Press "Enter" to skip to content

Сметката не излезе. Пловдив ще тегли заем за стадионите на “Ботев” и “Локо”.

Както и предполагахме, стадионите на пловдивските отбори ще излязат по-скъпо от очакваното!

Общински съвет в Пловдив одобри параметрите на нов заем за довършването на стадионите “Христо Ботев” и “Локомотив” и за строителството на нов плувен комплекс. Той е в размер от близо 44 милиона лева, от които по 12 милиона за двата стадиона и 20 милиона за плувния комплекс, като за него ще се търси финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие. Всяко перо от заема ще е с максималната лихва от 3 на сто и 20-годишен срок за погасяване.

Настоящото състояние на стадион “Локомотив”

Общинските съветници от БСП предложиха да се поискат пари за тези обекти от държавата, като уточниха, че за стадион “Христо Ботев” освен тази сума ще бъдат необходими още 16 милиона лева за довършването му.

“Колежа” или стадион “Христо Ботев” трябва да е готов през следващата година.

Социалистите попитаха защо се строят стадиони само на тези два футболни клуба, след като от подкрепа се нуждаят и останалите два – „Спартак“ и „Марица“, както и други спортове извън футбола и плуването.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров отговори, че предпроектното проучване за стадион „Христо Ботев“ показва, че са необходими 53 милиона за довършването му. По думите му 25 милиона са отпуснати от държавата, а гласуваните днес 12 милиона ще са за цялостна козирка, за да могат да се играят мачовете от евротурнирите и efbet Лига.

“На стадион „Марица“ сме проектирали трибуната и козирката”, каза Димитров. Той обясни, че концесионерът на стадион „Спартак“ иска да се направи нова концесия.

Мнението на “Ритнитопъ”: Няма спор, че пловдивските грандове имат нужда от нови стадиони, които да отговарят на европейските стандарти. Нормално е и тези два стадиона да бъдат най-скъпите в България към момента. Колко обаче скъпи са всъщност?

Цените се вдигат с всеки изминал ден, а общината в Пловдив тегли заем след заем, за да прикрие своята грешка, именно забавянето, което води до тези цени. Ако имаше компетентност при строежа, нямаше да се налага да бъде изтеглен този кредит. Който по всяка вероятност няма да е поселеден!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *