Press "Enter" to skip to content

Благодарим ти БФС! Нека се сбогуваме с плажния футбол в България.

България е на път да оставне без държавно първенство и национален отбор по плажен футбол. Виновниците са ясни. БФС!

Прекрасен момент. Точно, когато алтернативните футболни формати започнаха да придобиват невероятна популярност из българските земи, от БФС решиха, че не е нужно да продължат с развитието на тези спортове. Безумие.

Ето какво написаха на страницата си Bulgaria Beach Soccer:

Плажният футбол в България е изправен пред най-трудния период в историята си. За първи път след 15 години България е на път да остане без първенство по плажен футбол. От БФС отправиха покана към клубовете в страната, но едва два тима – шампионът на страната МФК Спартак (Варна) и вицешампионът СА МВР (София), са изпратили заявки за участие.

Към днешна дата няма яснота как ще се процедира, но вероятността за това да няма мачове в този спорт в страната е голяма. От БФС отказаха и участие в ЕВРО лигата по плажен футбол, което означава, че и представителният ни тим може би няма да има мачове през тази година.

Отборът на България по плажен футбол, заедно с бившия наставник Симеон Христов

Така най-успешния национален футболен отбор на България през XXI век ще запише нулева година и въпреки, че записа редица успехи в последните години, ще чака по-добри дни. Припомняме, че през 2018 г. националите ни спечели купата в Дивизия “Б” на ЕВРО лигата.

Държим да отбележим, че парите, които от БФС отделят за плажен футбол са меко казано смешни. Виждайки разбивката на бюджета на футболната централа, става ясно, че за заплатите на персонала 3 милиона и 900 хиляди, разходите за управление – 2.5 милиона. На фона на тези пари едни 50 хиляди за националния отбор по плажен футбол и още 25 хиляди за цялостното развитие на плажния футбол изглеждат жълти стотинки.

Част от разходите на БФС. В хиляди.

Тези пари обаче все пак могат да помогнат на плажния ни футбол да продължи съществуването си. На практика обаче те просто са заложени в бюджета на БФС, но не стигат до където трябва.

Плажният футбол се развива по прекрасен начин в България, и редовните участия в Шампионската лига, както и световните/европейските форуми не са нещо странно. Повече за моментното състояние на плажния футбол чуйте от бившия национален селекционер и настоящ на “Спартак” (Варна) Симеон Христов:

Чуйте интервюто с бившия национален селекционер и настоящ на “Спартак” (Варна) Симеон Христов

Мнението на “Ритнитопъ”: Главата не ни го побира. Защо? При положение, че в последните месеци станахме свидетели на страхотни успехи на националните и клубните ни отбори в алтернативните футболни формати, от БФС решават да вдигнат ръце от развитието на най-успешните футболни отбори в България.

Докога ще продължаваме да търпим некомпетентността на футболните ни деятели? Призоваваме за споделяне на този материал, за да се сетят в Бояна, че алтернативните футболни формати са изключително важни за развитието на футбола в България. Развитие, което липсва в последното десетилетие.

Запознайте се и със ситуацията в мини футбола

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *