Press "Enter" to skip to content

Пропадането на смолянския футбол през годините

Футболът в Смолян води началото си от 1927 година, когато в града е основан първият футболен клуб – „Родопец“.

През следващите десетилетия дейност в Смолян развиват и други футболни клубове. След 1944 година в града, както и в цялата страна, стартират поредица от реорганизации на съществуващите към момента спортни дружества. През 1957 година, след периода на доброволните спортни организации в Смолян е създадено единното дружество ДФС „Родопа“. Този отбор традиционно се състезава в долните нива на българския футбол.

Началото на ХХI век е най-силният период в досегашната история на “Родопа”. През сезон 2002/2003, под ръководството на старши треньора Войн Войнов, отборът се класира на 1-о място в „Б“ група и за първи път печели правото да участва в елитното първенство на България. Там той се подвизава в продължение на 4 сезона

В последните години отборът се намира в криза главно заради финансови проблеми, като през сезон 2008/2009 играе в “Б” футболна група и завършва на 2 точки от зоната на изпадащите. През следващия сезон, малко преди началото на пролетния дял, ФК “Родопа” се отказва от участие и е изваден от шампионата, след което започва да се подвизава в Югоизточната “В” АФГ.

През лятото на 2010 година тимът сменя името си на Родопа 1927 и се обединява със Смолян 2000, който е по- нов отбор от града. През предстоящия сезон вече обединеният отбор завършва на 15 място в в Югоизточна „В“ АФГ. През сезон 2011/12 Родопа 1927 играе в Югоизточна „В“ ФГ до 14-и кръг и на 4 ноември се отказва от по-нататъшно участие в първенството.

През сезон 2012/2013 спечелва 1во място в А областна група Смолян. През следващия сезон повтаря същото. Вече през сезон 2014/2015, тимът на 7 август обявява, че се отказва от участие в югоизточната “В” АФГ. Следващите два сезона завършва на първото място в МОФГ Смолян- Кърджали. Това е дивизия, която е създадена през 2016 година. Победителят от нея играе бараж за влизане във Югоизточната “В” АФГ. Тогава “Родопа” не успява да си извоюва място в третото ниво на българския футбол. През сезон 2018/2019 успява да си осигури така желаното място в третото ниво на българския футбол, където е и до днес.

Емблемата на “Родопа” (Смолян)

Мнението на “Ритнитопъ”: Смолян е един от най- големите градове в България и безспорно заслужава да има по- добър отбор. В последните години станахме свидетели на немалко отбори от този район да пробиват във футбола, което би трябвало да означава, че това не е пречка.

Също, Смолян е туристическа дестинация, което означава, че могат да се инвестират немалко средства във футбола. В резултат на липсата им получаваме отбор, който представлява областен град, но не е дори сред 28те най- добри отбора в страната, а всеки следващ сезон се бори да запази мястото си в третото ниво на родния футбол. Или с други думи казано: първото ниво на аматьорския футбол в България

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *