Press "Enter" to skip to content

Най-добър футболист на България за XX век

Най-добър футболист на България за 20 век е класация на вестник „Нощен труд“, подреждаща по популярност български футболисти, играли в периода 1900-1999г.

За изготвянето са проведени три отделни анкети: сред футболни специалисти, известни личности и футболни фенове. В крайна сметка е взето решение трите класации да останат отделни, като за официална се смята тази, в която футболистите са подредени от футболните специалисти.

Великият Гунди!

Интересното е, че и в трите анкети победител е Георги Аспарухов, който е провъзгласен за най-добър футболист на България за 20 век. Носителят на Златната топка Христо Стоичков е втори в класирането! Отново и в трите анкети.

Носителят на Златната топка Христо Стоичков!

Подреждането, направено след анкети на футболни специалисти, е прието от организаторите за официалната класация. В допитването взимат участие над 400 футболни треньори, играчи и журналисти. Те нареждат челната десетка по следния начин:

Битката за върха е изключително оспорвана!

След допитване, направено сред 79 т.нар. български VIP персони (интелектуалци, артисти, певци и др.), първите две места са същите. Първи е Гунди, а след него е Камата!

Освен по двете проведени анкети с предварително подбрани респонденти, организаторите съставят класация и според гласовете на футболни фенове, изпратили попълнени талони от вестника със своите десетки. Над 5000 души взимат участие, подреждайки своя класация:

Отново първите две места много над другите.

Победата на Аспарухов се оказва изключително тежък удар в “червения” лаагер. Нито една от трите класации не е приета от ръководството, футболистите и привържениците на ЦСКА. Те неофициално бойкотират класацията като не се явяват в залата при оповестяването на резултатите.

От класираните в челните десетки бивши футболисти на ЦСКА наградата си получава лично единствено Димитър Якимов[

Червената легенда Димитър Якимов!

Много хора оспорват начина, по който е организирана анкетата, и методите, по които са избирани участниците в нея. Някои са на мнение, че подобна класация няма как да бъде представителна заради големия период от време, който тя обхваща, и несъпоставимостта на футболистите от различните епохи (Георги Аспарухов е играл в периода 1960-71 г., а Стоичков е все още действащ футболист когато е проведена анкетата през 1999 г.).

Мнението на “Ритнитопъ”: Уважението, което нашият екип изпитва към Георги Аспарухов и Христо Стоичков е огромно! И двамата са футболисти, които са прославили България по целия свят! Респектът, който всички имат към легендарните нападатели прекрачва нормалните граници! Те ще останат завинаги велики в българските сърца, независимо дали сърцата са “сини” или “червени”!

Ние сме на мнението, че Гунди и Камата не трябва да бъдат сравнявани. Просто епохите са различни. Може да се каже, че това са Марадона и Меси на България! Само можем да се радваме, че двамата са българи и са се случили! Обичаме ги!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *