Press "Enter" to skip to content

Б група „Запад“ 2011/2012г., къде са отборите сега?

В днешната статия ще разгледаме отборите, които преди десетина години се състезаваха в „Б“ група, когато бяха разделени още на източна и западна групи.

Вече разгледахме съдбата на отборите от източната Б група през сезон 2011г., днес е време да проследим какво се случи с отборите на запад.

Започваме разглеждането на отборите, който са завършили от първо до последно място.

Отборът на „Пирин“ (Гоце Делчев) става шампион в „Б“ група запад, което им гарантира място в елита на България. През следващите два сезона играят в елита, но през втория сезон, след като завършват на 13-о място – изпадат. От сезон 2014/2015 те играят в югозападната Трета лига, но още не са намерили пътя към завръщането в професионалния футбол.

Отборът на “Пирин” (Гоце Делчев)

Отборът на „Спортист“ (Своге) завършва на второ място, което им гарантира бараж за влизане в „А“ група. Но за жалост през 2013г. отборът се намира в ОФГ (областните футболни групи). През следващите 2 години се завръща в Трета лига, но отново изпада. През сезон 2018/2019 отново се завръща в Трета лига, а два сезона по-късно достига и Втора лига на българския футбол. Последният си сезон завършва в средата на таблицата.

Част от състава на “Спортист”

Отборът на „Бдин“ (Видин) участва за последно във второто ниво на българския футбол през сезон 2011/12, финиширайки на 3-о място. След края на сезона обаче се отказва от участие поради финансови проблеми. След това следва една година в ОФГ, печелийки и от сезон 2013/14 играят в Трета лига.

Съставът на видинския “Бдин”

Отборът на „Банско“ (Банско) завършва на 4-о място през сезон 2011/12г. През следващите няколко сезона играе в „Б“ група, докато не изпада през сезон 2016/17г. Клубът все още не е намерил пътя към завръщането си в професионалния футбол.

Капитанът на “Банско”

„Чавдар“ (Етрополе), който завършва сезон  2011/12г. на 5-о място е разформиран през 2013г., но е възстановен през 2014 и играе в „А“ ОФГ.  Клубът се завръща в Трета лига през сезон 2016/2017г., като не успява през годините да намери пътя към Втора лига.

Отборът на “Чавдар”

Отборът на „Септември“ (Симитли) завършва на 6-о място през сезон 2011/12. Следващият сезон изпада във “В” група и след него веднага последва завръщане в “Б” група в сезоните 2014/2015 и 2015/2016. След тях клубът продължава съществуването си югозападната група на Трета аматьорска футболна лига до завръщането си във втория ешелон на българския футбол.

“Септември” (Симитли) изпадна от Втора лига този сезон. Отборът се ръководи от кмета на Симитли и бивш съдия Апостол Апостолов. Неговият син Стефан Апостолов бе предложен за член на Изпълкома по време на конгреса на 12 октомври, но не бе избран.

Започнаха и прокурорски проверки във връзка със сигнали от БФС на база документи от UEFA. Повече в материала ни по темата:

За „Академик“ (София) сезон 2011/12 е катастрофален. Поради финансови проблеми, на отбора е отнет професионалния лиценз, след което  „Академик“ заиграва в „А“ ОФГ София. През сезон 2015/2016 спира съществуването си, но през 2017 г. е възстановен и досега играе в ОФГ.

“Академик” има прекрасна футболна история.

„Сливнишки герой“ (Сливница) изпада във „В“ група, след като завъшрва на 8-о място в „Б“ група Запад. И до ден  днешен отборът е в Трета лига. Там завършва между 4-то и 8-о място в последните сезони от 2013/2014 насам.

Отборът на “Сливнишки герой”

Отборът на „Малеш“ (Микрево) изпада от „Б“ група, след като завъшрва на 9-о място. През следващия сезон и до ден днешен играе из „А“ ОФГ на Благоевград.

Логото на “Малеш” (Микрево)

 „Чавдар“ (Бяла Слатина), приключва участието си в „Б“ група на 13 март 2012г. СТК на БФС изважда „Чавдар“ от групата, заради втора служебна загуба по неуважителни причини, допусната след като клубът не картотекира необходимия минимален брой професионални футболисти.  

През сезон 2012/13 клубът поддържа единствено детско-юношеска школа. На 25 май 2013 г. в града е учреден нов футболен клуб , като неговият мъжки тим се включва в областна футболна група Враца – Юг, но и той вече не съществува. В момента клубът развива единствено ДЮШ.

Класиране „Б“ група запад сезон 2011/12

Мнението на “Ритнитопъ”: Тъжно е, след като направихме равносметката на двете “Б” групи, да разберем колко футболни отбора са в професионалния футбол и колко не за времето от 10 години. Тъжното е, че няма подпомагане и ясна концепция от БФС за тези отбори, а както казахме и в миналия анализ – според нас е нужно да имаме повече финансово стабилни отбори в различни точки от страната, за да се върне интереса на българина към българския футбол!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *