Press "Enter" to skip to content

„Славия“ (София) – школа на талантите!

Напоследък доста изписахме и изговорихме за проблемите с школите в България. Сега е време да обърнем монетата и да погледнем от добрата страна на нещата. Този път ще поговорим за една от най-продуктивните школи в страната, а именно тази на „Славия“.

Едни от най-малките таланти на „белите“.

Най-старият столичен клуб “Славия” разполага с богата база за тренировки. В академията за разположени 6 игрища, където се подготвят възрастовите групи от U8 до U19. Две от игрищата са с естествена трева, докато другите са с изкуствена. Терените са разпределени така, че на тях може да се практикува всяка форма на игра през която обучаващите се преминават в процеса на обучение  (Ф5,Ф7,Ф9,Ф11).

Кадър от мач между юноши на „Славия“ и ЦСКА

Инфраструктурата на игрищата помага допълнително за добрите условия, които академията предлага. Преди и след всяко занимание съблекалните се почистват за максимално удобство на следващите, които ще я използват. Два от терените с изкуствена настилка имат монтирано осветление, което е голям плюс и малко отбори от елита имат такъв вид удобство.

Отборът на Славия U15 през 2022г.

Таланти от школата на “Славия” могат да се видят в доста отбори, като голяма част от тях за отдадени под наем, за да може да продължат развитието си при „белите“ след време. Примерите са успешни играчи излезли от школата на столичани са доста.

Отборът на Славия U17 през 2022г.

Най-ярък и скорошен пример за талант от школата е Филип Кръстев, който след дълги години в различните юношески формации, успя да пробие и при мъжете. Няколко години добра игра при мъжете, осигури на Кръстев трансфер в белгийския „Ломел“, чийто собственици са Сити Футбол Груп. Компанията спонсорираща елитния английски Манчестър Сити се впечатли от Кръстев и играта му и го привлякоха.

Филип Кръстев с екипа на „Славия“.

След кратко време в „Ломел“ Кръстев игра във Франция и Нидерландия, а след това последва трансфер в Левски, където Фуфу (както е известен сред сините фенове) бързо стана любимец на феновете.

Кръстев с екипа на „Левски“ през 2022г.

Друг пример за играчи излезли от школата на “Славия” са братята Андреа и Петко Христови, които играха няколко години за мъжката формация на „белите“. Сега Петко се подвизава в Италия със „Венеция“, докато Андреа защитава цветовете на „Козенца“ в Серия Б.

Братя Христови на тренировка на националния отбор.

Академията на “Славия” може да се похвали и с доста трофеи, освен трансферите на играчи в чужбина. Всяка година отбора до 19 години се явява сериозен фактор в елитната група, както и в надпреварата за Купата на БФС.

Радостта от спечелената купа до 18 години за “Славия” срещу “Левски”

Мнението на „Ритнитопъ“: Децата са нашето бъдеще, не само във футбола, но и в живота. Тяхната амбиция и успехи, трябва да бъдат наградата за нас. Отборите в страната могат да вземат пример от “Славия”, как в последните 20 години, „белите“ имат една от най-добрите школи в България и няколко трансферирани играча в топ първенствата на Европа.

Прочетете още от нашите материали тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *