Press "Enter" to skip to content

Вечните! Гунди и Котков!

На 30 юни 1971 година, преди точно 52 години, смъртта на двама от най-добрите футболисти за онова време обединява народа така, както не се е случвало досега.

Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков тръгват от София посока Враца, за да участват във футболен празник по повод 50 години Ботев Враца. Тръгват ала никога не пристигат. На един от завоите след тунела “Витиня”, товарен камион изскача на пътя на бежовото “Алфа Ромео” управлявано от Гунди…

Паметната плоча

Аспарухов натиска спирачката докрай, като оставя 30 метра следи от гуми зад себе си, но това се оказва недостатъчно. Лекият автомобил се забива зверски в резервоара на камиона и обляна цялата в бензин, колата пламва. Никой не успява да овладее огъня, нито шофьорът на камиона, нито пристигналите други хора, станали свидетели на случилото се. Цялата кола изгаря, младите звезди – също.

От пропагандния отдел на ЦК към БКП, нареждат на всички български медии на първите страници да бъде обявена само смъртта на трима съветски космонавти, за да бъде заглушена новината за Гунди и Котков.

Въпреки опитите на властта, тъжната вест се разнася от уста на уста и достига до всички, а хората започват да се организират тайно за поклонението, което ще се състои на 2 юли.

По неофициални данни около 500 хиляди души се събират, за да си вземат последно сбогом с любимите си футболисти. Последствията от народната любов към Аспарухов и Котков са критични за вътрешния министър Ангел Стайков, който бива определен за изкупителна жертва и свален от поста си след заседание провело се 11 дни по-късно.

Около половин милион изразяват скръбтта си

Така, любовта на народа се оказва по-силна от всяко противопоставящо се действие на властта, а България не е виждала подобно нещо и до днес.

Легендите живеят вечно!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *