Press "Enter" to skip to content

Когато Гърция бе напълно сразена!

Вчерашният ден е един от най-емблематичните в историята на българския футбол.

На 26 юни 1994 година България печели своята първа победа на Световно първенство. След като 5 дни по-рано губим първия си мач от Нигерия с категоричното 0:3, момчетата на Димитър Пенев биват крайно критикувани от фенове и медии.

Футболистите излизат мотивирани до краен предел, за да запазят достойнството на България в „балканското дерби“ на групата срещу Гърция. Пред изцяло изпълнения стадион „Солджър фийлд“, „лъвовете“ започват двубоя по възможно най-добрия начин. След игра с ръка на Алексис Алексудис в собственото си наказателно, съдията посочва бялата точка.

Напрежение между футболистите на двата отбора.

Христо Стоичков бележи без колебания и открива резултата. Първото полувреме приключва без повече попадения, но с изключително бърза и твърда игра, като главният рефер показва цели 5 жълти картона.

Втората част започва по същия начин и след страхотно поемане на топката от Наско Сираков, Янис Калицакис извършва второ нарушение в наказателното поле и съдията отсъжда дузпа за втори път в мача. „Камата“ остава хладнокръвен и отново не пропуска, като прави резултата 2:0.

Стоичков пропуска много рядко от бялата точка.

„Гърците“ изпадат в нокдаун, а „Пеневата чета“ се възползва от случващото се. Минутата е 66-а, след страхотна комбинация със Златко Янков, Йордан Лечков излиза лице в лице с вратаря и не пропуска. 3:0 за България и мачът изглежда предрешен 30 минути преди края.

До 90-ата минута не се случва нищо интересно, но влезналият 8 минути по-рано Даниел Боримиров порязава гръцката врата за четвърти път и оформя крайното 4:0. По този начин играчите на Пенев измиват срама от първата среща срещу Нигерия и с тази си победа дават началото на едно велико и магическо за всички българи лято.

Радостта при гола на Лечков

Мнението на “Ритнитопъ”: Винаги се връщаме с усмивка и радост към тези мачове, когато България е била сред водещите отбори, но най-интересно е това, че виновниците за тези успехи са също толкова виновни за това сега да няма успехи. Парадоксално, нали?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.