е вярно.

В крайна сметка съдът установява, че действително Георги Градев не е бил нито член на ФК Балкан Варвара, нито участник в Управителния съвет на клуба, но заради същото нещо не е трябвало делегатите на 90-те клуба да получават право на глас на Конгреса.

Очаква се БФС да обжалва решението на СГС пред Софийски апелативен съд, за което футболната централа има две седмици срок.

Mнението на “Ритнитопъ”: Това решение на съда изобщо не трябва да се подминава с лека ръка. Колкото и да им се иска, седящите в Бояна, ще трябва да се размърдат или поне процедурата го изисква. С нетърпение очакваме обжалването на Михайлов и компания, което по всяка вероятност няма да промени случващото се.

Пред обществото управлението на футболния ни съюз отдавна е компроментирано. Сега обаче може да бъде и нелигитимно и пред закона. В България много рядко правдата печели, но това може да бъде именно такъв случай!

Времето им изтича! Да им бием шута!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *