Press "Enter" to skip to content

Българските вратари зад граница – Димитър Митов

В рубриката ни „Вратари зад граница“ днес Ви представяме днес Димитър Митов. А какъв е пътят му, за да стигне от с. Селановци до отбора на „Кеймбридж Юнайтед“ ще проследим в настоящия материал.

Димитър Митов е роден на 22 янаури 1997г., в гр.Монтана., но прекарва голяма част от детството си в гр. Козлодуй.

Започва кариерата си като футболист на 9-годишна възраст като полеви играч в отбора на ФК Дунав (Селановци). През 2009 година е забелязан от скаути от академията на Христо Стоичков и е привлечен от Чавдар (Етрополе).

Митов обича да отбелязва попадения и играе на позицията нападател, но впоследствие талантът му под рамката на вратата е открит от негови треньори. След солидни изяви за „Чавдар“ (Етрополе) младият страж е повикан за европейски квалификации с националния отбор на България до 17 години.

Димитър Митов с екипа на България до 17 години

В тези двубои Митов се представя на високо ниво, което го прави цел за присъстващите английски скаути. Първоначално 15-годишният вратар е поканен на 2-седмични проби в Нотингам Форест, където по същото време в тима се намира и Димитър Евтимов. Впоследствие Митов отива в Чарлтън, а там още на 4-ия ден клубът му предлага да подпише юношески договор, след като навърши 16 години. Така още преди пълнолетие Димитър заминава за Острова, за да преследва упорито своята футболна мечта.

За първи път Митов получава медийно внимание през април 2015 година, когато отбелязва фамозен гол от своето наказателното поле в юношеските дивизии.


През 2017 год. Митов и Чарлтън се разделят по взаимно съгласие, а няколко месеца по-късно младокът е привлечен от Кеймбридж Юнайтед, който в този период се намира в Лига 2. Първия си сериозен опит в професионалния футбол родният страж получава в края на сезон 2018/19, когато е едва на 21 години, а причината е контузия на титулярния вратар. Митов грабва открилия му се шанс и неговите качества бързо са забелязани.

Димитър Митов попада под  светлината на прожекторите в мач от „Карабао къп“. Прекрасният му мач срещу Нюкасъл не е плод на случайност, а резултат от години усърдна работа, която той извървява от Селановци до Кеймбридж.

(Димитър Митов с награда за играч на мача)

Мнението на “Ритнитопъ”: Димитър Митов е доказателството, че ако искаш и вярваш в мечтите си може да се изпълнят и да бъдеш забелязан. Това, че успява да извъври тежкия път от Селановци до Кеймбридж е показателно. Но за да се извърви този път е имало и много лишения, които са му помогнали през годините. Ние вярваме, че рано или късно от БФС ще го забележат и той ще получи шанс, тъй като не мислим, че имаме вратар, който е попаднал в полезрението на отборите от Чемпиеншип и Висшата Лига скоро време. А стандарите там са по-високи от тези у нас. Нали?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *