Press "Enter" to skip to content

Контраатака на Михайлов! Бербатов бил виновен.

Димитър Бербатов и неговият екип са виновните за част от настоящите проблеми на родния футбол. Според Борислав Михайлов.

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов излезе в остра атака срещу опозицията и водача ѝ Димитър Бербатов, като хвърли върху тях вината за голяма част от проблемите във футбола. Бившият вратар се върна дори години назад, за да засегне и липсата на резултати в националния отбор, когато в него играеха Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров.

Михайлов казва в интервю за Gong.bg, че многократно е предупреждавал, че “болните управленски амбиции на няколко души ще вкарат футбола ни в опасна спирала на юридическа безтегловност, както се и случва в момента“.

Думите му идват като отговор на въпрос, свързан с решението на Софийския градски съд да отмени решенията от извънредния конгрес на 12 октомври 2021 г., когато той беше преизбран за президент. Съдът заключи, че на организираното от БФС общо събрание десетки са гласували неправомерно, като е нарушен уставът на БФС.

Михайлов казва, че категорично няма да има нов конгрес и че “Българският футболен съюз и българският футбол не са длъжни да обслужват нечии ръководни амбиции и прищевки”.

“Повтарям – точно тези хора са виновни за настоящата ситуация. Още от момента, в който оттеглих оставката си, започнаха постоянните им опити да разклатят БФС – сигнали, претенции, всякакви ченгеджийски номера, с които пробваха да отложат вписването ми.

– заяви Михайлов.

Той добавя, че БФС е минал през много проверки и одити от държавата и международните институции, при които няма нито едно установено нарушение.

На въпрос за снимката му с определяния за “мозък на тотомафията” сингапурец Дан Тан и организацията около манипулирания мач с Естония Михайлов казва, е това е “притопляне на манджа” от десет години. Бербатов поиска ФИФА и УЕФА да разследват, като изтъкна, че сега има нови факти, които през 2011 г. не са взети предвид.

Михайлов на практика потвърди автентичността на снимката.

“Колкото до някаква снимка – фактът, че съм сниман на Нова година близо до някакъв човек, не означава абсолютно нищо. Бербатов е рекламно лице на различни букмейкъри, включително на азиатски сайт за залагания – това обаче изненадващо за мен не се коментира.”

– заяви Михайлов.

За слабите резултати на националния отбор президентът на БФС най-напред посочва, че “всеки може да загуби от всеки“, и дава пример с последните тежки загуби на Англия и Италия. След това добавя: “Българският футболен съюз не произвежда, тренира и подготвя футболисти – това го правят клубовете.”

Михайлов, който след загубата с 2:5 от Грузия в Разград се възмути от футболистите, отново хвърли вината и върху тях:

“Колкото до липсата на качество, ще си позволя да ви отговоря с въпрос – на колко големи първенства се класира поколението на Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров? Защото са големи, качествени футболисти – спор няма. Имат едно-единствено участие на финали (Евро 2004), на което аз съм им бил ръководител – като първи вицепрезидент и отговорник за националните отбори. И на това първенство отбелязахме един-единствен гол от дузпа, а получихме девет. Значи не става дума за липса на качество, а за различни обстоятелства в различни моменти – липса на характер, липса на отговорност, липса на отношение към колектив. Аз имам над сто мача за националния отбор, бил съм на три световни и едно европейско първенство, но тогава всички се раздавахме и милеехме за България. Нещо, което за съжаление не се видя нито при поколението на Бербатов и Петрови, нито след тях.

На този фон претенциите им да управляват са още по-смехотворни – те не просто не са постигнали нищо с националния отбор, не просто нямат никакъв управленски опит, а и в последната година и половина пречат в пъти повече, отколкото помагат.” “Това сигурно е прецедент в световната история – бивши национали да чакат да дойде мач на националния отбор, за да излязат да критикуват, да създават напрежение, да искат България да загуби, за да се бият в гърдите.”

– допълва Михайлов
Борислав Михайлов по време на Конгреса през октомври

По думите му до края на юли ще бъде назначен нов селекционер. След това БФС ще избере двама кондиционни треньори, които ще работят и с клубовете, ще анализират изследванията на футболистите и ще имат задача в националните отбори да се канят само играчи във форма.

Михайлов добавя, че БФС работи по преструктурирането си. “Понеже по-рано стана дума за успехите на Унгария – проверете колко средства е осигурила държавата на футбола там, и то не само за инфраструктура. И си отговорете на въпроса защо имат хубави стадиони. А тук сме напълно сами. И отгоре на всичко ежедневно ни се налага да се занимаваме с глашатаи и самозвани опозиционери.”

Президентът на БФС каза още, че това ще е “първата федерация с напълно завършена дигитална екосистема в полза на любителите на футбола”, като това ще се постигне чрез “революционни технологии, за модерни платформи, които ще дадат огромни предимства на запалянковците”. Според думите му БФС преговаря със световноизвестни потенциални партньори и “в момента, в който всичко бъде официално оформено, сами ще се убедите колко сериозно се работи и колко сериозно се приема институцията БФС навсякъде по света”

“Много е просто – докато други се стараят да рушат, нашата цел е да надграждаме. Гарантирам, че тази философия никога няма да се промени.”

– финишира Михайлов.

Интервюто е публикувано в деня, в който по информация от МВР Михайлов е давал сведения в Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Нещо, което от БФС “категорично” отрекоха.

Материалът е дело на Божидар Къртунов от ДНЕВНИК.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *