Press "Enter" to skip to content

Живко Господинов-Жиката,вечната 10-ка на “Спартак”(Варна).

Нека си припомним историята на незабравимия “сокол” Живко Господинов!

Живко Господинов е роден на 6 септември 1957г.в село Владимирово (област Добрич). Започва с футбола на 12-годишна възраст. Първите му стъпки са в школата на “Спартак”(Варна). Дебютира за “соколите” през сезон 1974/75. След три години в клуба, изигравайки десет мача, бележи един гол.

През 1977 .преминава в състава на “Ватев”(Белослав). Изиграва изключително силен сезон за този отбор в “Б” група. Силното му представяне във “Ватев” не остава незабелязано, като бързо бързо се завръща в родния си клуб.

Големият Живко Господинов

След завръщането си в “Спартак”, Господинов се превръща в основна фигура. С течение на времето Живко Господинов си спечелва славата на най-добрия играч в историята на клуба от Варна.

Изиграва общо 155 мача с 41 гола в „А“ група. Също и 151 мача с 60 гола във втория ешелон. Със “Спартак” стига до финал за Купата на Съветската армия през 1983г., както и до бронзовите медали в първенството година по-късно.

Участва в 4 мача в турнира за Купата на националните купи през сезон 1983/84. Играе и в двата паметни двубоя на “Спартак” с английския гранд “Манчестър Юнайтед”.

От 1983г. до 1987г. записва 39 мача с 6 гола за „А“ националния отбор. По този начин е рекордьор на клуба по изиграни мачове и отбелязани голове с националната фланелка.

Момент от паметния мач с “Манчестър”.

Участва на Световното първенство в Мексико през 1986г.Н а първенството записва 3 мача. Той е единственият варненски футболист, играл на световно първенство като действащ играч на варненски клуб. Три пъти е избиран за най-добър футболист на Варна.

През сезон 1987г. (есента) преминава в “Спартак”(Плевен). Там изиграва 13 мача, в които бележи 5 гола в “А” група. След това следва завръщане при любимите “соколи”. Пролетта на 1989г..преминава в португалския “Фафе”.

Следва ново завръщане във Варна с екипите на “Спартак” и “Черно море”.С тях играе в “Б” група на България. Завършва футболната си кариера в “Берое”(Стара Загора). След края на кариерата си заема ръководни длъжности в клуба на сърцето си – “Спартак”(Варна).

С националната фланелка

Любопитен момент от кариерата на големия Живко Господинов е през 80-те години. Тогава той е силно желан от грандовете “Левски” и ЦСКА. Въпреки интереса решава да остане верен на “Спартак”.

Почетен е посмъртно със званието почетен гражданин на град Варна през 2015г. Признанието му е връчено за изключителни заслуги към варненския и български футбол. Избран е за футболист номер 2 на град Варна за 20-ти век.

Живко Господинов е футболист, който умеел да вкарва голове,но и да подава за такива. Притежавал блестяща визия и поглед над играта. Желанието му да даде всичко за “Спартак” го поставя на челно място в историята на клуба.Начертава футболния път за поколения “спартаклии”. Футболист, заради когото много варненски деца се влюбват в играта.

Това, че остава лоялен на “Спартак” в най-силните си години, може би му попречва да спечели повече трофеи. Въпреки това, спечелва по-важното, любовта и признанието на публиката.

Живко Господинов си отива от този свята на 4 май 2015г. от коварна болест. Ще бъде запомнен освен с футболните си качества, и с човешките си такива.Лоялен до последно на каузата “Спартак”. Спечелва любовта на верните фенове, борейки се “до последен дъх”, както на терена, така и извън него.

Мнението на “Ритнитопъ”: Футболисти като Жиката са изключителна рядкост. Той е от рядко срещаната порода на лоялните и предани докрай играчи. За него парите нямат значение. Интересува го любовта на феновете, а те му се отплащат подобаващо. Живко Господинов е символа на “Спартак”(Варна). Скромен човек, добър характер, но войн на терена! Едно “соколе” винаги ще остане в сърцата на варненската публика.

Източници:
(1)Живко Господинов – Уикипедия. (2007, September 20). Уикипедия. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE_%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D
(2)Пет години без Живко Господинов. (2020, May 4). www.Spartak-Varna.net – инфо, страст и манталитет!. https://spartak-varna.net/2020/05/04/%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

Прочетете и други наши материали,свързани с големите български футболисти от миналото тук.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *