Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Тунджа” в Ямбол

Стадион “Тунджа” – място, изпълнено с футбол и тъга

Стадион “Тунджа” се намира в град Ямбол. Разполага с капацитет от 18 000 места и се намира в западната част на града. Построен е през 70-те години на 20-и век. Носи името на едноименната река Тунджа, която преминава през града. Стадионът е дом на ФК “Тунджа Ямбол”.

Стадионът от високо
Стадион “Тунджа” от високо

Отборът има столетна история, в която намираме интересни факти, успехи и големи имена на футболисти като легендарния Васил Методиев – Шпайдела, които са играли в него.

 Васил Методиев - Шпайдела
Васил Методиев – Шпайдела

Клубът е създаден през далечната 1915 г., а през годините е сменил много имена като “Слава”, “Ботев”, “Георги Дражев”, “Николай Лъсков” и други. Има три участия в “А” група и 24 в “Б”. Най-силният му сезон е през 1970/1971 като завършва на 13-о място.Клубът е полуфиналист в Държавното първенство по футбол през 1933 и 1936 г. През 1939 г. стига до полуфинал и за Царската купа.

Отборът
Отборът през 1970 година

Един от най-интересните мачове, който се е играл на стадион “Тунджа” е когато ЦСКА гостуват през далечната 1973 година. Има данни за над 30 000 запалянковци по трибуните. Мачът е бил оспорван и изненадващ за “червените”, които не са очаквали проявената игра на отбора от Ямбол. В крайна сметка мачът завършва 1:1. В историята на клуба присъстват равенства с “Левски” (2:2 през 1972 г.), “Академик София” (2:2 през 1970 г.), със “Славия” през 1973 г. и победи срещу отбори като “Марек”, “Берое”, “Черно море”, “Дунав” и още много значими отбори за българската футболна история.

Един от последните успехи е, че достига осминафинал през 2011 г. и играе срещу “Миньор Перник” и губи с класическото 3:0. А сега отборът на “Тунджа” играе в долните дивизии. През март месец бяха извадени от БФС заедно с други клубове, но след това ги върна.

Силен показател за ямболския футбол е, че през трите сезона в “А” група, отборът има само 8 домакински загуби от 49 изиграни мача, а най-тежката е с резултат 0:2. Друг може би успорим факт е, че “Тунджа Ямбол” е клубът, който въвежда абонаментни карти за сезона през далечната 1937 г.

Емблемата на Тунджа Ямбол
Емблемата на клуба

Интересен факт е, че тук се е изиграло единственото Вечно дерби между “Левски” и ЦСКА извън София. Интересно, нали? А как се стига до това решение – през 1991 г. Форматът на Купата на България е необичаен. Двата отбора попадат в една група, чиито мачове са в Слиевн и Ямбол. Мачът е посетен от 20 000 души. Отборите не са в най-доброто си състояние. ЦСКА страдат от скорошната раздяла със Стоичков. “Левски”  побеждава с 2:0 през този необичаен и интересен мач. Около мачът има много хулигански прояви и полицията в града се справя много трудно с тях.

Както повечето стадиони в България, стадион “Тунджа” е в уникално… уникално лошо състояние. През дългата си история, тук се е провел един единствен ремонт, но по неразбираеми за нас, феновете, причини той не е завършен.Ремонтът е целял обновяване на трибуните. За да се изпълни проекта е трябвало да бъде съборена централната трибуна. Съборена е, но след замразени дейности, тя не е оправена отново. През миналата година имаше информация за отпускане на средства за ремонтни дейности по стадиона на стойност над 1млн лв.

Стадионът и неговата централна трибуна
Стадионът и неговата централна трибуна

Мнението на “Ритнитопъ”: Мнението ни след всяка статия се повтаря – нужна е мащабна реконструкция на съоръженията по българските ширини. Дават се пари за незнайни проекти с цел да се източат пари, но стадионите с история биват забравени и поставени назад в плановете за ремонтна дейност. От екипът на Ритнитопъ питаме едно единствено нещо – До кога ще продължава това безхаберие и отношение на управляващите към българските стадиони?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *